Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2012

Αγιος Αναστάσιος, ο Πέρσης - αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αγιος Αναστάσιος, ο Πέρσης

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Η  Εκκλησία μας την 22 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους άλλους Αγίους, τιμά και εορτάζει τον Αγιο Αναστάσιο τον εκ της Περσίας. Εναν άγιο που πλείστοι φέρνουν το όνομά του και όμως δεν γνωρίζουν τι περί αυτού και δεν εορτάζουν την ημέρα αυτήν του Αγίου Αναστασίου, αλλά το Πάσχα, λες και να λέγανε τον Χριστό Αναστάσιο ή Ανέστη!
Επίσης να πούμε ότι την ημέραν της εορτής του Αγίου Αναστασίου δεν εορτάζουν οι Αναστασίες, αλλά της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, που εορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχουν στο Αγιολόγιον της Εκκλησίας άλλες πέντε Αγίες Αναστασίες με ξεχωριστή ημέρα εορτασμού τους. Το ίδιο θα ελέγαμε και για τον Αγιο Αναστάσιο ότι εκτός του Αγίου Αναστασίου, του εκ Περσίας, στον οποίο είναι αφιερωμένο το γραπτό μας αυτό, η Εκκλησία εορτάζει και άλλους δεκαπέντε Αγίους με το όνομα αυτό και με ειδική ημέρα για τον καθένα. Ωστόσο, δεν φταίνε οι άνθρωποι, όταν δεν ξέρουν πότε εορτάζουν, αλλά εμείς οι κληρικοί -όλων των βαθμών- και οι θεολόγοι.
Ο Αγιος Αναστάσιος καταγόταν από την Περσία κατά τους χρόνους του βασιλέως μεν της Περσίας Χοσρόου, του βασιλέως δε των Ρωμαίων Ηρακλείου κατά το έτος 619. Αρχικά ονομαζόταν Μαγουνδάτ, ήταν δε υιός ενός μάγου ονομαζόμενου Βαβ, από τον οποίον έμαθε τη μαγική τέχνη. Οταν οι Πέρσες επέδραμαν κατά της Ιερουσαλήμ μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πατρίδα τους.
Η φήμη του Τιμίου Σταυρού και τους σταυρωθέντος Χριστού διεσκορπίσθη σ’ όλη την Περσία και πολλοί επίστευσαν στον Χριστό, μεταξύ των οποίων και ο Μαγουνδάτ. Ο Μαγουνδάτ θα μεταβεί στην Ιεράπολη, όπου θα μάθει και θα εργαστεί στη χρυσοχοϊκή τέχνη και από εκεί θα πάει στα Ιεροσόλυμα και θα βαπτιστεί από τον Πατριάρχη Μόδεστο και θα λάβει το όνομα Αναστάσιος. Θα αρνηθεί τα εγκόσμια και θα γίνει μοναχός. Τα βιβλία τα ιερά που μελετούσε και οι εικόνες των Αγίων που έβλεπε και που ασπαζόταν, φούντωσαν στην καρδιά του την επιθυμία να τους μιμηθεί, κάτι που με την ταπείνωση και την άσκησή του το επέτυχε.
Υπερασπιστής της χριστιανικής πίστεως και θερμός ομολογητής της, τα έβαλε με τους ειδωλολάτρες, ακόμη και με τους συμπατριώτες του, που τους συνήντησε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης που είχε μεταβεί. Τον προπηλάκισαν, τον ύβρισαν και τον συνέλαβαν οδηγήσαντες αυτόν στον άρχοντα Μαρζαβανάν, ο οποίος, αφού δεν κατόρθωσε να τον μετακινήσει από την πίστη του στον Χριστό, τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Μετά θα οδηγηθεί στον βασιλέα των Περσών Χοσρόη, ο οποίος θα προχωρήσει σε χειρότερα βασανιστήρια. Τελικά του εκρέμασαν από το ένα χέρι και από το άλλο μια βαρειά πέτρα για να βαρύνει κάτω και να πονά το σώμα του περισσότερο. Επειτα από τόσα βασανιστήρια, ο Αγιος Αναστάσιος, ο μάρτυρας και ομολογητής, επνίγηκε με σχοινί, μαζί με άλλους αιχμαλώτους χριστιανούς. Και το φρικτό: Ενώ ακόμα ο μάρτυρας ανέπνεε, απέκοψαν την αγία του κεφαλή, την οποία επρόσφεραν στον βασιλιά, ως απόδειξη του θανάτου του. Η ανακομιδή των λειψάνων του εορτάζεται στις 24 Ιανουαρίου.
Απολυτίκον του Αγίου
Την πλάνην αφέμενος, την των Περσών νουνεχώς, τη πίστει προσέδραμες, τη του Χριστού ευσεβώς, σοφέ Αναστάσιε όθεν και εν ασκήσει, διαπρέψας ενθέως, ήθλησας υπέρ φύσιν, και τον όφιν καθείλες διό διπλώ στεφάνω, θεόθεν εστεφάνωσαι.

Μεγαλυνάριον
(μαζί με τον συνεορταζόμενων Απόστολο Τιμόθεο)
Παύλου εχρημάτισας Μαθητής, Τιμόθεε μάκαρ, ως Απόστολος εὐκλεής· θείων δε χαρίτων, επλήσθης εναθλήσας, Χριστού Οσιομάρτυς, ω Αναστάσιε.
*θεολόγος, τ. λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...