Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2012

Η χριστιανική αγάπη - Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος


πηγή

Αν επικρατούσε παντού η αγάπη , πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας ! Ούτε νόμοι ούτε δικαστήρια ούτε ποινές θα χρειάζονταν. Κανένας δεν θα αδικούσε το πλησίον . Οι φόνοι , οι φιλονικίες , οι πόλεμοι , οι αναστατώσεις , οι αρπαγές , οι πλεονεξίες και όλες οι αδικίες θα εξαφανίζονταν. Η κακία θα ήταν ολότελα άγνωστη . Γιατί η αγάπη έχει το μοναδικό πλεονέκτημα , ότι δεν συνοδεύεται , όπως οι άλλες αρετές , από ορισμένες κακίες. Η ακτημοσύνη , λ.χ. , είναι συχνά ενωμένη με τη κενοδοξία , η ευγλωττία με τη φιλοδοξία , η θαυματουργία με την υπερηφάνεια , η ελεημοσύνη με τη λαγνεία , η ταπεινοφροσύνη με την εσωτερική υψηλοφροσύνη  κ. ο. κ . Αυτά δεν υπάρχουν στην αγάπη , την αληθινή αγάπη . Ο άνθρωπος που αγαπάει , ζει στη γη όπως θα ζούσε στον ουρανό , με αδιατάρακτη γαλήνη και ευτυχία , με ψυχή καθαρή από φθόνο , ζήλια , οργή , υπερηφάνεια , κακή επιθυμία . Όπως κανείς δεν κάνει κακό στον εαυτό του , έτσι κι αυτός δεν κάνει κακό στον πλησίον του , που τον θεωρεί σαν άλλο εαυτό του . Να ο άνθρωπος της αγάπης - ένας επίγειος άγγελος ! Εκείνος , όμως , που δεν έχει αγάπη , όσα θαύματα κι αν κάνει , όσο τέλεια γνώση των θείων αληθειών κι αν έχει , χιλιάδες νεκρούς κι αν αναστήσει , τίποτα δεν θα κερδίσει , αφού ζει μόνο για τον εαυτό του , μακριά από τους άλλους. Γι`αυτό ακριβώς ο Χριστός καθόρισε την αγάπη στον πλησίον ως δείγμα της τέλειας αγάπης σ`Εκείνον . '' Αν μ` αγαπάς'' , είπε στον απόστολο Πέτρο , '' ποίμαινε τα πρόβατά μου '' ( Ιω. 21: 16 ). Υπαινιγμός είναι και τούτο , ότι η αγάπη έχει μεγαλύτερη αξία από το μαρτύριο .
Αν στη κοινωνία μας επικρατούσε η αγάπη , δεν θα υπήρχαν διακρίσεις , δεν θα υπήρχαν δούλοι και ελεύθεροι , αρχόμενοι και άρχοντες , φτωχοί και πλούσιοι, μικροί και μεγάλοι . Ο διάβολος , επίσης  , και οι δαίμονές του θα ήταν ολότελα άγνωστοι και ανίσχυροι . Γιατί από κάθε τείχος ισχυρότερη και από κάθε μέταλλο δυνατότερη είναι η αγάπη .Δεν την καταβάλλουν ούτε ο πλούτος ούτε η φτώχεια ·ή μάλλον , όπου αυτή επικρατεί , εκεί δεν υπάρχουν πλούτος και φτώχεια , αλλά μόνο τα καλά και των δύο  :  Από τον πλούτο παίρνει η φτώχεια τα αναγκαία για τη συντήρηση μέσα , ενώ από τη φτώχεια παίρνει ο πλούτος την αμεριμνία . Έτσι εξαφανίζονται και του πλούτου οι φροντίδες και της φτώχειας οι φόβοι.

                                                                                                           '' Θέματα ζωής  Α΄  ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...