Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2012

Ποιμαντορική εγκύκλιος Θεοφανείων 2012 του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ.κ. Νεόφυτου

altΠρος το Χριστεπώνυμο πλήρωμα,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Η θλίψη της φτώχιας και της ανέχειας πλησιάζει και τη γειτονιά μας. Με αγωνία παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και είμαστε μάρτυρες θλιβερών σκηνών φτώχειας και ανέχειας. Έφτασε η εποχή που προφήτευσε ο μακαριστός Γέροντας Παϊσιος «Η Ελλάδα θα πεινάσει και θα πούμε το ψωμί ψωμάκι».
Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία δύο εκατομμύρια ελλαδίτες αδελφοί μας βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στα πρόθυρα της, βρίσκονται άλλα δύο εκατομμύρια. Ένα εκατομμύριο είναι οι άνεργοι και ένα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες ένδειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται καλής διατροφής και ο αριθμός των αστέγων ανέρχεται στις εικοσιπέντε χιλιάδες. Δεκάδες άτομα ψάχνουν καθημερινά να βρουν τροφή στα σκουπίδια των υπεραγορών και το ένα τρίτο των ελλαδιτών αδελφών μας ζει με 470 ευρώ τον μήνα και αρκετά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.
Αλήθεια: «Πόσο απέχει το κρεβάτι μας από το παγκάκι; Πόσο απέχει το δείπνο μας από το συσσί­τιο; Πόσο τελικά απέχει η τα­κτοποιημένη μας ζωή από τον δρόμο;» όπως εύστοχα έχει γράψει ένας ελλαδίτης δημοσιογράφος;
Ενώπιον, λοιπόν, αυτού του δράματος που περνούν οι αδελφοί μας δεν πρέπει να μένουμε αδιάφοροι, αλλά να θυμηθούμε αυτό που ο Κύριος μας είπε: «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» και όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ούτως ώστε να απαλύνουμε τον πόνο των αδελφών μας, τον πόνο των συνανθρώπων μας.
Ως εκ τούτου απευθύνουμε θερμή πατρική έκκληση προς τα φιλάνθρωπα αισθήματα όλων, όπως προσφέρετε γενναιόδωρα στον έρανο τροφίμων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου για να αποσταλούν στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί δεκαπέντε συσσίτια τα οποία διαθέτουν 2.500 μερίδες φαγητού καθημερινά. Επίσης μέρος των τροφίμων θα παραδοθούν σε σχολεία της περιοχής.
Οι ανάγκες για τρόφιμα είναι οι ακόλουθες: Μακαρόνια, Ρύζι, Συμπυκνωμένο Γάλα, Ζάχαρη, Κονσέρβες, Καφές, Αλεύρι, Φασόλια, Φακές, Ρεβίθια, Παιδικές τροφές, Μπισκότα, Κρουασάν.
Υπεύθυνοι για τον έρανο των τροφίμων θα είναι οι εφημέριοι των ενοριών και τα κατά τόπους μέλη του Συνδέσμου Φιλανθρωπίας Γυναικών.
Η διαλογή των τροφίμων θα διενεργηθεί στους ενοριακούς ναούς των κοινοτήτων κι αφού τοποθετηθούν σε χαρτοκιβώτια θα συγκεντρωθούν από την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Λιμάνι Λεμεσού για τη Θεσσαλονίκη.
Με τον ίδιο τρόπο συλλογής συσκευασίας και παραλαβής θα γίνει και με τα σχολεία της περιοχής μας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά της περιοχής μας για την πρόθυμη συμμετοχή τους στον έρανο.
Ο έρανος θα διαρκέσει είκοσι μέρες από την 7η Ιανουαρίου μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012.
Επί τη Τριαδική Θεοφανία εύχομαι σε όλους Φώτα Ολόφωτα
Ο Μητροπολίτης
† Ο Μόρφου Νεόφυτος
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Εγκύκλιος να αναγνωσθεί στους ναούς την Παρασκευή 6η Ιανουαρίου 2012, μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων και λίγο πριν τον Μεγάλο Αγιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...