Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

Η βεβήλωση της Κυριακής

πηγή

           Στο θαυμαστό βίο του Οσίου Ανδρέου του διά Χριστόν σαλού αναφέρεται ότι μια Κυριακή πρωί ο Άγιος συζητούσε με το μαθητή του Επιφάνιο. Έτυχε τότε να περνά απ' εκεί κάποιος άρχοντας πηγαίνοντας στο παλάτι. Μόλις τον είδε ο μακάριος Ανδρέας, κατάλαβε την αμαρτία του, ότι δηλαδή πριν από λίγο είχε συνέλθει με τη γυναίκα του παρακινημένος από τον πονηρό. Του λέει λοιπόν:
- Εμόλυνες ελεεινέ, την ημέρα της Δεσποτικής Αναστάσεως και πηγαίνεις τώρα να μολύνεις και το παλάτι;
Εκείνος απόρησε. Έφυγε κατάπληκτος και διηγήθηκε στους φίλους του ότι ο σαλός του απεκάλυψε την αμαρτία του. Απ' αυτούς άλλοι θαύμασαν, άλλοι δεν το πίστεψαν, ενώ άλλοι είπαν ότι του το εφανέρωσε ο δαίμονας. Εν τω μεταξύ ο Επιφάνιος ρώτησε με απορία τον Όσιο:
-Τί σήμαινε, πάτερ, ο λόγος πού είπες στον άρχοντα;

-Είδα, παιδί μου, αυτή τη νύχτα μια πολύ ωραία βασίλισσα (η προσωποποίησις της ημέρας Κυριακής). Φορούσε στέμμα βασιλικό, στολισμένο με μαργαριτάρια και πολύτιμους
λίθους και επιτιμούσε τον άρχοντα λέγοντάς του: «Φιλήδονε, πως τόλμησες να μολύνεις το ανάκτορο μου! Δεν σου έφθανε, αχόρταγε, ολόκληρη η εβδομάδα, για να ικανοποιείς την επιθυμία σου; Θέλησες, αναίσθητε, να μολύνεις κι εμένα, την κυρία των ημερών; Μα τον νυμφίο μου Χριστό, αν δευτερώσεις το πράγμα, δεν θα τριτώσεις». Αυτά του είπε κι έγινε άφαντη. Πόνεσε η ψυχή μου παιδί μου, με όσα είδα, γι' αυτό και τον επετίμησα μήπως διορθωθεί. Λέγοντάς του η βασίλισσα ότι αν δευτερώσει, δεν θα τριτώσει, εννοούσε ότι θα ζητήσει δρεπάνι για να τον θερίσει. Γιατί, από τη στιγμή πού θα πεθάνει ο άνθρωπος, δεν αμαρτάνει πια ούτε πάλι μπορεί να κάνει το καλό. Όταν χωρίσει η ψυχή από το σώμα, σταματά κάθε δραστηριότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...