Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2011

Ο Γιάννης Δημαράς στο Freepen.gr: “Φοβάμαι ότι οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση βάσει σχεδίου! Η χώρα μας έχει πλούσιο υπέδαφος.”


Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε όλοι μέσα από την κρατική τηλεόραση τη δεκαετία του 80. Μάχιμος δημοσιογράφος που σαν πολιτικό τον είδαμε με το ΔΗ.Κ.Κ.Ι., με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα πλέον με το Άρμα Πολιτών. Ευγενική φυσιογνωμία, ήπιος και αποδεκτός από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, έφθασε πέρυσι μόλις ένα βήμα από τη μεγάλη ανατροπή των δεδομένων και την εκλογή του σε περιφερειάρχη Αττικής.
Μαζί μας ο Γιάννης Δημαράς ο οποίος κάνει μια μικρή στάση με το άρμα του στην ιστοσελίδα μας!
- Κε Δημαρά σας καλωσορίζουμε στο Freepen.gr.
Να είστε καλά και ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.
- Πριν ενάμισι χρόνο αποχωρήσατε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνούμενος να ψηφίσετε το Μνημόνιο. Έχω την αίσθηση πως οι εξελίξεις σας δικαίωσαν.
Νοιώθω λυπημένος, αγανακτισμένος και εξαιρετικά ανήσυχος, πολύ περισσότερο από όσο ίσως θα μπορούσα να νοιώσω δικαιωμένος. Αντιστάθηκα σε αυτή την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών και στο Μνημόνιο, το οποίο από την πρώτη στιγμή θεώρησα πάρα πολύ επικίνδυνο και καταστροφικό για την Ελλάδα. Ήταν αντισυνταγματικός και άδικος ο τρόπος που με διέγραψαν την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά λυτρωτικός ως προς τη συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ με τη διακυβέρνηση του κ. Γ.Παπανδρέου. Ένοιωθα ήδη ασυνεπής στον κόσμο που με ψήφισε στη Β΄ περιφέρεια που εκλεγόμουν. Για άλλα ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και άλλα βρήκαν μπροστά τους. Ο κ. Πρωθυπουργός με τις αντιφάσεις του εμπαίζει και εκβιάζει το λαό.
Δεν είναι τυχαίο που - όπως προαναφέρατε - ήμουν στο ΔΗΚΚΙ και μετά στο ΠΑΣΟΚ και μετά μόνος μου. Δεν συμβιβάζομαι και δεν συμβιβάστηκα ποτέ στη ζωή μου, ούτε γατζώθηκα ποτέ σε κομματική καρέκλα. Έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω.
- Αλήθεια, γιατί κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προβαίνουν σε λεονταρισμούς, απειλούν κάθε φορά πως θα καταψηφίσουν ή θα παραιτηθούν και στο τέλος μετά από παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις; Δεν εκτίθενται πολιτικά, εκθέτοντας παράλληλα ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο;
Ναι εκτίθενται και αυτό με πικραίνει. Συμπορεύτηκα με πολλούς από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η αλήθεια είναι ότι περίμενα πως θα αντισταθούν σε αυτή την επικίνδυνη πορεία που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Ήλπιζα ότι δεν θα συνεχίσουν συνεχώς να πιέζονται σε κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία καταδικάζει την Ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση και βαθαίνει την κρίση. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι πείθονται πως πράττουν το καλύτερο για την πατρίδα τους. Επίσης, με εκπλήσσει το πόσο πιστά τηρούν την κομματική πειθαρχία σε τόσο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας. Δεν εκθέτουν όμως όλο τον πολιτικό κόσμο, γιατί υπάρχουν βουλευτές που καταψηφίζουν τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμα και τα πολυνομοσχέδια της ντροπής και αυτό , θαρρώ, το διακρίνει ο κόσμος.
