Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Απριλίου 08, 2012

Το μυστικό της αδιάκοπης ευτυχίας


Η μεγαλύτερη επιτυχία του ανθρώπου είναι να καταφέρει να είναι ευτυχισμένος, ανεξάρτητα από το αν έχει καλή υγεία, καλό φαγητό, διασκέδαση και καλή ζωή. Αλίμονο αν η ευτυχία μας εξαρτιόταν από τις διακυμάνσεις του περιβάλλοντος μας! Αυτά είναι υλικά και δεν έχουνε σχέση με την ψυχή. Ο άνθρωπος ως γνωστόν αποτελείται από δύο συστατικά, την ψυχή και το σώμα. Η τροφή του σώματος είναι το γέλιο(δίνει εφορία στο σώμα), η γυμναστική, ο χορός και τ! ο φαγητό (και αυτά χρειάζονται με μέτρο για να ζήσει το σώμα, δεν είμαστε σωματοκτόνοι άλλωστε... ισχύει ότι "νους υγιής αν σώματι υγιεί" ).

Η ψυχή όμως έχει ανώτερη τροφή που είναι η θεία χάρις και η ανάπαυση στα ίδια της τα έργα, η θεϊκή ειρήνη!

Αναπαυμένη συνείδηση δεν δυστυχεί ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναπαύεις τον συνάνθρωπο, αναπαύεσαι και εσύ. Και αυτή η ευτυχία είναι μόνιμη και δεν εξαρτάται από την ανάπαυση του σώματος. Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει λέγοντας: ο καθένας αναπαύεται με τον προσωπικό του τρόπο, ανάλογα τις προτιμήσεις και τα γούστα. Η απάντηση είναι ότι σωστά θα έκανε αν το έλεγε αυτό, όμως υπάρχει ο εξής διαχωρισμός: Το σώμα ναι, αναπαύεται κατά την προτίμηση μας. Το πνεύμα όμως στο οποίο επικεντρωνόμαστε, έχει μόνο μία τροφή και αυτό είναι από την κατασκευή μας και δεν ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η τροφή αυτή τρέφει και τα ασώματα πνεύματα και είναι η θεία χάρις. Χωρίς αυτήν και οι άγγελοι θα δυστηχούσαν, θα μαράζωναν και θα πέθαιναν.

Κατά αυτόν τον τρόπο και η μη αναπαυμένη ψυχή δεν αναπαύεται από το σώμα όσο και αν το ταίσει πάλι θέλει. Λάθος τροφή, λάθος αποτελέσματα... Ας ψάξουμε στο σωστό μέρος να την βρούμε όλοι.
Αναστάσης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...