Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2011

Χριστούγεννα.Η αγάπη δεν είναι ανθρώπινο εφεύρημα. Είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο




Χριστούγεννα. Στις 25 Δεκεμβρίου
Με τον Μακάριο Παπαχριστοφόρου
Η αγάπη δεν είναι ανθρώπινο εφεύρημα. Είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο
Φέρελπι νέα και νέε
Θέλω να σου μιλήσω για τα Χριστούγεννα, μία και βρισκόμαστε μια ημέρα πριν. Φοβάμαι όμως μήπως κλείσεις τα αφτιά σου και δεν θέλεις να με ακούσεις, με το δικαιολογητικό ότι έχεις ακούσει πολλά μέχρι τώρα. Δεν έχεις άδικο. Μόνο που το θέμα Χριστούγεννα είναι ανεξάντλητο. Όσα και αν λεχθούν, μένουν άλλα τόσα που δεν ειπώθηκαν. Όσα και αν άκουσες, μένουν άλλα τόσα που δεν άκουσες. Πάντα να έχεις στον νου σου το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», του σοφού Σωκράτη. Ένα πράγμα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτε. Εκείνο που ζητώ από σένα είναι να μην είσαι δογματικός στις σκέψεις σου και απόλυτος στις αποφάσεις σου. Θέλω να διαλεχθούμε μαζί άνευ όρων. Ας αρχίσουμε λοιπόν.
Στις 25 Δεκεμβρίου σελάγισε στον ορίζοντα της παγκόσμιας ιστορίας ένα πρωτόγνωρο γεγονός, που όμοιό του δεν έγινε ούτε και θα ξαναγίνει. Ήταν η ανατολή ενός αστεριού. Οι άνθρωποι το ονόμασαν Νόβα. Άλλοι σούπερ Νόβα. Άλλοι σύνοδο πλανητών. Άλλοι ακόμα ψάχνουν να προσδιορίσουν τι ήταν. Εσύ έψαξες να βρεις τι ήταν; Για όσους ξέρουν τι ήταν, είναι πολύ απλό.

