Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 22, 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΛΙΑ (15-1-2013)


Description: http://www.imconstantias.org.cy/images/anchors/georgia2tl.JPG
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, μαζί με τους Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρκαδίας Βασίλειο (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (Πατριαρχείο Ρωσίας) και ο Επίσκοπος Παΐσιος (Εκκλησία της Πολωνίας), απετέλεσαν την ad hoc Ακαδημαϊκή Επιτροπή της Θεολογικής Ακαδημίας Τιφλίδας για την κρίση διδακτορικών διατριβών, με στόχο τη δημιουργία μονίμου Επιτροπής κρίσεως Διδακτορικών Διατριβών στη Γεωργία. Μέχρι σήμερα, ένεκα της προηγηθείσας καταστάσεως της κομμουνιστικής περιόδου, όπως και στις άλλες πρώην Σοβιετικές χώρες, δεν υπήρχαν θεολογικές σπουδές. Η Θεολογική Ακαδημία Τιφλίδας έχει ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Ηλία, ο οποίος, με την παρούσα πράξη, επιθυμεί την αναβάθμιση των θεολογικών σπουδών στη χώρα του. Την πράξη αυτή αναγνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας της Γεωργίας.
 Η Ακαδημαϊκή αυτή πράξη έγινε εντός των πλαισίων των τιμητικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τη γέννηση του και 35 ετών από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ηλία στο θρόνο της Γεωργιανής Εκκλησίας. Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκαν και συμμετείχαν αρχιερείς, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ιδιαιτέρως, τον Πατριάρχη Ηλία τίμησαν με την προσωπική παρουσία τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.  Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας έλαβε προσωπική τιμητική πρόσκληση από την Εκκλησία της Γεωργίας, αφ’ ενός μεν, για να λάβει μέρος στις τιμητικές Εκδηλώσεις για τον Πατριάρχη Ηλία, αφ’ ετέρου δε, για να συμμετάσχει στις Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες που έχουν οργανωθεί εντός των πλαισίων των εκδηλώσεων αυτών από τη Θεολογική Ακαδημία της Εκκλησίας της Γεωργίας. Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά, τόσο τον Πρόεδρο, όσο και τον Πρωθυπουργό της Χώρας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε μεταξύ άλλων:
1. Ημερίδα με θέμα θρησκεία και πολιτισμός.
2.
 Μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής της πόλεως.
3.
 Πατριαρχικό Συλλείτουργο.
4.
 Επίσημο Δείπνο με τη συμμετοχή όλων των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Αρχών του Κράτους, εκπροσώπων άλλων ομολογιών και θρησκειών στη Γεωργία, διπλωματών κ.λπ.
 Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα ενδιαφέροντος για την Εκκλησία της Γεωργίας και τη συμβολή του Πατριάρχη Ηλία αφ’ ότου ανέλαβε το πηδάλιο της Εκκλησίας των Ιβήρων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέπτυξε ενώπιον του πυκνού ακροατηρίου το κεντρικό θέμα της ημερίδας.
 Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου τελέσθηκε συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και συλλειτουργούντων των άλλων προκαθημένων, των εκπροσώπων των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ιεραρχίας της Γεωργιανής Εκκλησίας.
 Ένεκα του γεγονότος ότι η Εκκλησία της Γεωργίας ακολουθεί το παλαιό Ημερολόγιο, οι εκδηλώσεις συνέπεσαν εντός του αγίου Δωδεκαημέρου. Έτσι, εορτάσθηκε και η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρόν τους ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Χώρας και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, οι οποίοι έπλεξαν το εγκώμιο στον Πατριάρχη Ηλία για την Εκκλησιαστική και Εθνική προσφορά του.
 Σε ιδιαίτερη ακρόαση με τον Πατριάρχη Ηλία, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας τον ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και είπε πως η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις, κυρίως δε στην Επιτροπή κρίσεως διδακτορικών αποτελεί ένδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...