Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2012

Η κενοδοξία κι η θεραπεία της! Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου




        Ενώ όλα τα αμαρτήματα ο Ιησούς τα κατεδίκασε με τη διδασκαλία Του, στους εμπόρους του ναού  ο Κύριος χρησιμοποίησε το μαστίγιο. Ο Κύριος εκδίωξε τους εμπόρους του ναού για την κενοδοξία τους.

        Οι έμποροι του ναού δεν διέκριναν το πολύτιμο από το ευτελέστερο, το πραγματικό απ΄ το απατηλό. Είναι οι σημερινοί σχιζοφρενείς που δεν έχουν τη δύναμη να διακρίνουν την πραγματικότητα από τους μύθους, την αλήθεια από τις ψευδαισθήσεις. "Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε" είπε ο Κύριος. Η αγρυπνία κι η προσευχή, με τη χάρη του Θεού,θα φυλάξει την καρδιά μας καθαρή για το Θεό.

       "Πρόσεχε να μη βάλεις μάταια πράγματα στην καρδιά σου", λέει η Αγία Γραφή. Τα λόγια αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να προσέχουμε να είναι η καρδιά μας πάντοτε καθαρή για το Θεό. Ο Θεός μας προίκισε με το βασιλικό χάρισμα, για να κυριαρχούμε στα πάθη μας.

      Το πάθος της κενοδοξίας  είναι το φοβερό αμάρτημα του να βάλει ο άνθρωπος το Θεό σε δεύτερη μοίρα! Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, με την κενοδοξία: ο άνθρωπος  βάζει την αγάπη του Θεού σε δεύτερη μοίρα. Εξαρτάται σε ποιον θέλει να αρέσει κανείς, στο Θεό ή στους ανθρώπους.

     Στο πάθος της κενοδοξίας κρύβεται η ανθρωπαρέσκεια, το να θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους. Εκείνοι που λιγότερο ή περισσότερο υπηρετούν το πάθος αυτό, ανταγωνίζονται με τους άλλους, κοπιάζουν, υποβάλλονται σε θυσίες, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη να αρέσουν.

     Η ανθρωπαρέσκεια  στον πιστό είναι ανοησία. Ο πιστός νοιάζεται να αρέσει στο Θεό. Αυτός που έχει μπροστά του το γάργαρο νερό της πηγής δεν τρέχει σε αμφίβολης καθαρότητας ρυάκια για να ξεδιψάσει τη δίψα του.

     Ο μακαρίτης ο εκ μητρός παππούς μου Αγγελάκης έλεγε πάντα την ευχή, "στο Θεό ν΄ αρέσει"! Οτιδήποτε έκανε, έλεγε , στο Θεό ν΄ αρέσει. Εφάρμοζε τη διδαχή της Εκκλησίας, που λέει, πως είτε τρώτε, είτε πίνετε, είτε ό,τι άλλο ποιείτε, προς δόξαν Θεού ποιείτε.

     Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο παππούς μου ένιωθε ωραία με τον εαυτό του και γιατί ποτέ δεν αναζητούσε τις παρέες. Είχε μόνο λίγους καλούς φίλους, με τους οποίους τους συνέδεαν κοινά ενδιαφέροντα, όπως η Πίστη, η αγάπη για τη Φύση, το κυνήγι του άγριου μελιού κ.α.

     Η πίστη κι η αγάπη του Θεού θεραπεύει την κενοδοξία. Ο άνθρωπος νιώθει την ειρήνη του Χριστού μέσα του, γιατί είναι αυτάρκης, όπως ο Θεός. Τον ενδιαφέρει να αρέσει στο Θεό. Η αυτάρκεια είναι το γνώρισμα του Θεού και των πιστών που αγαπούν το Θεό κι είναι μαζί Του.
"Ο αγαπών τον Θεόν", λέει ο άγιος Μακάριος, ο Αιγύπτιος "εν αυτώ εστί."  "Η αίσθηση της παρουσίας του Ιησού, μας δίδει ό,τι χρειαζόμαστε!"(Τόμας Μέρτον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...