Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2012

Μια επιστολή στον Νύσσης Ελευθέριο που δεν θα διαβάσει ποτέ



Σκέψεις του φίλου του μακαριστού Ιεράρχου, Άγγελου Δενδρινού

Αθήνα, Θεοφάνεια 2012

Θεοφιλέστατε φιλώ το χέρι σου.

Κάθε απώλεια συνανθρώπου μας αποτελεί θλιβερό γεγονός.
Ο θάνατος ενός ανήμπορου και άκακου πλάσματος προκαλεί αναμφίβολα αγανάκτηση.
Στην περίπτωσή σου, όμως, την παραμονή των Θεοφανείων υπήρξε τραγικό γεγονός για την ίδια την κοινωνία που ζούμε στην σημερινή μεγαλούπολη των Αθηνών.

Σε γνώριζα καλά, γέροντα Ιεράρχη, πάνω από τριάντα χρόνια.
Τον τελευταίο καιρό οι επαφές μας ήταν σχεδόν καθημερινές, ιδιαίτερα ύστερα από την πρόσφατη νοσηλεία σου.
Μαζί με άλλους γνωστούς και φίλους είχαμε κάνει έναν κύκλο συντροφιάς γύρω σου για να ανακουφίζεσαι, να εξυπηρετείσαι και να μην νοιώθεις μόνος.

Ποτέ μου δεν θα πίστευα ότι θα ήμουν ένας απ΄ αυτούς που θα βίωναν την τραγικότητα της στιγμής, μιας και η τύχη μου επεφύλαξε να είμαι ανάμεσα σε εκείνους που με αγωνία περιμέναμε την Αστυνομία και την Πυροσβεστική να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματός σου στην οδό Κοδικτώνος, για να μάθουμε τα όσα έγιναν ήδη γνωστά στο Πανελλήνιο.

Πάντα σου λέγαμε να προσέχεις σε ποιόν ανοίγεις την πόρτα σου, μιας και αλλοτινή αριστοκρατική περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας, έχει προ πολλού μετατραπεί σχεδόν σε άβατο και κέντρο ανομίας.
Είχες την ευκαιρία να ζήσεις σε κάποιο ίδρυμα ατόμων τρίτης ηλικίας. Προτίμησες την αξιοπρέπεια, όπως έλεγες, του σπιτιού σου για «όσο αντέξεις».

Αλλοίμονο! Το πλήρωσες με τη ζωή σου.

Περάσαμε μαζί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ευλόγησες και έκοψες Βασιλόπιττα για πρώτη φορά στο σπίτι σου, όπως με έκπληξη μας πληροφόρησες. Κανονίσαμε να σου τύχει το φλουρί. Ήσουν ευτυχισμένος σαν παιδάκι. Καλοδιάθετος, στολίστηκες για να λειτουργηθείς την Πρωτοχρονιά στη Ζωοδόχο Πηγή στην οδό Ακαδημίας. Κοινώνησες, κήρυξες, ευλόγησες τη Βασιλόπιττα του Ναού. Ύστερα, το’ σκασες και πήγες μόνος σου στο Μοναστηράκι, μανιώδης συλλέκτης, και αγόρασες για το καλό ένα πορτατίφ, που όταν μας το έδειξες απόρησες και συ ο ίδιος για την τύχη του. Ετοιμάστηκες για να πας στην τελετή του Αγιασμού των Θεοφανείων. Γευμάτισες από βραδύς με φίλους απ΄ την Ελευθερώτρια, την μεγάλη σου αγάπη. Αστειεύτηκες μέχρι αργά, γέλασες με την καρδιά σου, καληνύχτισες αργά μετά τα μεσάνυχτα.

Την επόμενη φορά είδαμε σπασμένο το πορτατίφ. Τα Ιερά Άμφια της βαλίτσας που ο ίδιος τακτοποίησες από βραδύς έμελε να σε ντύσουν νεκρό και άπνου. Μάταια ψάχναμε για τον Σταυρό και το Εγκόλπιό σου. Άδεια και αναποδογυρισμένα τα κουτιά τους στο ψαγμένο γραφείο σου. Άδειο και το πορτοφόλι που είχε τα λιγοστά ευρώ που περίσσεψαν από την λαϊκή αγορά της προηγουμένης.

Αχ Γέροντα! Δεν σου άξιζε τέτοιο τέλος.
Σφίγγω τα χείλη και την καρδιά από πόνο για τον τρόπο που έφυγες.
Προσπαθώ να μη γεμίσω με μίσος και θυμό την ψυχή μου γι΄ αυτούς που σου στέρησαν τη ζωή με τόσο απάνθρωπο τρόπο.
Ελπίζω να βρεθούν και να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους.
Ας τους συγχωρέσει ο Θεός.
Η βιβλική σου φιγούρα θα μας λείψει. Καλό Παράδεισο!!!

Άγγελος Δενδρινός
 amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...