Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2012

Νηστεία και Οστεοπόρωση


Νηστεία και Οστεοπόρωση

(από το βιβλίο : ΝΗΣΤΕΙΟΔΡΟΜΙΟΝ του π. Βασιλείου Βολουδάκη , εκδόσεις ΥΠΑΚΟΗ)
Αφιερώνουμε ξεχωριστή Ενότητα, για να εξετάσουμε την πάθηση αυτή, που παρουσιάζεται συνήθως ως ιδιαιτέρως α­συμβίβαστη με τη νηστεία, παρ’ ότι δεν ανήκει στις ασθένειες, που απειλούν ά­μεσα τη ζωή του ανθρώπου.
Πρόκειται για πάθηση, που μειώνει την ποσότητα της οστικής μάζης, καθιστώντας τα οστά εύθραυστα, και προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις γυναίκες, χωρίς να ε­ξαιρούνται, σε χαμηλά βεβαίως ποσοστά, και oι άνδρες μεγάλης ηλικίας.
Αυτό το επαλήθευσα κατά την εξομολόγηση, οπού oι μεσήλικες γυναίκες σε ποσοστό περίπου 80% επικαλούνται την οστεοπόρωση, για να καταλύουν τις νηστείες.
Το επαναλαμβανόμενο, και κατά τα τελευταία έτη αυξανόμενο αυτό φαινό­μενο, με προβλημάτισε έντονα και αφού έκαμα τις παρατηρήσεις μου σε συνδυα­σμό με την ψυχολογία των πασχουσών γυναικών, κατέφυγα και σε ιατρικά βι­βλία και σε ιατρούς, για να συζητήσω το θέμα και να αντλήσω πληροφορίες. Ό­πως διεπίστωσα, η Ιατρική επιστήμη, πα­ρά τις μακροχρόνιες έρευνες της, δεν έ­χει βρει ακόμη την βαθύτερη αιτία της οστεοπορώσεως των γυναικών, ενώ αντί­θετα για τους άνδρες έχει παρατηρηθεί ότι η οστεοπόρωσή τους είναι συνήθως «γνωστής αιτιολογίας (δευτεροπαθής)» και οφείλεται σέ κάποια άλλη πάθηση η θεραπευτική αγωγή, «πού σε σειρά συ­χνότητας είναι: θεραπεία με κορτικοστεροειδή, υπογοναδισμός, σκελετικές με­ταστάσεις, πολλαπλούν μυέλωμα, εγχει­ρήσεις στομάχου»* κ. ά.
Για τη γυναικεία οστεοπόρωση έχει βεβαίως επισημανθεί (όπως γράφει ό Επίκουρος καθηγητής της Μαιευτικής — Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Κρεατσάς) «ότι τα οιστρο­γόνα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της οστικής μάζας στη γυναίκα. Η εμμηνόπαυση και κατά συ­νέπεια η ανεπαρκής έκκριση οιστρογόνων από την ωοθήκη είναι η αιτία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης»**, αλλά η επισήμανση αυτή δεν μας είναι αρκετή, διότι δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα: Γιατί οι παλαιότερες γυναίκες δεν είχαν σε τόσο υψηλά ποσοστά οστεοπόρωση εν σχέσει με τις σημερινές, εφ’ όσον η εμμηνόπαυση των γυναικών υπήρχε πάν­τοτε και δεν είναι φαινόμενο μόνο τής σημερινής εποχής;
Εκεί όμως που η ιατρική δεν μπο­ρεί να εισχώρηση (γιατί ή ιατρική εξετάζει μόνο σωματικές παθολογικές εκ­δηλώσεις, δεν έχει τη δυνατότητα να α­νίχνευση τι κρύβεται και τί ενεργεί πί­σω από τή σάρκα, τα νεύρα και τα οστά) εισχωρεί ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γρα­φή, η οποία μας αποκαλύπτει την πηγή, δηλαδή την ψυχολογική προέλευση της οστεοπορώσεως και των γυναικών και των ανδρών, με τα εξής επιγραμματικά λόγια:
α. «Σης δέ οστέων καρδία αισθητική» (Παροιμ. 14,30)
β. «Ανδρός λυπηρού ξηραίνεται οστά»(Παροιμ. 17,22)
