Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2011

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Μύρων της Λυκίας π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

 


 


Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Η μορφή του έγινε θεσμική, όπως και πολλών άλλων μέσα στην ιστορία, γιατί με τη ζωή τους έγιναν μέτρα μετρήσεως της ανθρωπότητας.
Μια τέτοια μορφή είναι και αυτή του Αγίου Νικολάου. Στη συνείδηση της Εκκλησίας μας αναγνωρίζεται ως « Κανόνας Πίστεως, εικόνα πραότητας και διδάσκαλος εγκρατείας». Είναι αυτός που κατέκτησε τα ουράνια πλούτη με τη φτώχεια της γης. Τα ύψη της αρετής με το βάθος της ταπείνωσης Πρόκειται για ένα ρεαλιστή Άγιο, ο οποίος χωρίς να χάσει τη φυσικότητα, κατόρθωσε να πετύχει την αγιότητα. Γι’ αυτό είναι μέτρο για όλους μας. Έζησε μέσα στην κοινωνία, μέσα στο βασίλειο της ανομίας και αντιμετώπισε την πονηρία, τη φαυλότητα, την κακότητα, την αίρεση. Αλλά έμεινε Άγιος, προχώρησε σε πνευματικά ύψη και έκανε και κάνει θαύματα, εξ ου και θαυματουργός.
Όλοι μας ή μάλλον οι περισσότεροι ζητάμε και τα υψηλά και τα πλούσια. Επιθυμούμε να ανέβουμε επαγγελματικά, κοινωνικά, επιστημονικά, να καταξιωθούμε, αλλά δεν το πετυχαίνουμε όλοι αυτούς τους στόχους, γιατί δεν είναι στο χέρι μας.
Όλοι όμως μπορούμε να πετύχουμε τα υψηλά και τα πλούσια που είναι αιώνια. Οι φτωχοί μπορούν λ.χ. να φτάσουν στο ύψος του Λαζάρου με την ανάλογη καρτερία και υπομονή. Ή μορφωμένοι μπορούν να φτάσουν το ύψος των Τριών Ιεραρχών με την αποκεκαλυμμένη αλήθεια. Ακόμα οι αγράμματοι μπορούν να φτάσουν στο μέτρο του Μ .Αντωνίου κ.ο.κ.
Όλοι μας μπορούμε, αν το θελήσουμε, να φτάσουμε υψηλά. Κανείς δεν μας εμποδίζει να κάνουμε τον αγώνα μας κι’ ο καθένας ανάλογα με το χάρισμα του να κατακτήσει πνευματικές κορυφές.
Η βασιλεία του Θεού είναι δώρο και προσφέρεται δωρεάν σ’ όλους. Εκείνο που απομένει είναι η δική μας ανταπόκριση στην πρόσκληση του Θεού.
Ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου να προστατεύει το Ναυτικό μας του οποίου είναι προστάτης και μείς ν’ αντλούμε από το πνευματικό του χρυσορυχείο το νέκταρ των αρετών με τις οποίες είναι κοσμημένη η Αγία του προσωπικότητα.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα στους εορτάζοντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...