Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να υποβαθμίσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά;


Του Σωτ. Μ. Τζούμα ,επικοινωνιολόγου


Εκ προοιμίου να καταθέσω,για να μην παρεξηγηθώ οτι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας Κάρολο Παπούλια τον...'πάμε!'
Είναι σοβαρός άνθρωπος και τα λίγα αρνητικά που μπορείς να του προσάψεις από τον προηγούμενο  δημόσιο βίο του, ως πολιτικού ανδρός,  έχουν πλέον παραγραφεί, για να μην πώ οτι  έχουν  ξεχασθεί!
Κάτι που θέλουμε να του πιστώσουμε είναι το γεγονός ότι δεν υποκρίθηκε ποτέ τον θρησκευόμενο, 'η έστω τον άνθρωπο που  εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών, για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως έκαναν και κάνουν πολλοί άλλοι, απο τον δημόσιο βίο μας!!
Μάλιστα τα χρόνια που συνυπήρξε ο κύριος Παπούλιας, στον Προεδρικό θώκο,με τον Χριστόδουλο στην αντίστοιχη θέση του Αρχιεπισκόπου,,οι δύο άνδρες συνεδέθησαν με ισχυρή φιλία και αλληλοεκτίμηση, ώστε να επικοινωνούν και εκτός επισήμου πρωτοκόλλου και να ανταλάσσουν ανέκδοτα!!
Ποιός ,έχει ξεχάσει αλήθεια, τα δάκρυα του Προέδρου, τη μέρα που είδε για τελευταία φορά και αποχαιρέτησε τον Χριστόδουλο στο Ψυχικό...!
Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που θα μπορούσαμε να καταγράψουμεγια ώστε να δείξουμε οτι τον Πρόεδρο τον έχουμε ψηλά...Τελευταία,όμως, διάφορα γεγονότα, μας  κάνουν να <<χάνουμε>> την εμπιστοσύνη που έχουμε οχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και προς τον θεσμό..
Θα εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας σε ένα..Εφέτος,για δεύτερη φορά,ειδοποίησε οτι δεν θα παραστεί στην τελετή των υδάτων στον Πειραιά!Και το δίς εξαμαρτείν,ουκ ανδρός σοφού!!
Γιατί,αλήθεια επιδιώκεται αυτή η υποβάθμιση μιας ιερής τελετής,την οποία σεβάσθηκαν στο διάβα των ετών, Βασιλείς και Πρόεδροι,ακόμη και δικτάτορες,ανεξαρτήτως του βαθμού προσήλωσής τους στην παράδοσή μας και πολύ περισσότερο στις επιταγές της Ορθόδοξης πίστης μας????
Πέρυσι ο Πρόεδρος επέλεξε να πάει στον ακριτικό Εβρο...και πολύ καλά έκανε!Εχουν ανάγκη και  οι ακρίτες μας από την παρουσία του Προέδρου και μάλιστα συχνότερα...Το να επιλέγει όμως ο Πρόεδρος να σταματά μια παράδοση τόσων ετών,για να πάει στους ακρίτες μας, άνευ συγκεκριμένου λόγου,ενώ μπορούσε να πάει ανά πάσα άλλη στιγμή,και να το επιχειρεί φέτος για δεύτερη φορά,κάτι άλλο σημαίνει αυτή η κίνηση και κάτι συμβαίνει  σε άλλα επίπεδα..!!
Τί είναι εκείνο,λοιπόν, που οδήγησε τον κύριο Παπούλια σε μιά τέτοια απόφαση?? Γιατί θέλει να υποβαθμιστεί ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά ώστει να .χάσει η συγκεκριμένη τελετή την αίγλη που μέχρι σήμερα είχε? Πως θα αισθανθούν οι απόδημοι Ελληνες΄, που περιμένουν κάθε χρόνο να δούν την τελετή αυτή,  οτι θα απουσιάζει για δεύτερη φορά, ο πρώτος πολίτης της χώρας απο αυτήν??
Θα μου πείτε η τελετή του αγιασμού των υδάτων και το έθιμο της βουτιάς, μέσα στο καταχείμωνο, είναι ίδιο παντού. Ομως η παράδοσή μας θέλει η τελετή του αγιασμού στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον όλου του κόσμου του εν παντί τόπω της Δεσποτείας Αυτού,ευρισκόμενο!Και τούτο γιατί η τελετή στον Πειραιά, έχει συμβολικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί, χρόνια τώρα, συγκεκριμένη σκοπιμότητα!!
Γιατί, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει αυτό??
Τα κουτσομπολιά λένε ότι ο Πρόεδρος άκουσε τις εισηγήσεις συνεργατών του,οι οποίοι του εισηγήθηκαν πέρυσι να μην πάει στην τελετή  στον Πειραιά για να μην < νομιμοποιήσει>, με την παρουσία του,τα ον ρηξικέλευθο Μητροπολίτη Πειραιώς  Σεραφείμ ο οποίος με  δηλώσεις του επιτέθηκε στον διεθνή Σιωνισμό! Πολύ ολίγο και χαζό επιχείρημα για να είναι αληθινό και ικανό να επηρεάσει τον Πρόεδρο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα,που.. <<μπορεί να μην είναι έγκλημα, είναι ,όμως, σοβαρό λάθος>>κατά τον Ταλευράνδο!! 
.Στην τελετή του αγιαμού και στη ρήψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, προίσταται εκκλησιασικώς, σχεδόν κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είναι γνωστό τοις πάσι, οτι δεν του αρέσει να εκφράζει επιθετικό λόγο, για να μη φέρνει την Εκκλησία, όπως λέγει,σε δύσκολη θέση!!Βέβαια ο Προεξάρχων Αρχιεπίσκοπος είναι ο πνευματικός πατέρας των ορθοδόξων,μόνον,Ελλήνων ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός κράτους, όλων των Ελλήνων και ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρεί πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με όλα τα άλλα κράτη!
