Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2012

Βήματα προς την απελευθέρωση! Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου




         « Όταν ο λαός ξυπνάει ο τύραννος φεύγει». «Θα γνωρίσετε την αλήθεια κι η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». 
           Η Αγία Γραφή καταγράφει τα βήματα προς την απελευθέρωση: Πρώτο βήμα είναι η εκλογή αρχόντων οι οποίοι  υπερασπίζονται την Ορθοδοξία, αντί να την πολεμούν και να την υποσκάπτουν.(Β΄ Χρονικών, 1-13).
         Ο ελληνικός λαός βλέπει τους άρχοντες, όπως τους περιγράφει η Αγία Γραφή: "αλαζονικούς, θρασείς, αδίκους, δόλιους, συκοφάντες...Δια τούτο ο Θεός θα τους καταργήσει.... Ο κόσμος θα γελάσει με τον άνθρωπο που δεν στηρίχθηκε στο Θεό, αλλά στα πλούτη του και σε εφήμερα και μάταια πράγματα »: "  (Ψαλμός 51ος).
        Ένα ακόμα βήμα προς την απελευθέρωση είναι ο φόβος  των αρχόντων: Θα φοβηθούν, λέει ο προφήτης Ησαϊας στο "κατηγορώ" του,  όπως μπροστά σε ένα ποτάμι που το σπρώχνει η θύελλα:
       «Θα φοβηθούν γιατί είναι άδικοι, γιατί φορτώνουν δυσβάστακτα φορτία στους καταπιεσμένους και τους δένουν με άδικα συναλλάγματα»! «Παραμερίστηκε η ορθή κρίση κι έγινε απρόσιτη η δικαιοσύνη. Η τιμιότητα στις αγορές παραβιάζεται κι η ευθύτητα δεν υπάρχει πουθενά». (Ησαϊας 58, 59).
         Η συγκέντρωση του πλούτου στους λίγους είναι καλή, κατά την άποψη των αρχόντων. Σύμφωνα με τη "θεωρία της παγκοσμιοποίησης"  «όταν όλος ο πλούτος συγκεντρωθεί στους λίγους, θα ξεχειλίσει και θα καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών »!
         Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των φτωχών, ώσπου να συγκεντρωθεί όλος ο πλούτος στους λίγους, για να ξεχειλίσει και να καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών;  
        Η περίπτωση του πλουσίου νέου που θέλει να γίνει μαθητής του Ιησού δείχνει πόσο μεγάλη είναι η προσκόλληση του πλούτου!     
         «Πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δός τα  στους φτωχούς και ακολούθησέ με», λέει στο νέο ο Κύριος. Ο  νέος φεύγει λυπημένος:  «ην γαρ πλούσιος σφόδρα». Ήταν πολύ πλούσιος, σημειώνει ο άγιος Ευαγγελιστής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...