Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ



Γ.Μαντζαρίδης, Καθηγητής

Ο άνθρωπος παρουσιάζεται ως ον πεπερασμένο και προορισμένο να πεθάνει Ο θάνατος αποτελεί τη μόνιμη απειλή και την τελευταία φάση της ζωής του. Το νόημα της ζωής συνδέεται αναπόσπαστα με το νόημα του θανάτου. Και η ζωή θεωρείται σωστά όταν συμπεριλαμβάνει και τον θάνατο. Όταν το νόημα της ζωής δεν βγαίνει με την συμπερίληψη του θανάτου, μένει μετέωρο και εξαφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή ο θάνατος ως τελευταία φάση της ζωής καταστρέφει ολόκληρο το προηγούμενο νόημα της και την κάνει άσκοπη και ανόητη. Για να δοθεί νόημα στη ζωή, πρέπει να δοθεί νόημα στο θάνατο. Μόνο όταν αναγνωρισθεί και καταξιωθεί ο θάνατος ως τελευταία φάση της ζωής, μπορεί να καταξιωθεί και ολόκληρη η ζωή. Και η καταξίωση αυτή βρίσκεται στο Θεό, που δεν είναι «Θεός νεκρών, αλλά ζώντων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...