Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

Επιστολή προς την Ελληνική πολιτική και δικαστική ηγεσία




Πατριαρχείο Μόσχας
Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσσίας
Επαρχία του Βίτεμπσκ
Ν°. 07 εκ 5 Ιανουαρίου 2012
Προς
τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης κ. Λουκά Παπαδήμο,
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,
τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου,
τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε
Εντιμότατοι κύριοι!
Η επαρχία του Βίτεμπσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσσίας στο πρόσωπο του διοικούντος την επαρχία Αρχιεπισκόπου Βίτεμπσκ και Όρσα Δημητρίου, βοηθού επισκόπου Ντρούτσκ Πέτρου, όλου του κλήρου, μοναχών και λαϊκών, παρόλο το σεβασμό μας προς την αυτοκυριαρχία της Ελλάδος και την δικαστική της εξουσία, θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε τη λύπη και τη διαφωνία μας στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως την ζωή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητά του. Πριν όχι πολύ καιρό, στις 13-14 Νοεμβρίου εμείς υποδεχτήκαμε τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου στην πόλη Βίτεμπσκ. Στις 14 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Άθω αρχιμανδρίτη Εφραίμ με την διοίκηση της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Βίτεμπσκ. Στα πλαίσια της επίσκεψης έγιναν συναντήσεις με τους φοιτητές και καθηγητές του κρατικού Πανεπιστημίου του Βίτεμπσκ ονόματι Π. Μασέροβ, με τους φοιτητές και καθηγητές των θεολογικών σεμιναρίου και σχολής, με τον κλήρο, τους μοναχούς και λαϊκούς της επαρχίας Βίτεμπσκ, έγινε επίσκεψη στη παιδική εκπαιδευτική αποικία Ν°1 στο Βίτεμπσκ. Σ’ όλους, όσοι είχαν χαρά να επικοινωνήσουν με τον πνευματοφόρο γέροντα, έμειναν οι πιο θερμές και ψυχωφελείς αναμνήσεις. Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ σε δύο μέρες επικοινωνίας κατάφερε να ζεστάνει και παρηγορήσει πλήθος ανθρώπων, να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στα επίσημα πρόσωπα της πόλης και της περιφέρειας, να απαντήσει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις της πνευματικής ζωής που είχαν υποβάλει όσο πιστοί τόσο οι εκπροσώποι των μέσων μαζικής ενήμερωσης.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ όντας βαθειά πνευματικός και νομοταγής άνθρωπος, ούτε διέπραξε ούτε μπορεί να διαπράξει κανένα αδίκημα, αλλά ούτε έχει διάθεση να κρυφτεί από τη δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντα με καθ’ έξη και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Βαθειά είναι η λύπη μας για την άδικη δοκιμασία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη αιτήματα, διαμαρτυρίες και μεσιτίες τόσο των προκαθημένων των τοπικών Εκκλησιών, όσο και των πολλών αρχιερέων και εκατοντάδων χιλιάδων πιστών σ’ όλη την οικουμένη και προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη να αναιρέσετε την άνω απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία, κατά τη γνώμη μας μειώνει την διεθνή υπόληψη του ελληνικού νομικού πολιτισμού και αντιλαμβάνεται σαν όχι τίποτα άλλο παρά φανερός διωγμός κατά της Ορθοδοξίας.
Εκ μέρους όλου του κλήρου, μοναχών και λαϊκών της επαρχίας Βίτεμπσκ
Ο Διοικών της επαρχίας Βίτεμπσκ
(+ Δημήτριος)
Αρχιεπίσκοπος Βίτεμπσκ και Όρσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...