Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιουλίου 24, 2012

Ο Χριστός ως πηγή της σωτηρίας



Ο Κύριος ρώτησε τους τυφλούς αν πιστεύουν. Επίσης , θεραπεύοντάς τους τούς είπε : ” Ας γίνει σε σας σύμφωνα με την πίστη σας ” . Στη συνέχεια , όταν του έφεραν έναν κωφάλαλο δαιμονισμένο , ο Κύριος τον θεράπευσε από το δαιμόνιο και του χάρισε τη σωματική υγεία , χωρίς να ζητήσει την πίστη του . Αυτό το έκανε , επειδή δεν ήταν εκείνος σε θέση να απαντήσει , λόγω της δεινής ψυχοσωματικής καταστάσεώς του . Το σημείο αυτό είναι άξιο ιδαίτερης προσοχής . Πηγή της θεραπείας δεν είναι η θετική τοποθέτηση των ασθενών απέναντί του , αλλά ο ίδιος ο Κύριος.  Ζητάει την πίστη , επειδή σέβεται το αυτεξούσιο του ανθρώπου. Αυτός είναι που σώζει και που χαρίζει τη θεραπευτική και σωτήρια χάρη του , ενώ οι πιστοί απλώς ανοίγουν την καρδιά τους , για να λάβουν τη σωτηρία από αυτόν .
Μέσα στη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στις ημέρες μας διαφημίζεται εντέχνως και η ινδουιστικής προελεύσεως θεωρία περί δήθεν θετικής ενέργειας , θετικής σκέψεως και δυνάμεως. Οι υποστηρικτές αυτής της πλανεμένης θεωρίας ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος έχει δυνάμεις , και αν πιστεύει στις δυνάμεις του μπορεί να κάνει τα πάντα. Γι`αυτό και όταν γίνεται κάποιο θαύμα , λένε ότι αυτό συνέβη , επειδή πίστευε ο άνθρωπος ότι θα γίνει . Απαντώντας ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος σ`αυτές τις φλυαρίες έλεγε : ” Πίσω από αυτή την εγωιστική τοποθέτηση κρύβεται η ενέργεια του διαβόλου . Μπλέκουν αυτό που είπε ο Χριστός ” πιστεύεις ; ” με το δικό τους  ” πιστεύω ” . Από εκεί ξεκινάει και όλος αυτός ο δαιμονισμός που υπάρχει στον κόσμο . Σου λένε μετά ” να μη σέβεσαι ούτε μεγάλο ούτε μικρό , για να αποκτήσεις προσωπικότητα ” . Κάνουν θεό τον εαυτό τους και απογυμνώνονται από τη θεία χάρη . Με κάτι τέτοιες θεωρίες κοιτάζουν να ξεγελάσουν τον κόσμο  ” .
Ο Κύριος στο Ευαγγέλιο τόνισε ότι χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε · δηλαδή τίποτε το οποίο παράγει καρπούς που μπορούν να περάσουν στην αιωνιότητα . Θεμέλιο της σωτηρίας μας είναι η ταπείνωση . Μόνοι μας μόνο αμαρτίες μπορούμε να κάνουμε . Όλες οι θλίψεις και οι συμφορές μας θα βρουν τέλος , όταν χωνέψουμε την αλήθεια ότι τίποτε το αγαθό δεν πηγάζει από μας , αλλά από τον μόνο αληθινό Θεό , τον Κύριο Ιησού Χριστό .
Αρχιμ. Π. Κ.
”  Φωνή  Κυρίου ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...