Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

Έρωτας-σεξουαλικότητα στους εφήβους - π.Βασίλειος Θερμός


πηγή

«Ο Θεός αγάπη εστί» λέει ο άγ. Ιωάννης ο ευαγγελιστής. Η αγαπητική δύναμη που έβαλε ο Θεός στον άνθρωπο, η ικανότητα να αγαπά, η οποία έχει πολλές μορφές. Ξεκινάει με την αγάπη προς τα πρόσωπα που φροντίζουν, τους γονείς, μετά προς τα αδέλφια, προς φίλους αργότερα, και έρχεται η αγάπη προς το άλλο φύλο και προς το σύντροφο αργότερα. Και ο έρωτας και η σεξουαλικότητα έρχονται να υπηρετήσουν αυτή την αγαπητική δύναμη που υπάρχει σαν δώρο από την δημιουργία του Θεού.
 Ο νέος άνθρωπος, ο οποίος στην εφηβεία συνήθως ανακαλύπτει το άλλο φύλο και αρχίζει να νιώθει συναισθήματα για το άλλο φύλο και αλλάζει και το σώμα του αντίστοιχα, στην εποχή μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ποιοί είναι αυτοί οι δύο εχθροί  της αγαπητικής δυνάμεως του ανθρώπου; Ο ένας εχθρός είναι το άγχος και ο φόβος γύρω από τον έρωτα και την σεξουαλικότητα. Είναι κάτι που έρχεται από παλιά, από τις προηγούμενες γενιές, αλλά και οι νεώτερες γενιές δεν υστερούν και τόσο απέναντι στο άγχος και το φόβο. Πολύ συχνά στους γονείς εφήβων, βλέπουμε να διακατέχονται από κάποιο πουριτανισμό απέναντι στον έρωτα και τη σεξουαλικότητα. Κατά βάθος, αν ψάξουμε λίγο, το σώμα και οι λειτουργίες του για πολλούς θεωρούνται κάτι κακό  και βρώμικο, και υπάρχει άγχος μεγάλο απέναντι στον έρωτα και τη σεξουαλική ζωή. Αν δεν ήταν έτσι, θα είχαμε πολύ μεγάλη άνεση να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι συμβαίνει, αλλά ξέρουμε καλά ότι ο έρωτας και η  σεξουαλικότητα είναι από τα θέματα εκείνα που δεν συζητιούνται με τα παιδιά μας. Και τα παιδιά πολλές φορές δεν ρωτούν, γιατί καταλαβαίνουν ότι οι γονείς δεν θα αντέξουν το να ρωτήσουν. Θα τους πιάσει ταχυκαρδία αν ακούσουν κάτι τέτοιο. Θα πανικοβληθούν και δεν ρωτάνε για να μην φέρουν τους γονείς σε δύσκολη θέση. Είναι απ' τα πράγματα που δεν συζητιούνται. Πρέπει να μείνουν σκοτεινά, σκεπασμένα, και αυτό αποτελεί εντελώς αθεολόγητη στάση, μια πολεμική απέναντι στα έργα του Θεού, σε δώρα και λειτουργίες που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο. Αυτό είναι το ένα θηρίο  (μίλησα για Σκύλλα και Χάρυβδη), υπάρχει και το άλλο θηρίο, από την άλλη πλευρά.
  Το άλλο θηρίο που απειλεί τον νέο άνθρωπο στην προσπάθειά του να βρει το πρόσωπό του, μέσω του έρωτα και της σεξουαλικότητας, είναι αυτό που θα λέγαμε η ´´κουλτούρα της απόλαυσης´´. Ο έρωτας και η σεξουαλικότητα έχουν εμπορευματοποιηθεί, έχουν γίνει εμπόρευμα το οποίο πουλιέται και πουλάει καλά μέσα σε ταινίες, σε σήριαλ, σε περιοδικά, σε διαφημίσεις. Η κουλτούρα αυτή αποβλέπει στο να ερεθίζει διαρκώς είτε το βιολογικό υπόστρωμα του ανθρώπου, να τον ερεθίζει βιολογικά με τολμηρές παραστάσεις, είτε το συναισθηματικό του υπόστρωμα μέσω του ρομαντισμού. Στο πρώτο είναι περισσότερο επιρρεπείς οι άνδρες, στο δεύτερο οι γυναίκες. Όσο κινδυνεύουν τα αγόρια από την τολμηρότητα που μας περιβάλλει, εξίσου κινδυνεύουν τα κορίτσια από την κουλτούρα και την νοοτροπία του ρομαντισμού και της «αγάπης». 
Έχουν εμπορευματοποιηθεί και το σεξ και η αγάπη και αυτό είναι ο άλλος φοβερός κίνδυνος για τους σημερινούς νέους οι οποίοι δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από το πρώτο, τους απειλεί ακόμα το πρώτο, μέσα στο σπίτι τους ενδεχομένως και βγαίνοντας από το σπίτι να πάνε στο σχολείο, να περάσουν από το περίπτερο, βρίσκουν το δεύτερο και μ' αυτό τον τρόπο δυσκολεύονται να βρουν το πρόσωπό τους. Διότι το πρώτο που ανέφερα,  ο πουριτανισμός που έρχεται από τους μεγαλύτερους συνήθως, αρνείται τα δώρα του Θεού και τα φοβάται, τον έρωτα και την σεξουαλικότητα, ενώ η κουλτούρα της αγοραίας απόλαυσης υποβιβάζει τα δώρα αυτά και μακροπρόθεσμα τα καταστρέφει. Γιατί; Διότι αν κάποιος σκλαβωθεί στην κουλτούρα της απόλαυσης ή της σωματικής ή της συναισθηματικής, μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να γίνει ανίκανος να αγαπήσει. Φυσικά στερείται αυτό το τόσο σημαντικό δώρο του Θεού, το οποίο είναι το πιο κεντρικό.  
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός
  Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...