Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 22, 2012

ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΕΛΘΟΥΝ; ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ;






 






ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;


...Ως γνωστόν ο Χριστός απεκάλυψε την μεγαλύτερη αλήθεια, της Πίστεώς μας, στην Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα.Ότι ο Θεός είναι Πνεύμα!
«Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν»...

Πού κρύβεται όμως το μυστικό τώρα; Το μυστικό, πατέρες και αδελφοί μου, κρύβεται στο ότι ο Θεός αυτή την αλήθεια δεν την είπε στους αρχιερείς! Αυτή την αλήθεια δεν την είπε στους ιερείς, στο ιερατείο της εποχής! Τη μεγαλύτερη αλήθεια ο Χριστός την εναπέθεσε στη καρδιά μιας πόρνης και αιρετικής, της Φωτεινής της Σαμαρείτιδος!


Για σκεφθείτε λίγο τι ανατροπή έγινε εκείνη τη στιγμή! Σε καμιά Σύνοδο Αρχιερέων της εποχής Του ο Χριστός δεν αποκαλύπτει αυτή την αλήθεια! Σε κανέναν ιερέα, σε κανένα μοναχό, σε κανένα αρχιερέα! 
Πιάνει μια πόρνη και αιρετική, τη Σαμαρείτιδα, που συζούσε παράνομα, ζούσε μέσα στην αμαρτία και σε αυτή την αμαρτωλή γυναίκα, της αποκαλύπτει τη μεγαλύτερη αλήθεια που έχει ακουστεί εις τους αιώνες για το τι είναι ο Θεός! Τι είναι ο Θεός; Πνεύμα. Και αυτή τη μεγάλη αλήθεια την λέει σε μια πόρνη! 
Αυτό πρέπει πολύ να μας προβληματίσει.


Για παράδειγμα την εποχή του Αντιχρίστου, όταν έρθουν ο προφήτης Ηλίας και ο προφήτης Ενώχ θα πάνε άραγε να πουν τις αλήθειες στους Πατριάρχες μας; Στους αρχιερείς μας; Στους ιερείς ή στους μοναχούς μας; ή θα τους παρακάμψουν όλους τους ανωτέρω, όπως τους παρέκαμψε και ο Χριστός; 
Μήπως τους αγνοήσουν και δεν τους δώσουν σημασία; Μήπως όταν μιλήσει ο προφήτης Ηλίας για τον Αντίχριστο, θα μιλήσει όπως μίλησε ο Χριστός με σκληρά λόγια για τους αρχιερείς τον Άννα και τον Καϊάφα; 
Θυμηθείτε τι είπε ο Χριστός στους ιερείς της εποχής Του!
Τους αποκάλεσε υποκριτές, τους είπε φίδια, τάφους κεκονιαμένους και τι δεν τους είπε! 
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη αλήθεια την απεκάλυψε σε μια αμαρτωλή γυναίκα! 
Πού αποκαλύπτεται ο Θεός; Που φανερώνεται; 
Ο Θεός, αποκαλύπτει το θέλημά Του σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να το ακούσουν και να το εκτελέσουν. Σε αυτούς ο Θεός αποκαλύπτει το θέλημά Του και τις αλήθειές Του. Στους υπολοίπους, που έχουν κλειστά τα αυτιά της ψυχής τους και κλειστά τα πνευματικά τους μάτια δεν τους αποκαλύπτεται,  ό,τι αξίωμα και αν έχουν, όποια θέση και αν κατέχουν.


  
   