- Και βεβαίως, στο τέλος δια της ψήφου τους συνεργούν στα όσα θλιβερά επέρχονται;
Δυστυχώς ναι. Έχουν μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν πλέον και για όσα πρόκειται να συμβούν. Ενεχυριάζεται καθημερινά η Ελλάδα στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και καταργούνται συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα εργαζομένων και ασφαλισμένων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Υποθηκεύεται η ελευθερία και η εθνική κυριαρχία αυτής της χώρας που έχει κατακτηθεί με αίμα. Πού θα πάει αυτό; Με κάθε «εκβιαστική» δανειακή δόση θα εκχωρούμε και κάτι; Η Ελλάδα ζει στο ρυθμό των εκβιασμών της κυβέρνησης και των δανειστών της τρόικας με σκοπό να υποταχθούμε πλήρως. Ποια ήταν η αντίσταση και ποιοι οι σωστοί χειρισμοί ενός Έλληνα Πατριώτη Πρωθυπουργού; Αντίθετα, με ψεύτικες υποσχέσεις διεκδίκησε τη διακυβέρνηση της χώρας και, ως φαίνεται, τηρεί κατά γράμμα τις συμφωνίες του, με ένα πρόγραμμα που δείχνει ανευθυνότητα, ανικανότητα ή … πλήρη υποταγή.
- Θα σας ρωτήσω ευθέως. Είναι σωστή η εκτίμηση ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, μετά από αλλεπάλληλες λάθος κινήσεις, διογκώθηκαν τα προβλήματα με τον 20πλασιασμό των spreads;
Η κυβέρνηση έδωσε λάθος εκτιμήσεις για τα spreads προκειμένου να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τα λάθη της. Έστελνε εξάλλου επί μήνες αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, ενώ αναφερόταν απαξιωτικά για τη χώρα μας και την αξιοπιστία της, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δανειοληπτική της ικανότητα. Να συνυπολογιστεί δε το γεγονός ότι η κυβέρνηση άργησε πολύ να πάρει μέτρα, με τα οποία θα μπορούσε να αποφύγει την κρίση χρέους. Αν λάβουμε υπόψη μας και την καταγγελία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους της Επιτροπής Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ζωής Γεωργαντά, για το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, τι συμπέρασμα προκύπτει; Κατήγγειλε στα ΜΜΕ ότι σκόπιμα παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat, ενώ ήταν 12%, με στόχο να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα για την Ελλάδα… Τι να πω; Όλα είναι ψέματα; Όλα είναι σενάρια ή «σατανικές συμπτώσεις» ; Θα μας τρελάνουν τελικά;
- Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στον Μηχανισμό Στήριξης είχε αποφασισθεί (ή τέλος πάντων συζητηθεί) πριν τις εκλογές του 2009. Ποια είναι η άποψή σας;
Ναι, πιστεύω ότι κάποια βάση πρέπει να υπάρχει σε όλες αυτές τις υπόνοιες και αυτό προκύπτει και από τις κατά καιρούς επώνυμες καταγγελίες, από την πληροφόρηση που δεχόμαστε, από ενδείξεις αλλά και από αυτά που βιώνουμε σήμερα.
- Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου ήταν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς να έχει παραιτηθεί από τη θέση του σαν στέλεχος του τμήματος στατιστικής του ΔΝΤ. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι τα στατιστικά στοιχεία έφταναν με e-mail στο ΔΝΤ πριν ανακοινωθούν στην EuroStat. Όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ ενεπλάκη στον μηχανισμό στήριξης με πολυδαίδαλες και ίσως υπόγειες μεθοδεύσεις. Το σχόλιό σας παρακαλώ.
Φοβάμαι ότι οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση βάσει σχεδίου και αυτό , όσο κι αν φαίνεται ως ένα εφιαλτικό σενάριο, μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
- Κύριε Δημαρά, πολλοί κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι από τα τέλη του 2009 είχε όλο τον πολιτικό χρόνο και αρκετή κοινωνική συναίνεση προκειμένου να εκπονήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα μείωσης των δαπανών του δημοσίου που να είναι κοινωνικά δίκαιο και που θα προκαλούσε τις μίνιμουμ αντιδράσεις. Αντί για αυτό, κάθε φορά στο παρά πέντε (προ της κάθε δόσεως του δανείου) λαμβάνει υπό πίεση σπασμωδικά μέτρα επί δικαίων και αδίκων. Πώς σχολιάζετε αυτή την πρακτική;
Η κυβέρνηση αυτή – χωρίς να αφαιρώ ευθύνες από την προηγούμενη φυσικά - άργησε πάρα πολύ να κινηθεί και να προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Όχι μόνο δεν μείωσε τις κρατικές δαπάνες αλλά δεν πάταξε την φοροδιαφυγή και δεν μερίμνησε για σωτήρια αναπτυξιακά μέτρα. Ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα, παρά να μας οδηγεί ολοταχώς προς το Μνημόνιο. Διάφορα Μνημόνια μάλλον. Ήταν σίγουρο ότι θα μας οδηγούσε στο γκρεμό. Ηταν βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα μας έφερνε , με μαθηματική ακρίβεια, σε αδιέξοδο και θα μας πίεζε για δυσβάσταχτα μέτρα. Καμία χώρα δεν ωφελήθηκε και δεν προόδευσε μέσω του ΔΝΤ. Όχι μόνο δεν πάρθηκαν έγκαιρα σωστές αποφάσεις και μέτρα που θα προλάβαιναν σταδιακά το κακό, αλλά εκ των υστέρων εκβιάζονται συνεχώς οι συμπολίτες μας για να αποδεχθούν χειρότερα, σκληρότερα, απάνθρωπα, εξαντλητικά και εξευτελιστικά μέτρα. Δηλαδή, το λογαριασμό των λαθών τους τον πληρώνουν οι απλοί πολίτες, προκειμένου να παραμένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι. Έ όχι. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο, είναι παράλογο και αντιλαϊκό. Και να προσθέσω, πολύ «βολικό» για τους ξένους δανειστές μας…
- Κύριε Δήμαρα, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους σας, είστε άνθρωπος που κινείστε άφοβα μέσα στην κοινωνία. Τι εισπράττετε από αυτόν τον κόσμο καθημερινά; Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτόγνωρη φοροκαταιγίδα; Πώς τα βγάζουν πέρα.
