Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2012

«…από εδώ θα αρχίσει κάτι πολύ επαναστατικό για όλη την χώρα…»



«…από εδώ θα αρχίσει κάτι πολύ επαναστατικό για όλη την χώρα…»
Προχθές ανέβαινα στο μοναστήρι όπου εξομολογούμαι.
Όσο ανέβαινα τόσο έβλεπα την ευλογία και τον πλούτο του μέρους. 
Αμυγδαλιές, καρυδιές και ένα σωρό άλλα καρποφόρα δέντρα ήταν γεμάτα καρπό έτοιμα να τον προσφέρουν σε όποιον τον συλλέξει.
Αλλά που…
Οι περισσότεροι προτιμούμε να ψωνίζουμε αυτά που μας προσφέρει τζάμπα ο τόπος μας από τα σούπερ μάρκετς, δηλητηριασμένα με συντηρητικά και έναντι ακριβού αντιτίμου…
Παλιά ο τόπος στο συγκεκριμένο μέρος ήταν γεμάτος από αμπέλια και μπαξέδες αφού στο χαμηλότερό του σημείο περνάει ένας μικρός χείμαρρος και προσφέρει άφθονο νερό.
Έκανα ένα πισογύρισμα στο χρόνο και είδα τις γυναίκες και τους άντρες να κουβαλούν το νερό σε γκιούμια, από το χείμαρρο ως τον μπαξέ τους, κάτω από τον καυτό ήλιο και αναλογίστηκα την δική μας γενιά που δεν πάει να μαζέψει ούτε καν τα καρύδια και τα αμύγδαλα που πέφτουν και συνειδητοποίησα πόσο πολύ έχουμε αλλάξει…
Έφθασα στο μοναστήρι κι εκεί βρήκα κάποιον κύριο που είχε βαθιά γνώση των νέων καλλιεργειών και μου εξηγούσε για κάποιες επαναστατικές  καλλιέργειες που έχουν πολύ υψηλή απόδοση σε χρήματα.
«Ενδιαφέρεται ο νέος κόσμος;» τον ρώτησα.
«Δόξα τω Θεώ! Αρχίσανε τα παιδιά να ξυπνάνε και να βλέπουν ότι το μέλλον τους είναι στην επαρχία και στην ύπαιθρο. Με τις νέες αυτές καλλιέργειες που σου ανέφερα υπάρχει η δυνατότητα στον καθένα να ζήσει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό εισόδημα. Πιστεύω πως από εδώ θα αρχίσει κάτι πολύ επαναστατικό για όλη την χώρα γιατί είμαστε πρωτοπόροι στις περισσότερες καλλιέργειες που σου ανέφερα!» μου είπε.
«Ναι αλλά τα παιδιά δεν είναι μαθημένα να δουλεύουν…» του αντέτεινα…
«Δεν χρειάζεται να σκοτωθούνε και στην δουλειά! Λίγα πράγματα όταν πρέπει χρειάζεται… Άλλωστε τρώγοντας ανοίγει κι η όρεξη. Γιατί νομίζεις ότι υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για όλες τις νέες καλλιέργειες που φέραμε; Γιατί βλέπουν ότι δεν είναι παραμύθια όλα αυτά και αποδίδουν στην πράξη…» μου είπε.
Αφού με ενημέρωσε σε γενικές γραμμές, χαιρετισθήκαμε και δώσαμε ο ένας στον άλλον την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε την επόμενη εβδομάδα για να με ενημερώσει καλύτερα.
«Δόξα τω Θεώ! Επιτέλους, κάτι ελπιδοφόρο!» σκέφτηκα.
Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους έχει καταβάλει η κατάθλιψη και ονειρεύονται το μέλλον της χώρας. Δεν είναι πολλοί αλλά είναι αρκετοί… Ποτέ δεν ήταν πολλοί εξ’ άλλου…
Οι πραγματικές και δημιουργικές επαναστάσεις βασίζονται στην δύναμη και την εφαρμοστικότητα των ιδεών και όχι στο πλήθος και τα πολλά λόγια… Πιστεύω, είτε εκούσια είτε ακούσια – εξ’ ανάγκης, πως συνειδητοποιώντας το πόσο ευλογημένος είναι ο ελληνικός χώρος και τις δυνατότητες που μας παρέχει, συνδυάζοντας την εμπειρία με την γνώση και τα όνειρα με δουλειά θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία εντελώς νέα χώρα που θα παρέχει στον καθένα, αν μη τι άλλο, την δυνατότητα της αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...