Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

Η φτώχεια έπιασε λιμάνι!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 02.01.2012

«Πίστευα ότι θα είμαι ο δήμαρχος των αναπλάσεων και τελικά φαίνεται ότι είμαι αυτός που θα διαχειριστεί τη φτώχεια».

Αυτή η αυθόρμητη δήλωση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά στη «δημοκρατία» εκφράζει τη ζοφερή πραγματικότητα χιλιάδων κατοίκων της Πάτρας. Χωρίς πόρους και ελπίδα, εξουθενωμένοι και αποκαρδιωμένοι, βιώνουν καθημερινά έναν εφιάλτη. Κι αν συγκλόνισε το πανελλήνιο -κι όχι μόνο- η περίπτωση Γασπαρινάτου, του πατέρα με τα 10 παιδιά, που μην μπορώντας να τα θρέψει ζήτησε να αναλάβει κάποια ένα ίδρυμα, υπάρχουν στην Πάτρα πολλές άλλες, εξίσου δραματικές, πλην όμως άγνωστες, ιστορίες.

Κάθε Τετάρτη ο δήμαρχος Πατρέων δέχεται δημότες για προσωπικά τους ζητήματα. Σε αυτές τις συναντήσεις αποκαλύπτονται τα δράματα μεμονωμένων ατόμων και οικογενειών. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα. Είναι απίστευτη η ανέχεια σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Πλέον είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν ούτε να φάνε» μας λέει ο Γιάννης Δημαράς, εμφανώς επηρεασμένος από όσα ακούει και βλέπει.

Νοικοκύρηδες, άνθρωποι καθωσπρέπει, που δεν είχαν απασχολήσει αρνητικά με τη ζωή τους, χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, έχασαν τις δουλειές τους και πέρασαν ξαφνικά στην ένδεια! Τους απέμεινε μόνο η προσμονή για χείρα βοηθείας από τον δήμο, τη Μητρόπολη, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους φιλεύσπλαχνους συμπολίτες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αυτές τις γιορτινές μέρες η Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου διένειμε τρόφιμα σε πάνω από 1.000 άπορες οικογένειες της περιοχής, έναντι 425 οικογενειών πέρυσι! Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο οι διαπιστωμένα άποροι στην Πάτρα αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 236%. Και δυστυχώς δεν προβλέπεται βελτίωση, τουλάχιστον κατά το 2012, καθώς η τάση της ανεργίας είναι αυξητική.

«Πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα στους οικονομικά αδύναμους, στις άπορες οικογένειες που συνεχώς πολλαπλασιάζονται και να τους δώσουμε στήριξη και ελπίδα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο μπορούμε τις ανάγκες των οικονομικά ασθενών συμπολιτών μας» αναφέρει ο Γιάννης Δημαράς, συναισθανόμενος την κοινωνική ευθύνη του δήμου.

Επιπλέον, καλεί τους δημότες «να δώσουν ένα χέρι βοηθείας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και να αποδείξουν ότι η κρίση δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά». Εξάλλου, η δημοτική αρχή, παρά τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, δεδομένης της δραστικής περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, αποφάσισε να παραμείνουν αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη το 2012, όπως είχε συμβεί και το 2011, κατανοώντας ότι η οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση θα ήταν δυσβάσταχτη για τους δημότες.


Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...