Δηλαδή: Στις γυναίκες, ψυχολογι­κή αιτία της παθήσεως είναι ο υπερβολικός συναισθηματισμός (που ιδιαίτερα δοκι­μάζεται με την εμμηνόπαυση), ο οποίος σαν τον σκώρο κατατρώγει τα οστά τους. Στους δε άνδρες, αιτία είναι ή υπερβολική θλίψη ή κατάθλιψη. Βεβαίως αυτή η διαίρεση δεν είναι στεγανή, διότι ζούμε σε εποχή όπου όλα «αναμιξ γέγονε». Πάντως κατά κανόνα ισχύει αυτός ο διαχωρισμός, δίνοντας συγχρόνως άπάντη­σι και στο ερώτημα πού θέσαμε προη­γουμένως: «Γιατί οι γυναίκες της επο­χής μας πάσχουν περισσότερο σήμερα από οστεοπόρωση;». Και ή απάντηση εί­ναι αυτονόητη: Διότι στις μέρες μας επλεόνασε «το χαύνον του θήλεος», ο άκρα­τος συναισθηματισμός. Λείπουν οι ψυ­χωμένες και ανδρείες γυναίκες. Στην ε­ποχή μας, που σπανίζουν ακόμη και oι ανδρείοι άνδρες(!), έπαυσε πλέον και να τίθεται το ερώτημα της Αγίας Γραφής: «Γυναίκα ανδρείαν τις ευρήσει; Τιμιωτέρα έστι λίθων πολυτελών ή τοιαύτη».(Παροιμ. 31, 10-11)
Καλό είναι, λοιπόν, να στρέψουμε την προσοχή μας και oι άνδρες και οι γυ­ναίκες, στις αληθινές αιτίες της οστεο­πορώσεως και όχι να αναζητούμε τη θε­ραπεία μας στα κρέατα και στα γαλακτε­ρά. Διότι είδαμε σε προηγούμενηενότη­τα ότι οι καταχρήσεις στο κρέας έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ασβεστίου, αυτού δηλαδή του τόσο βασικού στοιχεί­ου για την καλή σύσταση των οστών. Όσο για τα γαλακτερά τρόφιμα, που μπο­ρεί κανείς να καταναλώσει κατά τη δια­τροφή του, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν συσσωρευμένες τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου, για να θεραπεύ­σουν την ήδη εγκατεστημένη οστεοπόρωση, άλλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν«φάρμακα ικανά όχι μόνο να σταματούν την οστική απώλεια άλλα και να επανα­κτούν, έστω και μερικώς την οστική μάζ­α πού έχει ήδη χαθεί», όπως αποφαίνε­ται το Ινστιτούτο Ιατρικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Σιένα Ιταλίας.*** Το ίδιο ισχύει και για την επαπειλούμενη οστεοπόρωση, η οποία δεν αναχαιτίζε­ται με τις μηδαμινές ποσότητες ασβεστί­ου, πού λαμβάνονται με τις καθημερινές τροφές, άλλά με ειδική χορήγηση ασβε­στίου.
Βεβαίως τα γνήσια γαλακτοκομικά προϊόντα ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό άλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπο­ρούμε να ισχυρισθούμε, πώς βλάπτεται κανείς, αν τα διακόψει κατά τα διαστήμα­τα των νηστειών της Εκκλησίας, διότι με τη χρήση και άλλων θρεπτικών τροφών πλουτίζεται ο οργανισμός με νέα συστατικά και βιταμίνες, υποβοηθείται ό καθαρισμός του αίματος και επιτυγχά­νεται η ανανέωση όλων των βιολογικών λειτουργιών του ανθρώπου.
*Μελέτη με τίτλο «Ανδρική Οστεοπόρωση» του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Περιοδικόν «ΟΣΤΟΎΝ»(1993) 4, σελ. 70
**Μελέτη με τίτλο «Οιστρογονική ανεπάρκεια – Εμμηνόπασαυση και οστά » «ΟΣΤΟΎΝ»(1993) τ.3 τεύχος 2-3 1992 σελ. 47
***Μελέτη των g. gennari, d. Augusdeli, A. Camporeale, S. Ganelli με τίτλο «Η θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοπορώσεως», , ΟΣΤΟΥΝ ο.α. σελ. 78.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...