Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος;

 

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος;

Θυμηθείτε αυτό το όνομα!.. Ο Mητροπολίτης Προύσσης, καθηγητής στο Α.Π.Θ, κ. Ελπιδοφόρος νέος ηγούμενος της Μονής της Αγία Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων Κων/πολης, ελπίζουμε ότι θα είναι ο πρώτος Δ/ντής σπουδών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που αναμένεται να ξανανοίξει μετά από 40 χρόνια !!!

Στη φωτογραφία ο Σεβασμιώτος Ελπιδοφόρος, με το Δημ. Σταθακόπουλο, στο ελληνικό Προξενείο Κων/πόλεως την 06.12.2011, κρατώντας ένα από τα βιβλία του Δ. Σταθακόπουλου για τον οθωμανικό πολιτισμό και τη συμβολή των ρωμηών σε αυτόν. Σημ.: Οι ιερείς στην Τουρκία απαγορεύεται να φορούν ράσα δημοσίως, γι’ αυτό και ο σεβασμιώτατος είναι με κοστούμι. Ράσα φέρει δημοσίως μόνον ο εκάστοτε Πατριάρχης, καθώς και όλοι οι ιερείς μόνον εντός των εκκλησιών την ώρα που ιερουργούν.
Σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη κ. Νικ. Μαθιουδάκης επ’ ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων του και της ονομαστικής του εορτής την 06.12.2011, στον Παναγιότατο οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, καθώς και στην ιερά σύνοδο του Πατριαρχείου, είχε την τιμή να προσκληθεί και παρευρεθεί ο Δρ Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος ( γνωστός οθωμανολόγος/ τουρκολόγος/ μουσικολόγος και δικηγόρος Πειραιά ).
Η ενδιαφέρουσα σημαντικότατη είδηση είναι πως όπως πλέον διαφαίνεται και συζητούν οι ιερατικοί κύκλοι και η κοινότητα των ρωμηών της Πόλης, η Θεολογική σχολή της Χάλκης που έχει κλείσει εδώ και 40 χρόνια, πρόκειται να ξαναλειτουργήσει σύντομα, κατόπιν δηλώσεως και του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Αν η πεποίθηση αυτή συνδυαστεί και με το γεγονός της εκλογής του Mητροπολίτη Προύσσης, καθηγ. στο Α. Π Θ κ. Ελπιδοφόρου στη θέση του ηγουμένου της Μονής της Αγία Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων τότε έχουμε να ελπίζουμε σε πολλά !!!
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης γεννήθηκε στo Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και Πρεσβύτερος στις 20 Μαρτίου 2005 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος (1994-1995), Υπογραμματέας (1995-2005) και Αρχιγραμματέας (2005-2011) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 20 Μαρτίου 2011 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τους Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομο, Μοσχονησίων Απόστολο, Σασίμων Γεννάδιο, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, Ικονίου Θεόληπτο, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλο (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (Πατριαρχείο Ρωσίας), Καμερούν Γρηγόριο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα (Εκκλησία της Κύπρου) και τον Αρχιεπίσκοπο Μπελοτσερκώβου και Μπογουσλάβου Μητροφάνη (Πατριαρχείο Ρωσίας).
Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ αυτό το όνομα και την προσωπικότητα. Ο απανταχού ελληνισμός έχει να κερδίσει πολλά από τη δράση του, αφού αφενός αναμένεται να είναι ο πρώτος εν ενεργεία δ/ντης σπουδών της Θεολογικής σχολής της Χάλκης μετά από 40 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να τον δούμε και οικουμενικό Πατριάρχη κάποια στιγμή δεδομένου ότι είναι λογιώτατος και νεότατος, χαίρει δε τεραστίας εκτίμησης και σεβασμού από την ιεραρχία και το ποίμνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...