Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012

Γέροντας Πορφύριος, «Το άγχος είναι ασθένεια της ψυχής»


πηγή

Το άγχος
Λένε ότι το άγχος είναι ψυχικό μαρτύριο των συγχρόνων ανθρώπων, οι οποίοι ωστόσο έχουν πολύ περισσότερα υλικά αγαθά απ’ ό,τι είχαν οι παλιότεροι. Άραγε, γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι εύκολο να δώσουμε μια πλήρη απάντηση. Γνωρίζουμε όμως όλοι από την προσωπική μας εμπειρία, ότι το άγχος δημιουργείται από την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου να αποκτά όλο και περισσότερα χρήματα και από την έλλειψη προσανατολισμού στη ζωή του. Γι’ αυτό πρέπει ο άνθρωπος να ξεκαθαρίσει μέσα του μερικά πράγματα, να πάρει σταθερές αποφάσεις και να περιορίσει τις επιθυμίες του. Για το άγχος και την καταπολέμησή του ο γέροντας Πορφύριος έλεγε: «Το άγχος είναι ασθένεια της ψυχής και δεν εξαρτάται από υλικές ελλείψεις.
Μπορεί ένας υγιής άνθρωπος να έχει πολλά εκατομμύρια στην τράπεζα και να ζει μέσα στο άγχος. Το άγχος καταπολεμείται με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και τον καλόν αγώνα». Και ειδικότερα για την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, έλεγε: «Τίποτε στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο. Ο Θεός φροντίζει ακόμα και για τις πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας. Δεν αδιαφορεί για μας, δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο. Μας αγαπά πολύ, μας έχει στο νου Του κάθε στιγμή και μας προστατεύει».

Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, «ΑΒΒΑ, ΤΙ ΠΟΙΗΣΩ ΙΝΑ ΣΩΘΩ;», σελ. 109-110

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...