Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2011

Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης, «Καλύτερα να βλασφημεί κανείς, παρά να είναι αιρετικός»



Μεταφέρουμε απόσπασμα από το βίο του Γέροντος Παϊσίου που συνέγραψε ο Πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Τάτσης και στο οποίο φαίνεται η μέριμνα του αγίου Γέροντος για την μεταστροφή μουσουλμάνων και ευαγγελικών στην Ορθοδοξία.

«Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον του Γέροντα Παϊσίου είχε στραφεί στους ευαγγελικούς και μωαμεθανούς της Κόνιτσας. «Καλύτερα να βλασφημεί κανείς, παρά να είναι αιρετικός, γιατί ο βλάσφημος έχει το ελαφρυντικό του θυμού», έλεγε ο Γέροντας. Την εποχή εκείνη στην Κόνιτσα υπήρχε μια φωλιά ευαγγελικών, καταγομένων από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Στην εκκλησία τους μαζεύονταν περί τα πενήντα άτομα, τα οποία ανεπαίσθητα προσηλυτίζονταν. Ο Γέροντας ανησυχούσε πολύ, γι’ αυτό πλησίασε αυτά τα άτομα, τα διαφώτισε σχετικά και σε μικρό χρονικό διάστημα η εκκλησία των ευαγγελικών έμεινε άδεια. Είχε γράψει μάλιστα κι ένα κείμενο με το οποίο απεδείκνυε τις πλάνες τους και το είχε αναρτημένο στην είσοδο του ναού του μαναστηριού (Στομίου Κονίτσης)...

Τους μωαμεθανούς, οι οποίοι δεν ήταν σκληροί και αδιάλλακτοι, τους μάζευε κάθε Παρασκευή σε διάφορα σπίτια και συζητούσε μαζί τους. Ήταν σίγουρος ότι σύντομα θα τους έκανε χριστιανούς. Η απροσδόκητη όμως αναχώρησή του από το Στόμιο και την Κόνιτσα γενικότερα, είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί εκείνη η προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...