Ήταν ένα φωτεινό αστέρι που έφερε στον κόσμο το θεϊκό μήνυμα, ότι «επεσκέψατο ο Θεός τον λαόν Αυτού». Ότι, δηλαδή, ο Θεός αυτοπροσώπως επισκέφθηκε τον λαό Του. Όλους εμάς.
Από τότε η ανθρώπινη ιστορία χωρίστηκε στα δύο. Στο πριν από το γεγονός αυτό, και στο μετά από αυτό. Αυτό είμαι σίγουρος πως το ξέρεις. Το έμαθες και στο μάθημα της Ιστορίας.
Άρα είναι σωστό. Το βεβαιώνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Το βλέπεις στα μουσεία και το βροντοφωνάζουν τα αρχαιολογικά μνημεία. Αυτά είναι αψευδείς μάρτυρες μιας περασμένης εποχής, που έδωσε τη σκυτάλη σε μία νέα.
Στις 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκε η ελπίδα του κόσμου. Αυτό δεν το σκέφτηκες. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Αυτό όμως δεν βαραίνει εσένα. Έτσι συνηθίζουν οι άνθρωποι να μιλούν για ιστορικά γεγονότα. Να αρκούνται στην απαρίθμησή τους. Δεν πολυνοιάζονται για τις αιτίες και τα αιτιατά που τα γέννησαν, ούτε και για τις προεκτάσεις που αυτά έχουν στη ζωή των ανθρώπων.
Λείπει η φιλοσοφική θεώρηση των γεγονότων σε σχέση με το διαχρονικό γίγνεσθαι.
Στις 25 Δεκεμβρίου έπαψε πια ο άνθρωπος να «πεινά και να διψά για ελπίδα». Αυτή τώρα είναι μπροστά του, σαν ολοζώντανη θεοφάνεια. Αυτό, σίγουρα, δεν πέρασε από το μυαλό σου.
Και ξέρεις γιατί; Απλούστατα, γιατί δεν πείνασες και δεν δίψασες. Όταν εσύ γεννήθηκες, η ελπίδα ήταν ήδη εμπεδωμένη στη συνείδηση όλων, όπως χωρίς αυτήν, η ζωή σταματά.
Φαντάζομαι πως το ίδιο πιστεύεις κι εσύ.
Στις 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκε η Αγάπη στον κόσμο. Αυτό που ο τραγικός ποιητής Σοφοκλής είπε με το στόμα της Αντιγόνης, «ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν». Δηλαδή, εγώ δε γεννήθηκα για να μισώ μα για να αγαπώ μονάχα, έγινε τρόπος ζωής μετά τη γέννηση της αγάπης στον κόσμο. Αυτό δεν σου το είπαν. Απλώς σου είπαν πως αυτή η μέρα είναι μέρα αγάπης.
Διερωτήθηκες όμως γιατί; Μα είναι τόσο απλό. Η αγάπη δεν είναι ανθρώπινο εφεύρημα. Είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο. Αυτήν την παρουσία καλούμαστε να ανιχνεύσουμε στη δική μας ύπαρξη. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να αναζητήσουμε τον Εμμανουήλ που κινείται ανάμεσά μας.
Διερωτήθηκες ποτέ γιατί διψάς για αγάπη; Γιατί εμπιστεύεσαι την αγάπη; Γιατί νοσταλγείς την αγάπη; Γιατί θέλεις την αγάπη; Γιατί πιστεύεις στην ύπαρξή της και όταν ακόμα δεν νιώθεις τη ζεστασιά της; Γιατί αναπαύεσαι στην αγκαλιά της; Θέλεις απάντηση; Άκουσέ την. Αγάπη είναι ο Θεός. Βλέπεις. Χωρίς να το συνειδητοποιείς αναζητάς τον Θεό.
Στις 25 Δεκεμβρίου, η ειρήνη κατασκήνωσε στη γη. Την πληροφορία αυτήν την πήραμε από αγγελικά χείλη. «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γής ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Δόξα στον ύψιστο Θεό και ειρήνη στη γη, αγάπη και σωτηρία για τους ανθρώπους.
Η «ειρήνη» είναι πρωταρχικής σημασίας για τη συνέχιση της ζωής. Επομένως, πρέπει να σε απασχολεί σοβαρά και υπεύθυνα. Έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή σου. Επιδίωξή σου είναι να κατακτήσεις την «ειρήνην του Θεού την πάντα νουν υπερέχουσαν». Την ειρήνη που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό. Αυτή η ειρήνη θα διαφυλάξει την καρδιά σου και τη σκέψη σου από κάθε αντίθετη σκέψη, και θα σε κρατήσει κοντά στον νηπιάσαντα Χριστό, και θα γίνεις ευαγγελιστής της ειρήνης στους γύρω σου.
Αυτή η ειρήνη είναι η προϋπόθεση της ευδοκίας, δηλαδή της εύνοιας του Θεού για σένα. Αξίζει τον κόπο να την κάνεις κτήμα σου. Δεν το νομίζεις;
Στις 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκε ο Θεός. Η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, των σοφών εκείνων ανθρώπων, επαληθεύεται. «Του γαρ και γένους εσμέν». Όλοι οι άνθρωποι είμαστε από τη γενιά του Θεού. Την ημέρα αυτή ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Λογικά τώρα προχωρούμε ένα βήμα παραπάνω. Βεβαιώνουμε αυτό που είμαστε. «Εν αυτώ γάρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν».
Μέσα σ' αυτόν ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε. Αυτό πρέπει να το πιστέψεις.
Στις 25 Δεκεμβρίου γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτό το άκουσες. Είμαι απόλυτα σίγουρος. Τώρα σε καλώ για μιαν ανάβαση στη Βηθλεέμ, για να το ψηλαφήσουμε. «Διέλθωμεν δη έως Βηθλεέμ και είδωμεν το ρήμα τούτο το γεγονός, ο Κύριος εγνώρισεν ημίν». Ας πάμε λοιπόν ώς τη Βηθλεέμ και ας δούμε αυτά που έγιναν και που μας έκανε γνωστά ο Κύριος. Άλλος δρόμος, φερέλπιδες νέες και νέοι, δεν υπάρχει. Ας τον ακολουθήσουμε.
Ο διάλογός μας εδώ τελειώνει. Από αυτήν τη στιγμή αρχίζουν οι δικές σου ευθύνες. Θέλεις να ανήκεις στη μ.Χ. εποχή; Τότε πρέπει να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Να ξεχωρίσεις από τη μάζα. Να πιστέψεις στον γεννηθέντα Χριστό. Να τον ανακηρύξεις ως Θεό και Σωτήρα σου. Να μεταφέρεις στη ζωή σου ό,τι έφερε Αυτός στον κόσμο με την ενανθρώπησή Του. Την Ειρήνη, την Αγάπη και την Ελπίδα.
Καλά Χριστούγεννα.
ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ Θεολόγος, Πρώην Διευθυντής Σχολείων Μέσης Παιδείας

Η Σημερινή/24 /12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...