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ

Να γιατί δεν πήγε αδέλφια μου ο Χριστός στο ιερατείο και όποιος δεν είναι υποκριτής, μηδέ εμού εξαιρουμένου, ας σηκώσει το χέρι του από τους παρευρισκομένους. Όπως είπε ο Χριστός, «όποιος είναι αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».
Άρα όταν έρθουν, ο προφήτης Ηλίας και ο προφήτης Ενώχ λέτε να μας πουν· καλημέρα σας, την ευχή σας πατέρες, την ευχή σας μακαριώτατε, την ευχή σας Σεβασμιώτατε, ήρθαμε να μιλήσουμε περί Αντιχρίστου, θα μας δώσετε την άδεια; 
Λέτε να περάσουν από τα Επισκοπικά γραφεία για να πάρουν την ευλογία και την άδεια των Αρχιερέων
;
Ξέρετε, εγώ για να κάνω αυτά τα εσπερινά κηρύγματα, πέρασα από το γραφείο του Αρχιεπισκόπου και μου έδωσε την ευλογία και την άδειά του. 
Ειδάλλως δεν θα μπορούσα να μιλήσω μέσα σε μια Μητρόπολη ή σε ένα ναό, χωρίς την ευλογία του οικείου Μητροπολίτη ή του Αρχιεπισκόπου. Αν είσαι στο Πατριαρχείο πρέπει να έχεις την άδεια του Πατριάρχη.
Σας ερωτώ λοιπόν, θα πάρει την ανάλογη άδεια ο προφήτης Ηλίας για να μιλήσει; 
Πώς το βλέπετε; Δηλαδή, θα έρθει ο προφήτης Ηλίας και θα πάει στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και θα του πει «Μακαριώτατε είμαι ο προφήτης Ηλίας, ήρθα να κηρύξω ότι έρχεται ο Αντίχριστος και θέλω την ευλογία σας»;
Όπως δεν πήγε ο Χριστός στους Αρχιερείς να πει ότι είναι ο Μεσσίας, ούτε και τους ζήτησε την άδεια να βγει και ομιλήσει, το ίδιο θα κάνει κι ο προφήτης Ηλίας
Γιατί; Γιατί και να ζητήσει άδεια, θα προσκρούσει στην υποκρισία μας, οπότε να είστε σίγουροι ότι όταν έλθουν οι προφήτες δε θα υπολογίσουν ούτε τότε το ιερατείο. 
Οι ιερείς και οι αρχιερείς, θα το δείτε, με αποφάσεις Συνόδων θα συνέρχονται και θα ξανασυνέρχονται για να καταδικάσουν τους προφήτες Ηλία και Ενώχ!
Και τότε έχει να γίνει η μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο, γιατί η μεν Ιερά Σύνοδος, θα λέει ότι αυτός ο άνθρωπος που λέει ότι είναι ο προφήτης Ηλίας είναι πλανεμένος, κάποιοι άλλοι αρχιερείς η ευλαβείς ιερείς θα τον αναγνωρίσουν και θα τον ακολουθούν.



ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ


Πως θα τους ξεχωρίσουμε; Λένε οι άγιοι, ότι το Πνεύμα το Άγιο θα αποκαλύψει στους ευλαβείς επισκόπους, στους ευλαβείς αρχιερείς, στους ευλαβείς αρχιεπισκόπους, στους ευλαβείς ιερείς και μοναχούς την αλήθεια στην καρδιά τους και ο Θεός θα τους πληροφορήσει ότι αυτοί είναι οι αληθινοί προφήτες  Ηλίας και Ενώχ. 
Θα λάβουν αυτή τη πληροφορία από τον Θεό. 
Οι άλλοι που δεν θα τη λάβουν, θα τους καταδικάζουν.
Σκεφθείτε όμως, αδελφοί μου, τι σύγχυση έχει να γίνει τότε, σκέφτεστε τι έχει να γίνει! 
Αυτό δεν έγινε, αδέλφια μου, και την εποχή του Χριστού; 
Αυτή τη σύγχυση είχε πάθει η Σαμαρείτιδα όταν άκουγε τον έναν αρχιερέα που έλεγε έρχεται ο Χριστός.
Ο Γαμαλιήλ έλεγε ετούτος είναι, αν δεν είναι μη τον καταδικάσετε θα εξαφανισθεί μόνος του, οι δε άλλοι έλεγαν δεν είναι αυτός και αργότερα φώναξαν το «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν!». 
Απατεώνας είναι έλεγαν άλλοι και οι ίδιοι οι Αρχιερείς έπαθαν τελικά σύγχυση. 
Γιατί έπαθαν σύγχυση; Διότι βασιζόντουσαν στον εαυτόν τους και στην κρίση τους και το Πνεύμα το Άγιο δεν κάθεται στη καρδιά του υποκριτή και του εγωϊστή.....

  



Απόσπασμα από ομιλία του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη
 Πάσχα 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...