Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουλίου 21, 2012

Κυριακή Ζ Ματθαίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ, Ιερόθεου




 Ασθένειες της ψυχικής οράσεως

            Ο άνθρωπος είναι το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Το σώμα του έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει πολλές δυνατότητες να επικοινωνεί ο άνθρωπος με τον περιβάλλοντα κόσμο. Συγχρόνως ο άνθρωπος έχει και την ψυχή με τις πολλές ενέργειες της, η οποία δια του σώματος βλέπει, ακούει, αισθάνεται, σκέπτεται, αλλά κυρίως επικοινωνεί με τον Θεό.
            Μία μεγάλη ευλογία από τον Θεό είναι οι οφθαλμοί, με τους οποίους βλέπουμε την κτίση, τους ανθρώπους, θαυμάζουμε τις ομορφιές της φύσεως και μπορούμε να κινούμεθα άνετα. Οι οφθαλμοί έχουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, καταλαβαίνουμε δε την αξία τους, όταν συναντάμε ανθρώπους που στερούνται το μεγάλο αγαθό της οράσεως. Συγχρόνως, αν μελετήσουμε διάφορα συγγράμματα που περιγράφουν πως λειτουργούν τα μάτια, τότε μπορούμε να καταλάβουμε την αξία τους αφού λειτουργούν πολύ καλύτερα από τις πιο τέλειες φωτογραφικές μηχανές.
            Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται σε δύο τυφλούς, οι οποίοι ακολούθησαν τον Χριστό, Τον παρεκάλεσαν να τους ευσπλαχνισθεί και να τους δώσει την όραση τους. « ελέησον ημάς, υιέ Δαβίδ». Ο Χριστός βλέποντας την πίστη των ανθρώπων αυτών τους θεράπευσε.
            Υπάρχουν πολλές ασθένειες των οφθαλμών, δηλ. δεν είναι μόνο η τύφλωση. Μεταξύ αυτών είναι η μυωπία, όταν ο οφθαλμός δεν διακρίνει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε σχετικά μακρινή  απόσταση. Είναι η πρεσβυωπία, όταν ο οφθαλμός δεν μπορεί να δει με ακρίβεια αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις. Ακόμη είναι αχρωματοψία, δηλ. η αδυναμία να διακρίνει κανείς ένα ή περισσότερα βασικά χρώματα. υπάρχουν και διάφορες άλλες ασθένειες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο για να θεραπευτεί ή να αντιμετωπισθεί κάποια ασθένεια ή κάποια ανικανότητα των οφθαλμών.
            Όμως πέραν από τις ασθένειες των οφθαλμών του σώματος υπάρχουν και οι ασθένειες του οφθαλμού της ψυχής, που είναι ο νους. Όταν κάνουμε λόγο για τον νου, δεν εννοούμε την λογική, αλλά την λεπτότατη προσοχή, δηλ. κάποια άλλη ενέργεια που λέγεται νοερά και διακρίνεται από την λογική ενέργεια. Συμβαίνει και με τον οφθαλμό της ψυχής ό,τι και με τον οφθαλμό του σώματος.
            Κατ’ αρχάς υπάρχει η πνευματική τύφλωση, όταν ο νους έχει ασθενήσει και δεν μπορεί να δει την δόξα του Θεού, το Φως του Θεού. Αυτό λέγεται σκοτασμός του νου και στην πραγματικότητα σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι άθεοι που αρνούνται τον Θεό. Επίσης υπάρχουν άλλες πνευματικές ασθένειες, όταν οι άνθρωποι δεν αρνούνται μεν τον Θεό, αλλά Τον παρερμηνεύουν, δεν βλέπουν καθαρά, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ψυχική μυωπία και δεν μπορούν να δουν την μεγάλη δόξα του Θεού και άλλοτε η πνευματική πρεσβυωπία και δεν βλέπουν την Πρόνοια το Θεού που ευεργετεί ποικιλοτρόπως τους ανθρώπους.
            Αυτές οι πνευματικές ασθένειες του οφθαλμού της ψυχής δεν , αναφέρονται μόνον στην σχέση μας με τον Θεό, αλλά και στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της ζωής μας. Άλλοτε υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας και κρίνουνε αυστηρά τους άλλους, και άλλοτε κρίνουμε τον εαυτό μας αυστηρά με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε.
            Ο Ν. Καβάσιλας λέγει ότι κατά την Β΄ Παρουσία  του Κυρίου θα εμφανιστεί ο Χριστός μέσα στη δόξα  Του, αλλά θα Τον δουν μόνο εκείνοι πουν φρόντισαν να αποκτήσουν υγιείς οφθαλμούς από την ζωή αυτή. Επομένως, ο σκοπός των χριστιανών είναι να θεραπευόσουν τον πνευματικό οφθαλμό, τον νου. Αυτό γίνεται μέσα στην Εκκλησία με την Χάρη του Θεού και τον αγώνα μας, και, μάλιστα, όσο βρισκόμαστε στη ζωή αυτή. Οπότε, πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε πνευματικά ασθενείς, ότι έχουμε πνευματική τύφλωση και διάφορες άλλες παθήσεις στον νου μας, και να αναζητήσουμε τον πραγματικό οφθαλμίατρο που είναι ο Χριστός για να μας θεραπεύει δια των κληρικών Του. Αυτός είναι το Φως. Αυτός είναι ο οφθαλμός και Αυτός είναι η οπτική ενέργεια με την οποία βλέπουμε.
            Ας ευχηθούμε να συμβεί αυτό που γράφει ο προφήτης Δαβίδ: « εν τω φωτί σου οψόμεθα φως» ( Ψαλμ.35,10).

( ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...