Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2012

Πως θα βαδίζουμε στην οδό του Κυρίου




«Επειδή λοιπόν έχει τόσο μεγάλη δυσκολία ο δρόμος που οδηγεί στη βασιλεία, αφού είναι στενός και περικλείεται και από τις δύο πλευρές του από γκρεμούς, ποια είναι η ανάγκη να είμαστε φορτωμένοι με φορτία χρημάτων, ή να χάσκουμε μπροστά σε αυτούς που μας επαινούν, ή επιχειρούν να μας κατηγορήσουν και να βαδίζουμε στον δρόμο αυτόν κατά τρόπον απαράδεκτο; 


Γιατί, οι υλικές φροντίδες μας αποσπούν την προσοχή μας και γρήγορα μας τραβούν προς τα κάτω, και η ευκολία του να βλέπουμε προς τη δόξα ή την ατιμία, μας κάνει να πέφτουμε είτε από εδώ είτε από εκεί, παρέχοντας μας ευκολότερο το γλίστρημα από οποιαδήποτε άνοδο προς τα άνω, με το να μη απασχολούμε τα μάτια μας εκεί όπου η προφύλαξη απαιτεί μεγάλη προσοχή και θέλει να είναι άγρυπνη, γιατί μόλις και μετά βίας με τον τρόπο αυτόν η πορεία γίνεται αλάνθαστη, καθόσον η στενότητα και το απόκρημνο του δρόμου παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία. 


Εφόσον λοιπόν, 
σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου, «στενή και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν», πρέπει οπωσδήποτε αυτός που τη διαβαίνει να είναι καλά εφοδιασμένος και άγρυπνος, χωρίς να φέρει μεγάλο βάρος και να αλλάζει πορεία κατά το βάδισμα, ούτε να κοιτάζει εδώ κι εκεί άφοβα. Γιατί είναι μεγάλος και στις δύο περιπτώσεις και πολύ φοβερός ο κίνδυνος, η παραμικρή εκτροπή να μας οδηγήσει στο βάραθρο που βρίσκεται κάτω με ανοιχτό το στόμιο του και να καταστραφούμε».

(Έργα του αγίου Νείλου, Φιλοκαλία των νηπτικών και ασκητικών τ. 11Β, Απόσπασμα από την επιστολή προς την Μάγναν, κεφ. 9ο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...