Βέβαια για όσα, κατά καιρούς λέγει  ένας Μητροπολίτης-και  όχι μόνον ο Μητροπολίτης Πειραιώς-ευθύνεται ο ίδιος ο Μητροπολίτης και δεν είναι υπόλογος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιαυτά!!
Και η τελετή των υδάτων για την οποία προσκαλείται κάθε χρόνο ο Πρόεδρος, είναι μια τελετή για την οποία ενδιαφέρεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα στο οποίο απευθύνεται η τελετή και το οποίο αποτελεί τη  μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού,του λαού που αποφασίζει με την ψήφο του ποιοί θα τον εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο!!
Δηλαδή τ'ι θέλει να μας πεί ο Πρόεδρος???Οτι για να μη στενοχωρήσει τους καλούς μας φίλους,τους ξένους, προτιμά  να στενοχωρήσει και να προσβάλλει για δεύτερη φορά, τον ίδιο το λαό μας??
Δεν καταλαβαίνει οτι με όλα αυτά, γίνεται ανακόλουθος και  οτι οι κινήσεις αυτές,όσο ευφυής κι αν δείχνουν, από πολιτική άποψη, δημιουργούν μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ της βούλησης του λαού και του Προέδρου??
Δεν ξέρω τα βαθύτερα αίτια που δημιούργησαν το θέμα αυτό και οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.. Γνωρίζω,όμως, ότι η κατάληξη αυτή ,να μην παραστεί για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος, στην τελετή των υδάτων στον Πειραιά, βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση!!Και τον εαυτό του αδικεί ο Πρόεδρος και το λαό μας και τη χώρα μας..
Βέβαια θα περιμέναμε τον λαλίστατο κατά τα άλλα Δήμαρχο του Πειραιά κύριο Μιχαλολιάκο, που είναι ο προσκαλών  των εκδηλώσεων, κάτι να πεί για το γεγονός οτι επί των ημερών του η τελετή αυτή υποβαθμίζεται με αυτό τον τρόπο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβάλει τη δημαρχία του καταλύοντας μια παράδοση πολλών ετών και ένα κεκτημένο του Πειραιά που δεν τόλμησε κανείς στο παρελθόν να το θίξει ή να το αμφισβητήσει! Αλλά γιατί να μιλήσουν για τόσο...ψιλά θέματα ο κύριος Δήμαρχος ή οι βουλευτές του νομού???Η δουλειά μας να γίνεται....Ψηφαλάκια να μαζεύουμε και κατά τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω!!...
.Όσο για το επιχείρημα που προαναφέραμε και το οποίο κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα,στον Πειραιά και όχι μόνον, μας θυμίζει τον Εφοπλιστή εκείνο που ανέλαβε την επισκευή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στον Πειραιά-ο οποίος αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό κόσμημα όχι μόνο για την Ελλάδα- και μετά από ολίγο διάστημα κι ενώ οι εργασίες είχαν ξεκινήσει και ο ναός ήταν με σκαλωσιές, μέσα και έξω, ανακάλεσε, δυστυχώς, την πρόθεσή του να επισκευάσει το ναό με δικά του έξοδα, γιατί δήθεν ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μίλησε  ευθαρσώς και έτσι όπως δεν τολμάει κανείς, για τις  Οικουμενιστικές διαθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου..
.Είναι να γελάει κανείς με αυτή την φαιδρή επιχειρηματολογία! Δηλαδή ο κύριος εφοπλιστής όταν αποφάσιζε να κάνει αυτή τη δωρεά,για την επισκευή του ναού που την έχει ανάγκη-για να μην έλθει κάτω-δεν την έκανε για τον προστάτη των ναυτικών μας,μεγάλο αγαπημένο,όλων των Ελλήνων, Άγιο  Νικόλαο?? Το έκανε,μήπως, για  τον  Μητροπολίτη του επινείου και τις όποιες απόψεις εκφράζει, κατά καιρούς,και ο οποίος, αν μη τι άλλο,δείχνει να ομιλεί ευθαρσώς και μετά παρρησίας ,να μη λογαριάζει το όποιο κόστος προκαλούν τα λεγόμενά του και εν τέλει, να μη σηκώνει μυίγα στο σπαθί του?? Πόσοι αλήθεια Μητροπολίτες μας, έχουν το θάρρος της γνώμης τους?? Οι περισσότεροι λουφάζουν...κι αν κάποιοι εκφράσουν μία άποψη, φροντίζουν να  μην έχει... γωνίες, μήπως και στενοχωρηθεί κανείς!!
Κοντολογίς και επανερχόμενοι στο θέμα που μας απασχολεί και το οποίο μας έχει πικράνει, φρονούμε ότι ο Πρόεδρος κύριος Παπούλιας, δεν θα έπρεπε να προσβάλλει για δεύτερη φορά, το λαό του Πειραιά  μας ειδικώς και το λαό του Θεού εν γένει, στη χώρα μας!!Ακόμη κι αν οι απόψεις του είναι διαφορετικές από τις απόψεις ενός εκκλησιαστικού ταγού θα έπρεπε να βάλλει υπεράνω όλων, το συμφέρον του ελληνικού λαού,ο οποίος δοκιμάζεται και ο οποίος στη δύσκολη αυτή συγκυρία, θεωρεί την πίστη μας και την παράδοσή μας λιμάνι και κιβωτό σωτηρίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...