Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Νοεμβρίου 25, 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ 5.000.000 ΕΥΡΩ!

151Έντονο προβληματισμό και απογοήτευση έχει προκαλέσει στους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά κυρίως στους πιστούς η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τους δύο μητροπολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για καταθέσεις 5.000.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται. 

Το αρχικό σοκ της είδησης διαδέχτηκε ένα όργιο φημών (που αστραπιαία διαδόθηκαν), για να ακολουθήσει βροχή τηλεφωνημάτων μεταξύ εκκλησιαστικών παραγόντων. Στο παρασκήνιο η Εκκλησία βράζει, στο προσκήνιο όμως οι κατέχοντες θέσεις διοίκησης κάνουν ότι δεν άκουσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την Ιερά Σύνοδο, την Αρχιεπισκοπή και τους μητροπολίτες της Ιεραρχίας ούτε καν για τα αυτονόητα (π.χ. ότι η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη). 

Η σιωπή μαρτυρά ασφαλώς την αμηχανία αλλά και την αναμονή για τη μορφή που θα λάβουν οι εξελίξεις. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται άλλωστε η κλήση των δύο από το ΣΔΟΕ, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να μείνουν κρυφά τα ονόματά τους και τα στοιχεία για τα οποία ελέγχονται.

Την εκκωφαντική σιωπή έρχεται να σπάσει σήμερα ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος με δήλωσή του αποκλειστικά στη «δημοκρατία» ζητεί να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση, καλεί τους δύο μητροπολίτες «να μην κρύψουν τίποτε, ώστε να έλθουν όλα στο φως για να μην τραυματίζεται η Εκκλησία», κάνει λόγο για «ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν μπορούν να αποτελέσουν αφορμή αναστολής της τιτάνιας προσπάθειας ανακούφισης του λαού λόγω σκανδαλισμού» και δηλώνει ότι δεν δέχεται να θεωρείται «ύποπτος» (αφού και ο ίδιος είναι μητροπολίτης του λεκανοπεδίου).

Η παρέμβαση του κ. Παύλου δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση, αφού έμμεσα ζητεί:

1.  Από τους δύο ιεράρχες να μην επικαλεστούν προσχήματα μέσω νομικών ελιγμών για να αποφύγουν τον έλεγχο.

2.  Από τις αρμόδιες Αρχές να ανακοινώσουν τα ονόματά τους.

3.  Από τη Διοικούσα Εκκλησία να λάβει θέση, εφόσον κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά.

4.  Από τους πιστούς να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία, αφού πρόκειται για εξαιρέσεις.

Αναλυτικά ο κ. Παύλος στη δήλωσή του αναφέρει τα έξης:

«Με έκπληξη και πικρία διαβάσαμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας “κυριακάτικη δημοκρατία” της 18ης Νοεμβρίου λ.ε. για δύο μητροπολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής, που κατέχουν υψηλά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους και ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Ως μητροπολίτης του λεκανοπεδίου Αττικής δεν δεχόμαστε να θεωρούμαστε “ύποπτοι” και ως εκ τούτου παρακαλούμε να ερευνηθεί και να αποκαλύψουν η εφημερίδα και οι αρμόδιοι φορείς περισσότερα στοιχεία, το συντομότερο, για να μη μεταφέρεται η μομφή σε όλους τους μητροπολίτες του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες των οικονομικών Αρχών της χώρας και αντιλαμβανόμαστε ότι για νομικούς λόγους δεν μπορεί να αναφέρει τα ονόματα. Οπως προκύπτει από τη σχετική είδηση (εφόσον βέβαια είναι αληθινή), το προσεχές διάστημα οι δύο αδελφοί επίσκοποι θα κληθούν από το ΣΔΟΕ για να δώσουν εξηγήσεις και τους παρακαλούμε θερμά να μην κρύψουν τίποτε, ώστε να έλθουν στο φως όλα, για να μην τραυματίζεται η Εκκλησία μας και, εφόσον είναι αθώοι, θα δικαιωθούν.

Για τούτο παρακαλούμε επίσης τον πιστό λαό του Θεού να μη χάνει την εμπιστοσύνη του στην Εκκλησία μας. Στις δύσκολες μέρες για τον τόπο μας οι ελάχιστες εξαιρέσεις να μην αποτελέσουν αφορμή αναστολής αυτής της τιτάνιας προσπάθειας λόγω σκανδαλισμού. Ο λαός μας να ξέρει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιερές μητροπόλεις παράγουν σπουδαιότατο έργο και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Λαός, κλήρος, και ιεραρχία πρέπει να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα, για να ξεπεράσουμε την πνευματική και οικονομική κρίση, με πίστη, με ελπίδα στον Θεό, υπομονή και προσευχή. Η Εκκλησία μας είναι η πηγή της σωτηρίας μας, η πηγή του Ζώντος Υδατος, διά του Λόγου του Θεού και της ιεράς παραδόσεώς μας.

Σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα. Σύντομα θα ξεκινήσει ο Ερανος της Αγάπης. Δεν είναι δυνατόν να βγούμε στον λαό μας, ζητώντας το υστέρημά του αν δεν διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος Β΄». 
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...