Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2012

Μοναχός Μωυσής, "Η εκκλησία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας απέχουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών"



Ένα συνέδριο στη Βουλγαρία
Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Από τις 10 ως τις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε από τη μητρόπολη Βάρνας της Βουλγαρίας διεθνές συνέδριο για το χριστιανικό βιβλίο, τους συγγραφείς, τα προβλήματα της οικογένειας και των νέων.Ο φιλόξενος και δραστήριος μητροπολίτης Βάρνας Κύριλλος με τους εκλεκτούς συνεργάτες του μας φιλοξένησε στην ωραία Βάρνα και είχαμε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις. Νέοι με γνήσιες αναζητήσεις για την αλήθεια της πίστεως και τη γνησιότητα της πνευματικής ζωής.
Παρά την οικονομική κρίση συνεχίζουν στη Βουλγαρία να τυπώνονται πολλά χριστιανικά βιβλία, αρκετά σε μεταφράσεις από τα ελληνικά. Συγγραφείς που αγαπούν την εκκλησία γράφουν συνεχώς προς πνευματική τροφοδοσία των πεινώντων για στερεά τροφή. Οι οικονομικά δυσκολεμένοι άνθρωποι το τελευταίο που σκέφτονται είναι να αγοράσουν ένα βιβλίο, όμως αγοράζουν, διαβάζουν, συγκινούνται.
Υπάρχει αγάπη σήμερα προς την Ελλάδα, παρά τα λάθη του παρελθόντος, και δεν είναι λίγοι, κληρικοί και λαϊκοί, που έχουν σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών αρχιερείς και συγγραφείς.
Η οικογένεια αντιμετωπίζει και στη Βουλγαρία πολλά προβλήματα. Ο δυτικός τρόπος ζωής διέλυσε την οικογένεια και δημιούργησε ερείπια, με μοιχείες και διαζύγια. Αρκετοί νέοι συζούν και δεν θέλουν να έλθουν σε γάμο. Ο πολιτικός γάμος είναι απαραίτητος για όλους. Η εκκλησία, μετά το πολυετές αθεϊστικό καθεστώς, που επηρέασε την όλη ζωή, αγωνίζεται με διάφορους τρόπους να επαναφέρει τις αξίες της παραδοσιακής οικογενειακής ζωής. Είναι σχετικά μικρό το ποσοστό που τακτικά εκκλησιάζεται. Παρότι το 80% του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι, η συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική ζωή είναι αδύναμη.
Οι νέοι είναι μοντέρνοι, διασκεδάζουν και σπουδάζουν. Υπάρχει υψηλή ανεργία. Οι Βούλγαροι καθυστερούν ηθελημένα τη νομισματική τους ένωση με την ευρωπαϊκή κοινότητα. Στο συνέδριο η συμμετοχή τους ήταν καλή. Θα μπορούσαν ασφαλώς και πολλά ακόμη να γίνουν. Δεν υπάρχει γενικά θερμός ζήλος για την εκκλησία. Οι εξαιρέσεις πάντοτε υπάρχουν και συγκινούν. Οι νέοι είναι μια ελπίδα.
Γενικά υπάρχει μια αναγέννηση στην εκκλησία. Φυσικά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Επικρατεί ένα μούδιασμα και στους κληρικούς και στους λαϊκούς. Η επίσκεψή μας σε ορισμένα μοναστήρια μάς έδειξε τη χρήσιμη οικοδομική ανακαίνιση, αλλά και τη λειψανδρία. Η ανάπτυξη του μοναχισμού θα βοηθήσει την όλη εκκλησία. Δυστυχώς επιβιώνουν έθιμα και παραδόσεις δίχως σημασία και ουσία. Η εκκλησία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας απέχουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και δέχονται κριτική και πιέσεις από διάφορους για επανένταξή τους. Είναι απαραίτητος ο εσωτερικός σύνδεσμος της εκκλησίας. Ο γηραιός πατριάρχης αγωνίζεται για την ενότητα της εκκλησίας.
Η γειτονική χώρα θυμίζει σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος και μάλιστα του 19ου και 20ού αιώνα. Είναι μεγάλη η ανάγκη όμως για συνεννόηση, συμφιλίωση, καταλλαγή, καλή γειτονία. Η πολυτέλεια των εχθροτήτων θα πρέπει να ξεπεραστεί. Στο συνέδριο φάνηκε το κοινό των προβλημάτων, η ανάγκη αγώνα για το ξεπέρασμά τους, γι’ αυτό και ήταν ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...