Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2011

Ιερεύς Θωμάς Γερασιμέσκου . Ενας φλογερός Ιεραπόστολος.

 






Ένας από τούς μεγαλύτερους ιεραποστόλους στο διάστημα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων στην περιοχή Γαλατσίου Ρουμανίας ήτο ό ιερεύς Θωμάς Γερασιμέσκου. Παρότι δεν ήτο μοναχός, έκανε μοναστηριακή ζωή ακολουθώντας εξ ολοκλήρου τον Χριστό. Αυτός όχι μόνο έδωσε όλη την περιουσία του στην υπηρεσία του Επουρανίου Βασιλέως, αλλά έδωσε και τον εαυτό του στον Κύριο λαμβάνοντας στον ώμο του τον σταυρό του εύκαίρως άκαίρως. Δεν παντρεύτηκε, αλλά το σπίτι και τα χωράφια των γονέων του τα πούλησε και αγόρασε ένα τυπογραφείο και μία τυπογραφική μηχανή. Μόνος του δούλευε εκεί και τύπωνε μικρά βιβλία για την Ορθόδοξη πίστη και ζωή και τα μοίραζε με τούς μαθητές του σε όλη την Ρουμανία. Όπου πήγαινε και μοίραζε βιβλία, τα πάθη των ανθρώπων κατευνάζονταν. Τούς μιλούσε και τα πρόσωπα τους έλαμπαν από την θεία Χάρι πού τούς επισκίαζε. Πολλοί άνθρωποι επέστρεφαν στην σωτηρία και άφηναν τα κοσμικά πάθη. Παράλληλα με αυτόν εργάσθηκαν και δύο άλλοι ιερείς ιεραπόστολοι, ό π. Θωμάς Κυρικούτσα και ό π. Πέτρος Τσιρίκα. Ό τυπογράφος ιερεύς, όπου άκουε ότι μπήκαν σ' ένα χωριό αιρετικοί, έτρεχε εκεί με βιβλία και επέστρεφε τα πρόβατα στο μαντρί του Χριστού, στην Εκκλησία. Μιλούσε καθαρά δίνοντας παράδειγμα την ίδια την ζωή του.
Τέτοιου είδους ιεραπόστολοι, οι όποιοι καίγονταν από αγάπη για τον Χριστό, δεν ξαναεμφανίσθηκαν στις ήμερες μας, κι αυτό είναι μία μεγάλη ανάγκη της Εκκλησίας μας: ή παρουσία και δράσις φλογερών ιεραποστόλων του λαού μας!
ΒΙΒΛ. ΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ. "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...