Εισπράττω απόγνωση, απελπισία αλλά παράλληλα πολύ αγανάκτηση και πολύ θυμό. Πολλοί φωνάζουν πως δεν έχουν χρήματα και δεν πρόκειται να πληρώσουν. Κάποιοι που μπορούν ακόμη να πληρώσουν, φοβούνται ότι δεν θα έχουν αύριο. Στραγγίζουν την κοινωνία και κτυπούν ανελέητα εργαζόμενους και συνταξιούχους. O κόσμος δυστυχώς εκβιάζεται για συνεχείς υποχωρήσεις εν μέσω πανικού, καταστροφολογίας και απειλών χρεοκοπίας.
- Στο FreePen.gr φιλοξενούμε γράμμα συμπολίτη μας που ρωτάει ευθέως και ενυπόγραφα τον Πρωθυπουργό: “Όταν τα έσοδά μας φθάνουν οριακά για να συντηρηθούμε ως οικογένεια, ποιούς έχουμε χρέος να φροντίσουμε και να υποστηρίξουμε πρώτους: Την οικογένειά μας ή τις επιλογές της Κυβέρνησης και των πολιτικών μας”; Εσείς τι απάντηση του δίνετε;
Φυσικά και θα πρέπει να φροντίσει και να υποστηρίξει πρωτίστως την οικογένειά του και όχι τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης. Δεν ψήφισε αυτή την κυβέρνηση για αυτά που πράττει. Η κυβέρνηση αυτή τον παγίδευσε και τον εξαπάτησε. Τον υποχρεώνει να «πληρώσει τα σπασμένα άλλων» με χαράτσια, άδικους νέους φόρους και συγχρόνως με συνεχείς περικοπές εισοδημάτων. Ο «εύκολος στόχος» για την κυβέρνηση είναι οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
- Θα ήθελα και τη δική σας άποψη για τα νέα -μέχρι τα επόμενα- μέτρα. Η ιδιοκτησία και το εισόδημα, ουσιαστικά “ποινικοποιούνται” και τιμωρούνται ενώ κανείς δε βλέπει φως στο τούνελ.
Όπως προκύπτει και από όλα όσα απάντησα παραπάνω, καταδικάζω απερίφραστα αυτή την τακτική των αλλεπάλληλων εξοντωτικών μέτρων. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να «ποινικοποιούνται» η ιδιοκτησία και το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Καλούνται να πληρώσουν οι συμπολίτες μας για κατοικίες τις οποίες έχουν, οι περισσότεροι πληρώσει και με το παραπάνω. Ας βρουν αυτούς που δεν έχουν πληρώσει. Γνωρίζουμε ότι μπορούν.
