Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Ο Άγιος Oswald της Northumbria.


Ο Oswald ήτανε γιος του Æthelfrith βασιλέα της Bernicia και ανέβηκε στο θρόνο αφού πέρασε μία περίοδο στην εξορία(μετά από ήττα του πατέρα του κατά τη μάχη με τον Rædwald βασιλέα της ανατολικής Αγγλίας). Κατά την εξορία του πέρασε τα νεανικά του χρόνια στο βασίλειο της Σκωτίας γνωστό ως Dál Riata. Εκεί ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Αφού γύρισε από την εξορία του νίκησε τον τότε Ουαλό ειδωλολάτρη κυρίαρχο ονόματι Cadwallon ap Cadfan, και ένωσε πάλι τα δύο βασίλεια της Northumbria(τα οποία χωρίστηκαν κατά την κυριαρχία του Cadwallon), τη Bernicia και την Deira κάτω από έναν κυβερνήτη και εξάπλωσε το Χριστιανισμό στη Northumbria. Να σημειωθεί πως ο Cadwallon είχε σκοτώσει ύπουλα τον προηγούμενο βασιλέα ονόματι Edwin ο οποίος είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό, όταν εκείνος επιχείρησε να διαπραγματευτεί για ειρήνη. Ο άγιος Bede στα γραπτά του, του δίνει μία εξαιρετική αξιολόγηση και θεωρεί τον Oswald ως άγιο. Από τα γραπτά του Bede αντλούμαι τις περισσότερες πληροφορίες για τον Oswald.



 Χριστιανική δράση του βασιλιά: O Oswald, αφού ανέβηκε στο θρόνο ζήτησε από τους Ιρλανδούς του Dál Riata να του στείλουν έναν επίσκοπο προκειμένου να αναλάβει τον εκχριστιανισμό τον ανθρώπων του, και έστειλαν τον Aidan για αυτό τον σκοπό. Ο Aidan κατάφερε και διέδωσε με επιτυχία το Χριστιανισμό και ο Oswald λειτουργούσε σαν ο διερμηνέας του μιας και ο Aidan δεν γνώριζε Αγγλικά και ο Oswald είχε μάθει Ιρλανδικά κατά την εξορία του. Ο Bede δίνει έμφαση σε ένα γεγονός που φανερώνει την αγιότητα του Oswald, δίνει βάση στην ευσπλαχνία του προς τους φτωχούς και στην χριστιανικής ηθικής ζωή του. Μας λέει πως κάποτε ο Oswald, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, δειπνούσε μαζί με τον Aidan, και μπροστά του είχε έναν ασημένιο δίσκο γεμάτο λιχουδιές. Κάποια στιγμή ένας υπηρέτης του τον ειδοποίησε πως στους δρόμους είχανε μαζευτεί πεινασμένοι φτωχοί και παρακαλούσαν τον βασιλιά να τους δώσει ελεημοσύνη. Ο Οswald, σύμφωνα με τον Bede, έδωσε αμέσως το φαγητό του στους φτωχούς και έσπασε το πιάτο μπροστά σε όλους. O Aidan έμεινε έκπληκτος από την πράξη του αυτή και αφού του έπιασε το δεξί χέρι είπε:"Μακάρι αυτό το χέρι να μη σαπίσει ποτέ". Ο Bede σημειώνει πως όλο το χέρι του έμεινε άφθαρτο μετά το θάνατο του. Επίσης να σημειωθεί πως μόλις ο Oswald επέστρεψε από τη εξορία και πριν να πολεμήσει με τον Cadwallon μάζεψε έναν μικρό στρατό (πιθανόν συμμάχους από τη Σκωτία) και αφού έφτιαξε έναν ξύλινο σταυρό τον οποίο στερέωσε καλά στο χώμα, προσευχήθηκε μπροστά του μαζί με τους άλλους στρατιώτες του. Το βράδυ πριν τη μάχη είχε ένα όνειρο. Ο Άγιος Columba του εμφανίστηκε και του είπε: "Να είσαι γερός, και αγωνίσου με ανδρεία. Θα είμαι μαζί σου. Τη νύχτα που έρχεται βγές από την κατασκήνωση σου και μπες στη μάχη, γιατί ο Κύριος με διαβεβαίωσε πως οι εχθροί σου θα τραπούν σε φυγή μπροστά σου, ο Cadwallon θα πέσει νεκρός και εσύ θα βασιλέψεις." Ο Oswald περιέγραψε το όνειρο του στο συμβούλιό του και όλοι συμφώνησαν πως θα βαπτίζονταν και θα αποδέχονταν τον Χριστιανισμό μετά τη μάχη. Στη μάχη που ακολούθησε οι αντίπαλοι τους έχασαν παρά τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό τους και ο Cadwallon έπεσε νεκρός.

Ο Oswald, μετά από 8 χρόνια βασιλιάς σκοτώθηκε σε μάχη ενάντια στον παγανιστή Pendan το 642 (ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Cadwallon). Την ώρα που πέθαινε προσευχόταν για τις ψυχές των στρατιωτών του. Αν και ο θάνατος του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αυτός ενός μάρτυρα ο Bede δεν τον αναφέρει σαν "μάρτυρα". Μετά το θάνατο του οι εχθροί του τεμάχισαν το σώμα του και κάρφωσαν το κεφάλι του σε έναν ξύλινο στύλο. Το χέρι του σώζεται μέχρι και σήμερα σε ναό στο Peterborough. Τα οστά του διασώθηκαν από τον ξάδερφό του ονόματι Oswin ο οποίος τον διαδέχτηκε στο θρόνο. Καθώς μετέφεραν τα οστά του κάποιο βράδυ  πάνω σε ένα  κάρο αυτά φωτίστηκαν από μία στήλη φωτός που ανέβαινε ως τον ουρανό, δείγμα της αγιοσύνης του. Λόγο διάφορων συγκυριών άλλαξαν συχνά τοποθεσία ώσπου να καταλήξουν στο Peterborough (μετάφραση orthodoxy-rainbow αγγλικό κείμενο http://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_of_Northumbria) -η μετάφραση είναι συνοπτική και αναφέρει τα βασικότερα σημεία του βίου του Oswald.

 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...