Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ

 



Β. Στογιάννος

Ο τεχνικός πολιτισμός δεν είναι κάτι που ξεφεύγει από τη θέληση του Δημιουργού. Αντίθετα εντάσσεται οργανικά στο σχέδιο του Θεού και στην αγάπη Του για τον άνθρωπο. Έτσι όχι μόνον δεν έχουν δίκιο όσοι διαμαρτύρονται κατά της τεχνολογικής προόδου, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι « σφάλλουν περί την πίστιν», γιατί δεν αναγνωρίζουν την αξία της θεϊκής δωρεάς προς τον άνθρωπο. Η Εκκλησία ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στην τεχνική πρόοδο. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι οι ιεραπόστολοι της Εκκλησίας μετέφεραν στις χώρες που διέδιδαν την πίστη μαζί με το Ευαγγέλιο και την τεχνολογική πρόοδο της εποχής. Κι’ αυτό όχι για λόγους προπαγάνδας, αλλά γιατί η τεχνική πρόοδος συντελεί στην εξύψωση του επιπέδου της ανθρώπινης ζωής και κατ’ επέκταση στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την υποδούλωση στις υλικές φροντίδες.
Κι’ αν έλθουμε στα νεώτερα χρόνια της δικής μας ιστορίας, θα δούμε ότι κληρικοί, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ήταν εκείνοι που έφεραν από τη Δύση στην υπόδουλη Ελλάδα τη νεώτερη φυσική.
Ποτέ δεν είχε ενδοιασμούς ή αντιρρήσεις η Εκκλησία για τη χρήση εργαλείων, μηχανισμών ή μεθόδων, που θα έκαναν πιο άνετη και συνεπώς πιο ανθρώπινη την ανθρώπινη ζωή.
Συνεπώς είναι φανερό τόσο από την ιστορία της Εκκλησίας όσο και από τη θεολογία της, ότι η στάση του χριστιανισμού έναντι της τεχνικής προόδου είναι θετική.

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...