- Ένα σύνθημα που ακούγεται το τελευταίο διάστημα είναι πως η χούντα δεν πέθανε το 73. Συμφωνείτε;
Βιώνουμε εκ νέου την τακτική του «αποφασίσαμεν και διατάσσομεν», έστω και με άλλο τρόπο ή με άλλα μέσα …
- Η πρόταση η δίκη σας και του Άρματος των Πολιτών για την έξοδο από την κρίση ποια είναι;
Με το χάος που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση και τον κίνδυνο να συνεχίσει την καταστροφή, η πρότασή μας και η μόνη σωτήρια λύση είναι η άμεση προσφυγή στης κάλπες. Με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, θα αποφασίσει ο Ελληνικός λαός για την τύχη της χώρας του και θα απαντήσει για το ποιος ή ποιοι θα διαχειριστούν αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ο κ. Παπανδρέου, ως «εθνικός σωτήρας», ό,τι θέλει ερήμην των Ελλήνων πολιτών. Γιατί για άλλα ψηφίστηκε και άλλα κάνει. Όφειλε, αν τελικά έλεγε τότε αλήθεια πως αγνοούσε την κατάσταση, να προσφύγει αμέσως σε εκλογές και να πει την αλήθεια στους Έλληνες. Κυβερνάνε με ψέματα.
- Θα ήθελα την άποψή σας για τη συμπεριφορά της χώρας μας όσον αφορά την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους τους -που θα έλυνε τα πάντα- σε σχέση με τη μικρή Κύπρο που όμως στον τομέα αυτό προχωρά.
Ο ορυκτός πλούτος και η εκμετάλλευση του υπεδάφους είναι ένας από τους πολλούς τρόπους μέσω των οποίων η χώρα μας θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της, να είναι ανεξάρτητη από κάθε ξένο οικονομικό ζυγό, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν ότι το υπέδαφος μας δεν αξίζει. Τα οφέλη θα ήταν πολλά για την εθνική οικονομία, ενώ θα υπήρχε ανάπτυξη με ανταγωνιστικά προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει κάποιες έρευνες, δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θα έπρεπε. Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η χώρα μας είναι πλούσια τόσο με το υπέδαφός της όσο και με τη ναυτιλία της αλλά και τον τουρισμό της, με τόσες φυσικές ομορφιές. Θα έπρεπε να είναι σήμερα από τους πλουσιότερες χώρες. Γιατί άραγε δεν είναι και ποιοι ευθύνονται;
- Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε τη διάλυση της παιδείας με τα όσα συνέβησαν σχετικά με τα σχολικά βιβλία.
Άλλη μεγάλη πληγή. Διαλύεται ο σημαντικότερος τομέας για τη μόρφωση των παιδιών μας και τη διαπαιδαγώγησή τους. Τελικά, διαλύουν τα πάντα…
- Κε Δημαρά το συμπέρασμα είναι πως στη χώρα υπάρχει ακυβερνησία και χάος. Λογικά κάποια στιγμή ο κος Παπανδρέου θα οδηγηθεί σε εκλογές. Το Άρμα Πολιτών είναι έτοιμο για την κούρσα; Είναι έτοιμο να κάνει αυτό που πέρυσι δεν πέτυχε λόγω εκβιαστικών διλημμάτων;
Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών είναι έτοιμο για τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές – ελπίζω πολύ σύντομα – προκηρυχθούν. Ο στόχος μας είναι να κατέβουμε αυτόνομα και ήδη ετοιμάζουμε νέες περιοδείες, όσες μπορούμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε. Η αγάπη του κόσμου και η παρότρυνσή τους να προχωρήσουμε δυναμικά μας στηρίζει πάρα πολύ. Εμείς, ξέρετε, έχουμε δείγματα δημοσκοπήσεων από την επαφή μας με την κοινωνία όλης της Ελλάδας.
Έστω κι αν είχαμε κάποιες διαφοροποιήσεις μελών του κόμματος πρόσφατα, εμείς προχωράμε με νέα πρόσωπα από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Εάν και εφόσον γίνει μια ενιαία συλλογική, συνολική, προοδευτική και λαϊκή προσπάθεια πολιτικών φορέων, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και ήδη γίνονται πολλές συζητήσεις. Όμως εκβιαστικά και πιεστικά, δεν συνεργαζόμαστε με κανένα κόμμα.
- Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο δύσκολο αγώνα σας.
Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο με τη σφαιρικότερη και περισσότερο αντικειμενική ενημέρωση, σε σχέση με κάποια «συμβατά Μέσα», τα οποία δυστυχώς δεν τηρούν τους κανόνες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σας και εύχομαι και σε εσάς πάντα επιτυχίες στο δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο σας.
—–
Η συνέντευξη δόθηκε στο Στρατή Μαζίδη και θα αναδημοσιευθεί σε δύο ημέρες στο τοπικό ενημερωτικό Portal Agiaparaskevi-guide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...