Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Η οσία Μεθοδία της Κιμώλου








Ή οσία Μεθοδία γεννήθηκε το 1865 στην Κίμωλο των Κυκλάδων, από γονείς ευσεβείς και θεοφοβούμενους. Ήδη από τά παιδικά της χρόνια, επιθυμούσε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του Θεού και της άγιας Εκκλησίας• αποστρεφόταν τις εγκόσμιες απολαύσεις και χαιρόταν μόνον μέ ό,τι ήταν ωφέλιμο στην ψυχή. Οί γονείς της, παρά τις αντιρρήσεις της, της έδωσαν σύζυγο εν αν ναυτικό πού καταγόταν από τή Χίο. Λίγο μετά τον γάμο όμως, ο σύζυγος της χάθηκε στή θάλασσα ενώ ταξίδευε προς τή Μικρασία. Ή μακάρια γυνή ξεπέρασε τή φυσική θλίψη και επωφελήθηκε από το σημείο αυτό πού της έστειλε ο Θεός για να πραγματοποιήσει εκείνο πού επιθυμούσε από τά βάθη της καρδιάς της: ένεδύθη το αγγελικό Σχήμα και έλαβε το όνομα Μεθοδία. Κατόπιν, ως ελαφος διψώσα πού επιποθεί τάς πηγάς των υδάτων (Ψαλμ. μα’), αποσύρθηκε από κάθε επαφή μέ τον κόσμο και κλείσθηκε σ’ ενα στενό κελλί πού βρισκόταν κοντά στο κάστρο του νησιού, ώστε απερίσπαστη να αφιερωθεί αδιαλείπτως στή θεωρία και στή μελέτη των ουρανίων πραγμάτων. Έβγαινε από το κελλί της μόνο όταν τήν καλούσε ή αγάπη προς τον πλησίον. Περνούσε όλη της τήν ήμερα μέ άσκηση και προσευχή και μετά από λίγη αναγκαία ανάπαυση, αγρυπνούσε όλη τή νύκτα, προσευχομένη μετά κατανύξεως και δακρύων, στρεφόμενη προς τον νυμφίο Χριστό μέ τους νοερούς οφθαλμούς της ψυχής. Νήστευε αυστηρά όλες τις ήμερες της εβδομάδος, έκτος από το Σάββατο και την Κυριακή, όταν εξερχόταν από το ησυχαστήριο της γιά να κοινωνήσει τά άχραντα Μυστήρια σέ μία γειτονική εκκλησία. “Ολη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν δεχόταν κανέναν επισκέπτη και έμενε κλεισμένη στο κελλί της έως το Πάσχα. Οι ασκητικοί της αγώνες και ή χάρις πού της δόθηκε από τον Θεό ώς μερική ανταπόδοση, έγιναν γνωστές Οχι μόνο σ’ όλη τήν Κίμωλο άλλα και στα γύρω νησιά. Γιά να αποφύγει κάθε πειρασμό δεχόταν μόνο επισκέψεις από γυναίκες, πού προσέτρεχαν στην αγία γιά να λάβουν ανακούφιση σωματική κάι ψυχική, και επέστρεφαν γεμάτες χαρά πού μπόρεσαν να πλησιάσουν μία αληθινή θεοφόρο δούλη του Κυρίου. Ή όσία τους δίδασκε τις οδούς της μετανοίας και τϊς ευαγγελικές αρετές, και τους έδινε λίγο αγιασμένο λάδι από τήν ακοίμητη κανδήλα πού έκαιγε στο κελλί της, ώς σημείο της παρηγοριάς πού εξασφάλιζαν στον καθένα οι αδιάλειπτες προσευχές της. Πολλούς έθεράπευσε κατ’ αυτό τον τρόπο και άφοΰ αγωνίσθηκε καλώς, έκοιμήθη έν ειρήνη, στις 5 Όκτωβρίου 1908, σέ ηλικία σαράντα τριών ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...