Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2012

Η Υποχωρητικότητα


πηγή

Πρόκειται για μια σπουδαία και μεγάλη αρετή. Υποχωρητικότητα σημαίνει να μάθουμε λίγο να κάνουμε πίσω, να συστέλλουμε τον εαυτό μας, να ταπεινωνόμαστε, και να μην νομίζουμε ότι ο δικός μας χώρος, ο δικός μας εαυτός , οι δικές μας εκφράσεις και τα ιδιώματα, κάθε τι που σχετίζεται με εμάς, είναι το πιο σπουδαίο κατ’ ανάγκη για τους άλλους .
Όχι αγαπητοί. Ο χριστιανός πάντα στερεί από τον εαυτό του τα δικαιώματά του. Τα συστέλλει, τα συμμαζεύει, λειτουργεί σύμφωνα με την αγιογραφική επιταγή «τῇ τιμῇ ἀλλήλους προηγούμενοι». (Ρωμ.12, 10).
Γι’ αυτό εύκολα υποχωρεί, εύκολα δίνει στον άλλον το προβάδισμα, την αξία, τα δικαιώματα. Δεν επιμένει, δεν είναι πείσμων. Δεν μπορεί κανείς με πείσμα και εμπαθή επιμονή να προχωρήσει στην ανάπλαση, στην αναμόρφωση και ανακαίνιση της ψυχής . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...