Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2012

Απαίτηση για σιωπή του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου,


Πολλοί μας επιτιμούν με τον τρόπο  τους επειδή αναζητάμε προσευχητικά τον Θεό. Περισσότερο τότε πρέπει να Του φωνάζουμε, όχι για να μας  ακούσει,  -  μας γνωρίζει καλά -  αλλά  για να καλύψουμε τις κραυγές των άλλων.  Όλων  εκείνων που μπορεί να Τον  ακολουθούν,  αλλά δεν Τον πιστεύουν,  που Τον ακούν αλλά δεν συμμορφώνονται.  Αρκετοί ήθελαν να Τον κρύψουν, να μην έχουμε σχέση μαζί Του, άρα και θεραπεία. Κρύβεται  ο ήλιος ;  Άλλο τόσο και ο ήλιος της δικαιοσύνης,  ο Ιησούς.
Θα δούμε  αύριο τον Κύριο να  εισέρχεται  στην Ιεριχώ, ήταν αρκετοί μαζί Του, σε κάποιο σημείο του δρόμου υπήρχε και ένας τυφλός, έμαθε για  Εκείνον και ζητούσε το έλεός Του. Οι συμπορευόμενοί Του δεν κατάφεραν να τον κάνουν να σιωπήσει.  Η επίπληξή τους να σιγήσει η ικεσία  δεν ήταν ικανή να την  μειώσει και το θαύμα  έγινε.
Πολλοί  στο διάβα της  ιστορίας  κατέβαλαν προσπάθεια να  σταματήσει η προσευχή  των χριστιανών   προς τον Κύριο και Θεό τους, να πάψουν να Του μιλούν και να λαμβάνουν,  την  θεραπεία  των πολύμορφων νοσημάτων τους, πνευματικών ή σωματικών.  Απατήθηκαν  τρομερά  όλοι οι διώκτες  του Χριστιανισμού.  Αυτοί που έλαβαν μορφή  ιδεολόγων ή φιλοσόφων δασκάλων,  οι  σκηνοθέτες και οι ιστορικοί, που προσπάθησαν να παραποιήσουν  την εικόνα Του,  οι εμπνευστές  ιστοριών ξένων παντελώς  με την  αλήθεια. Ήθελαν να φθείρουν  τον σκοπό Του  και να κλονίσουν  την πίστη των παιδιών  για τον Πατέρα.
Ο  χρόνος  όμως  εκδικείται,  απογυμνώνει  και αποκαλύπτει  όλους όσους  ντύθηκαν  στολές  δυνάστη  ή φίλου του λαού, καλλιτέχνη ή δασκάλου, οι οποίοι κάθε άλλο οικοδομούσαν.  Είχαν την θέληση  να  φιμώσουν, δεν είχαν όμως προνοήσει  ότι Εκείνος είναι Θεός και δεν αφανίζεται, αυτοί είναι άνθρωποι και χάνονται.  Ο Χριστός δεν κρύβεται,  αντίθετα  θεραπεύει.  Η απαίτηση  για σιωπή μετατρέπει σε χαλύβδωση  τη θέλησή μας  να φωνάξουμε ζωηρότερα, να προσευχηθούμε  εντονότερα,  να Τον πλησιάσουμε περισσότερο.
Ο Κύριος  τον τυφλό,  που θα μας διηγηθεί ο Ευαγγελιστής  αύριο, τον άκουσε,  τον θεράπευσε, τον φώτισε. Όταν πεισματικά  όντως ξεπεράσουμε  την απαίτηση των άλλων για σιγή και την κάνουμε δέηση τότε θα απολαύσουμε  όχι μόνο Φως, αλλά και Ζωή  και Ανάσταση,  τον Ίδιο τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...