Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2012

Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια: Η απελευθέρωση της Κορυτσάς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Ελληνικό Στρατό





Σήμερα συμπληρώνονται 72 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς (1940), την πρώτη σημαντική επιτυχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ελληνικών συνόρων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις (Mεραρχία Tριέστι - Πιεμόντε - Bενέτσια - Aρέστο με δύο τάγματα μελανοχιτώνων -το τάγμα των Bερσαλιών και ένα τάγμα Αλβανών) είχαν καταλάβει την πόλη της Κορυτσάς. 

O αγώνας για την απελευθέρωση της ήταν πολυαίμακτος και άρχισε με αιφνιδιαστική επίθεση στις 14 Νοεμβρίου έχοντας ως μπροστάρη των αξιωματικό Ιωάννη Μεργέτη. Στην πρώτη επίθεση συνελήφθησαν και οι πρώτοι 40 Ιταλοί.

Στις 17 Νοεμβρίου επιτεύχθηκε ο πρώτος μεγάλος στόχος της αποστολής: η κατάκτηση της κορυφογραμμής του όρους Μοράβα. Κατά συνέπεια υποχώρησαν οι εχθρικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω αιχμαλώτους, πολεμοφόδια, λάφυρα και τρόφιμα.

Η κομβική κίνηση ήρθε από τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού, Δημήτριο Π. Θεοδωράκη, ο οποίος αιφνιδίως ανάγκασε τους τοπικούς διοικητές να παραδοθούν. 

Το μήνυμα για την απελευθέρωση της Κορυτσάς εστάλη άμεσα από την 9η Μεραρχία Πεζικού στην ελληνική κυβέρνηση.

Η σημαντική αυτή επιτυχία ήταν το έναυσμα για τις καταλήψεις του επόμενου διμήνου σε περιοχές όπως το Πόγραδετς, η Πρεμετή, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, η Χειμάρρα και η Κλεισούρα. 

Κάποιες φετινές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στις 18 Νοεμβρίου η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εορτασμούς της επετείου με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας, κατάθεση δάφνινων στεφάνων στο άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας του 1940 και ομιλίες.

Ο Δημήτριος Π. Θεοδωράκης σαν αξιωματικός έλαβε επίσης μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Διετέλεσε διευθυντής της Στρατιωτικής Λέσχης Αθηνών. Απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 99 ετών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, απόγονος του Στρατηγού, επιθυμεί να έρθει σε επικοινωνία με τυχόν επιζώντες συμπολεμιστές του Δ. Θεοδωράκη. 


Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 697 09 47 232.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...