Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο! Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου



              Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο! Ο πλούσιος νέος πηγαίνει στον Κύριο για να ρωτήσει πώς θα σωθεί. Ο ευνούχος της Κανδάκη επίσης ζητάει από τους Αποστόλους να τον κατηχήσουν στην διδασκαλία του Χριστού και βαπτίζεται αυτός κι η οικογένειά του. Ο Εκατόνταρχος πηγαίνει στον Ιησού και παρακαλεί για τη σωτηρία του υπηρέτη του. Ο νομοδιδάσκαλος Νικόδημος, μέλος του ιουδαϊκού συνεδρίου, πηγαίνει νύχτα στον Ιησού. Αγωνιά για τη σωτηρία του. Πώς μπορεί κανείς να ξαναγεννηθεί; Τί είναι πνευματική γέννηση; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το νου του.

            Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο για να θεραπευτεί αυτός κι η οικογένειά του. Ο άγιος προς τι θα πάει στον πλούσιο; Για να αποκτήσει πλούτη ή άξιώματα ή φήμη; Μα τα έχει αρνηθεί εκ των προτέρων όλα αυτά.

            Κάποιος αρχιεπίσκοπος στέλνει  απεσταλμένους σ΄ έναν ασκητή στην έρημο και τον καλεί να τον κάνει επίσκοπο. Ο ασκητής κόβει το αυτί του για να μην πάει. Οι απεσταλμένοι φεύγουν  και επιστρέφουν. "Ο αρχιεπίσκοπος λέει πως γίνεσαι επίσκοπος και με κομμένο αυτί", λένε στον ασκητή. Ο ασκητής παίρνει το μαχαίρι και κόβει τη μύτη του. "Δεν μπορώ να γίνω επίσκοπος με κομμένη μύτη", λέει. Οι απεσταλμένοι φεύγουν μα ξαναγυρίζουν: "Ο αρχιεπίσκοπος σε θέλει και με κομμένη μύτη" , του λένε. "Και με κομμένη μύτη μπορεί να γίνει επίσκοπος, αυτός που είναι άξιος!"

         πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...