Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2012

Ο Άγιος Παύλος ο Πατρεύς









.
Ήταν ηγούμενος σε παραλιακή Λαύρα που ανήκε στην Μονή Σινά στην έρημο της Ραϊθούς. Σφαγιάστηκε από Αιθίοπες Σαρακηνούς μαζί με άλλους 32 πατέρες. Έζησε στο τέλος του 3ου αιώνα επί αυτοκρατόρων Ουλεντιανού και Ουάλη, η μνήμη του τιμάται στις 14 Ιανουαρίου.
Ο μαρτυρικός θάνατός του αναφέρεται στο Ιερό Συναξάρι σε περιγραφή του Αιγύπτιου μοναχού Αμμώνιου[1].
Αν και ο οσιομάρτυρας Παύλος ο Πατρέας ήταν μέχρι τότε άγνωστος, το 1947, ο πρωτοσύγκελος και αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Ευσταθόπουλος (και μετέπειτα Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως), φρόντισε να τυπώσει την Ακολουθία των «Αγίων Οσιομαρτύρων Αββάδων, των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων» (ανατυπώνοντας κείμενο που βρήκε σε παλαιό βιβλίο το 1940 στην Κεφαλλονιά, όπου υπηρετούσε ως καθηγητής) και να ορίσει την φιλοτέχνηση σχετικής εικόνας με την επιγραφή «ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΠΑΥΛΟΣ, ο εκ ΠΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ». Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το 1952 από το ζωγράφο Τάκη Πριονά. Στη συνέχεια ο αρχιμανδρίτης καθιέρωσε τον εορτασμό του Αγίου κατά τη δεκαετία του 1960 με πανηγυρικό εορτασμό και Θεία λειτουργία[2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...