Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2012

Η σημασία της εισαγγελικής έρευνας για τη σύλληψη του γέροντα Εφραίμ



του Παναγιώτη Τελεβάντου
Ποια είναι πραγματική σημασία της είδησης αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα για τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Γέροντα Εφραίμ και οι οποίοι...
εγκαλούνται επειδή κράτησαν φρουρούμενο στο κελλί του τον Γέροντα Εφραίμ αντί να τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο των Καρυών;


ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ
Ορισμένοι το θεώρησαν απλά ως αφορμή για να στηλιτεύσουν την τακτική των δύο μέτρων και σταθμών που ακολουθεί η Εισαγγελία. Ως ευκαιρία να δείξουν την ασυνέπεια της εστίασης της προσοχής των αρχών σε μια παρατυπία την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι διεπράχθη σωρεία παρανομιών αναφορικα με τη σύλληψη του Γέροντα Εφραίμ, οι οποίες παραβιάζουν ασύστολα το Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους, αλλά και τους νόμους του Κράτους.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΧΕΙ
Και ενώ αυτές οι επισημάνσεις είναι αναγκαίες είναι επίσης φρόνιμο να εστιάσουμε πρώτιστα την προσοχή μας στην ουσία της υπόθεσης Βατοπαιδίου, η οποία - θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά - τελικά θα κριθεί σταδικαστήρια και όχι με τις δημόσιες σχέσεις.

Για μια ακόμη φορά παρακαλώ το Γέροντα Εφραίμ - και όσους συντονίζουν την προσπάθεια αποφυλάκισής του - να εστιάσουν την προσοχή τους πρώτιστα στη νομική πτυχή του θέματος.

Δεν υπάρχει τρόπος να λήξει αυτή η ιστορία όσα ψηφίσματα και αν υπογράψουμε, όσες επαινετέες επισκέψεις ιεραρχών και αν γίνουν στον Κορυδαλλό, όσα καράβια και αν ναυλωθούν για να συμπαρασταθούν στον Γέροντα, όσες δηλώσεις επιφανών προσωπικοτήτων και αν γίνουν, όσες αποφάσεις συνόδων και αν ληφθούν αν δεν διασφαλιστεί η απόλυτη υπεροχή της υπεράσπισης του Γέροντα έναντι της εισαγγελίας και των ανακριτών.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Αν λ.χ. προσαχθώ στο δικαστήριο ως κλέφτης δεν είναι δυνατόν να ελπίζω στην αθώωσή μου αν πω στους δικαστές ότι υπάρχουν και άλλοι κλέφτες! Είναι απολύτως απαραίτητο να μπορώ να υποστηρίξω την δική μου αθωότητα.

Επίσης δεν είναι δυνατόν να αφεθώ ελεύθερος αν αποδείξω ότι συνελήφθηκα με μη σύννομο τρόπο. Το πολύ που θα πετύχω είναι να αφεθώ ελεύθερος προσωρινά για να με ξανασυλλάβουν με νόμιμο τρόπο. Οπότε;

Ούτε είναι δυνατόν να ζητήσω να ακυρωθεί η δίκη ή η προφυλάκισή μου ή να ανακηρυχθώ αθώος επειδή με συνέλαβαν λίγο πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Γι’ αυτό ας επικεντρώσουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους πρώτιστα όσοι προσπαθουν να βοηθήσουν τον Γέροντα να αποφυλακιστεί στη νομική πτυχή της υπόθεσης, επειδή όλα τα άλλα βοηθητικάστοιχεία δεν θα κατορθώσουν να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες και τις τυχόν συνέπειες της όποιας ευθύνης τον βαρύνει.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ;

Τα δικαστήρια δεν συζητούν τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Ούτε τι είναι θεολογικά ή ηθικά ορθό να γίνει αλλά τι η εισαγγελία και τι η υπεράσπιση θα κατορθώσουν να αποδείξουν ότι είναι ή ότι δεν είναι σύμφωνο με το νόμο.

Οποιος παραμυθιάζει το Γέροντα ότι δεν είναι ουσιαστικάνομικής φύσεως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά πρόβλημα δημοσίων σχέσεων, τον παραπλανά και τον εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους και τον ίδιο και την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Οι αντιδράσεις εξαιτίας του Ανακοινωθέντος της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με κάνουν να ανησυχώ ιδιαίτερα. Η στάση του Πατριαρχείου ήταν η μόνη αναμενόμενη. Δεν υπήρχε περίπτωση ο Πατριάρχης να αρχίσει να αντιδικεί δημόσια με τις εισαγγελικές αρχές. Οτι βοήθεια μπορεί να δώσει θα το κάνει (πιστεύω ότι το έκανε ήδη οι δηλώσεις του κ. Δήμα έιναι ενδεικτικές) στα παρασκήνια.

ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ Η ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ

Η διατύπωσή του Ανακοινωθέντος της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου είναι εξαιρετικά προσεκτική και άκρως νηφάλια. Ακόμη και η αναφορά στην Εκκλησία της Ρωσίας γίνεται χωρίς να κατονομάζεται το Πατριαρχείο Μόσχας. Αλλά μόνον ένας αφελής θα διάβαζε πίσω από όλη αυτή τη νηφαλιότητα και προσοχή στη διατύπωση έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους του Πατριάρχη να μην επιτρέψει το Πατριαρχείο Ρωσίας να βάλει πόδι στο Αγιον Ορος.

ΤΙ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΛΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ;

Και για να επιστρέψουμε στο ερώτημα για το λόγο που διατάχθηκε η έρευνα για την ευθύνη όσων έκαναν κάποιες παρατυπίες στην προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ.

Δεν είμαι καθόλου σιγουρος τι μήνυμα θέλει να μας στείλει η Εισαγγελία. Μας λέγει ότι εξαιτίας της παρανομίας των αρχών θα δοθεί η αφορμή για να ανακληθεί το διάταγμα της προφυλάκισης ή μας προειδοποιεί ότι ετοιμάζουν νέο διάταγμα που θα είναι σε όλες του τις λεπτομέρειες σύννομο, ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί εκ μέρους της υπεράσπισης;

Μήπως αυτό πρέπει πρώτιστα να μας απασχολήσει;

Θα ερωτηθώ ίσως. Καλά γιατί ανησυχείς τι θα κάνει η Εισαγγελία αφού πιστεύεις ότι και το Πατριαρχείο και άλλοι παράγοντες άσκησαν ήδη σπίεση για την αποφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ; Μόνον για ένα λόγο. Επειδή γνωρίζω ότι, αν η Εισαγγελία επιμείνει αδιάλλακτη στις θέσεις της, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να αντιστραφούν οι αποφάσεις της.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω το ερώτημα. Μήπως όσοι συντονίζουν την προσπάθεια αποφυλάκισης του Γέροντα πρέπει πρώτιστα να τους απασχολήσει η νομική πτυχή του θέματος;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...