Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2012

Χριστούγεννα χαρμολύπης στο Βατοπαίδι



Σήμερα στο Αγιώνυμο Όρος είναι η γιορτή των Χριστουγέννων. Έτσι με την ευκαιρία της εορτής επισκεφθήκαμε και φέτος το Βατοπαίδι για να συνεορτάσουμε και να συμπανηγυρίσουμε μαζί με τους πατέρες και επισκέπτες αυτό το γεγονός, την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου.
Με όλα αυτά τα γεγονότα που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εννοώ την προφυλάκιση του Ηγούμενου της μονής, του γέροντα Εφραίμ, δεν σας κρύβω την αγωνία που είχα ως επισκέπτης, πώς άραγε θα είναι τα πράγματα στο μοναστήρι.
Την Πέμπτη το πρωί μόλις μπήκαμε στο μοναστήρι μάς καλοδέχτηκαν με αγάπη και φιλόξενη διάθεση οι Πατέρες. Πάντα με σκλάβωνε η ανιδιοτελής και «επιθετική» τους αγάπη στο να διακονούν οποιονδήποτε. Πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν εκεί από την Τετάρτη ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Βρισκόταν στη μονή για να συμπαρασταθεί στους πατέρες στη δύσκολη αυτή περίοδο της δοκιμασίας. Από ότι κατάλαβα τις μέρες που βρέθηκα στο μοναστήρι, οι πατέρες αντιμετωπίζουν αυτήν τη θλίψη, αυτόν τον πειρασμό που επέτρεψε ο Θεός, με πνευματική αρχοντιά ενωμένοι και αγαπημένοι.
Το απόγευμα μετά τον Εσπερινό έγινε το Μυστήριο του Ευχελαίου «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος», όπως συνηθίζεται πριν τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές.
Την Παρασκευή το πρωί διαβάστηκαν οι Μεγάλες Ώρες.
και μετά ακολούθησε ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Μετά το πέρας της Λειτουργίας περίπου στις 1:00 μ.μ. είχαμε την «αλάδωτη» τράπεζα όπως γίνεται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων. Όμως από την κούραση και την πείνα που είχαμε, μόνο αλάδωτο δεν μάς φάνηκε το φαγητό. Μετά ξεκουραστήκαμε αρκετά για την πολύωρη αγρυπνία των Χριστουγέννων.
Είμασταν 150 προσκυνητές αν και περίμεναν όπως μου είπαν οι πατέρες στο Αρχονταρίκι πάνω από 300 προσκυνητές. Όμως εξαιτίας της κακοκαιρίας και του απαγορευτικού που είχε την Παρασκευή και το Σάββατο και από τις δύο πλευρές εισόδου στο Άγιο Όρος, δεν μπόρεσαν να έρθουν οι προσκυνητές στην εορτή.
Η αγρυπνία άρχισε στις 9 το βράδυ με το Μεγάλο Απόδειπνο, ακολούθησε η Λιτή όπου οι πατέρες έψαλλαν πολύ ωραία χορωδιακά το μάθημα «Ο ουρανός και η γη». Μέσα στην εκκλησία επικρατούσε ηρεμία, γαλήνη και ακατάπαυστη προσευχή από μοναχούς και λαϊκούς.
Μια κατάσταση χαρμολύπης με διακατείχε, από την μία πλευρά χαιρόμουν όλη αυτήν την πανδαισία την πνευματική των Χριστουγέννων και την μοναδική ομορφιά της κατανυκτικής ακολουθίας με τις ψαλμωδίες των πατέρων και από την άλλη πλευρά η απουσία του Ηγουμένου της μονής που άδικα βρίσκεται στην φυλακή. Η δοκιμασία αυτή του γέροντα Εφραίμ πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τον ίδιο σε υψηλότερα πνευματικά μέτρα και θα δώσει μεγάλη ευλογία στη μονή. Από τον ίδιο τον Χριστό μακαρίζονται όσοι διώκονται για την αγάπη Του, «μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης» (Ματθ. 5,10).



Η αγρυπνία συνεχίστηκε πανηγυρικά με ψαλμωδίες, με κατσία και φωταψίες. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος άρχισε περίπου στις 3:00 π.μ. και μαζί με την Τράπεζα τελείωσε στις 6:00 π.μ.



«Ο Λόγος σαρξ εγένετο» για να αναγεννήσει όλο τον κόσμο. Εμείς ζώντας σε εποχή αλλότρια, που χαρακτηρίζεται από τον ευδαιμονισμό και τον παραλογισμό, άραγε αποδεχόμαστε πρακτικά το μήνυμα των Χριστουγέννων;
Κώστας Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...