Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

Θεομητορικές εορτές του Ιανουαρίου.



11ΙΑΝ
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου (12 Ιανουαρίου)
02_03_15_panagiaAkath
Η ιερά εικόνα της Θεοτόκου του Ακαθίστου Ύμνου φυλάσσεται στο Καθολικό της ιεράς μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Το έτος 1837, κατά την διάρκεια πυρκαγιάς, οι μοναχοί έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο και η εικόνα παρέμεινε άθικτη.

Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης
 0112_Panagia_Galaktotrofoysa
Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης βρισκόταν αρχικά στη Λαύρα του Οσίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα. Κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ. επισκέφθηκε τη Λαύρα ο Άγιος Σάββας, Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας († 14 Ιανουαρίου), στον οποίο αναφέρθηκε παράδοση σωσμένη στο μοναστήρι, κατά την οποία ο Όσιος Σάββας είχε πει ότι η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης θα δωριζόταν στον Αρχιεπίσκοπο της Σερβίας. Έτσι του χάρισαν την αγία εικόνα. Ο Άγιος Σάββας την πρόσφερε στη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Απολυτίκιον. Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Την θείαν σου Εικόνα ως της δόξης σου σκήνωμα, Γαλακτοτροφούσα Παρθένε, προσκυνούντες δοξάζομεν· εκ ταύτης γαρ πηγάζεις μυστικώς, το γάλα των αΰλων δωρεών, και εκτρέφεις τας καρδίας και τας ψυχάς, των πίστει εκβοώντων σοι· δόξα τοις μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τοις θαυμασίοις σου, δόξα τη προς ημάς σου αφάτω χρηστότητι.
Κοντάκιον. Ήχος β’. Την εν πρεσβείαις.
Την μητρικώς θηλάζουσαν ώσπερ βρέφος, τον εξ αυτής ανερμηνεύτως γεννηθέντα, την μόνην Θεοτόκον υμνήσωμεν, την γαλακτοτροφούσαν Χριστόν τον Θεόν ημών· πολλών γαρ κινδύνων ημάς ρύεται.
Μεγαλυνάριον.
Γαλακτοτροφούσης την ιεράν, και σεπτήν Εικόνα, προσκυνήσωμεν αδελφοί· χάριν γαρ βλυσταίνει, αρρήτου συμπαθείας, και θάλπει τας καρδίας, και τας ψυχάς ημών.


Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου της Μεσοπαντητίσσης εν Κρήτη (12 Ιανουαρίου)

Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντητίσσης μετακομίσθηκε στην Κρήτη από την Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, για να σωθεί από την ασεβή μανία των εικονομάχων. Κατά την παράδοση έχει αγιογραφηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Κατά την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη, φυλασσόταν στο ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου στον Χάνδακα (Ηράκλειο). Κάθε Τρίτη έκαναν λιτανεία στην εικόνα οι ευσεβείς Χριστιανοί. Όταν ο Χάνδακας κυριεύθηκε από τους Αγαρηνούς, οι Ενετοί παρέλαβαν τη σεβάσμια εικόνα της Παναγίας και τη μετέφεραν στην Βενετία, όπου την εναπέθεσαν στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου των Χαιρετισμών. Εκεί φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Αντίτυπο της ιεράς εικόνος βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Τίτου, στο Ηράκλειο, όπου τελείται και η εορτή της Συνάξεως.

Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας.(21 Ιανουαρίου)
Picture 001
Το έτος 807 μ.Χ. κατά την ημέρα αυτή και ενώ ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου ήταν μέσα στο ναό, άκουσε ξαφνικά μέσα από την εικόνα τη φωνή της Θεοτόκου, που του είπε να μην ανοίξουν εκείνη την ημέρα τις πύλες της μονής, επειδή παραμόνευαν οι πειρατές. Έκπληκτος ο ηγούμενος είδε αμέσως ότι το πρόσωπο της Θεοτόκου έγινε ζωντανό, ομοίως και του βασταζόμενου στην αγκαλιά της Ιησού Χριστού, ο οποίος σήκωσε το δεξί του χέρι και πήγε με αυτό να καλύψει το στόμα της Παναγίας. Αλλά αμέσως η Παντάνασσα κράτησε το χέρι του Μονογενούς Υιού της και προς τούτο έκλινε δεξιότερα το πρόσωπό της και σχεδόν είπε τους ίδιους λόγους.
Ο ηγούμενος αμέσως κάλεσε τους μοναχούς, οι οποίοι θαύμασαν το γεγονός και διαπίστωσαν ότι η εικόνα είχε λάβει άλλη μορφή και σχηματισμό διαφορετικό.

Απολυτίκιον. Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Παραμύθιον θείον και προπύργιον άσειστον, την σεπτήν σου Εικόνα, Θεοτόκε κεκτήμεθα· εκ ταύτης γαρ παρέχεις μυστικώς, ημίν παραμυθίαν και ισχύν, τοις εν πίστει εκβοώσί σοι εκ ψυχής, Παραμυθία Δέσποινα· δόξα τοις θαυμασίοις σου Αγνή, δόξα τη ση χρηστότητι, δόξα τη προς ημάς παραμυθία Άχραντε.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. δ’. Τη υπερμάχω.
Τη κραταιά σου προστασία καταφεύγοντες
Παραμυθία Θεοτόκε Αειπάρθενε
Από πάσης εκλυτρούμεθα επηρείας.
Αλλ’ ως βρύσις συμπαθείας ανεξάντλητος
Παραμυθήσαι ημάς εν περιστάσεσι
Τους βοώντάς σοι· χαίρε πάντων βοήθεια.

Μεγαλυνάριον.
Βρύει η Εικών σου η ιερά, κρουνούς συμπαθείας, μυστική σου επισκοπή, και παραμυθείται, τους πίστει προσιόντας· διο Παραμυθία, σε μεγαλύνομεν.

Εύρεσις Ιεράς Εικόνας Παναγίας Ελεηστρίας Κορώνης(22 Ιανουαρίου)
Αυτή την ημέρα τελείται η ανάμνηση της ευρέσεως της ιεράς εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεηστρίας Κορώνης η οποία βρέθηκε το 1897 στην Κορώνη Μεσσηνίας.

Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου της Κορωνιωτίσσης η Δακρυρροούσης(31 Ιανουαρίου)
koroniotissa

Η εικόνα της Παναγίας της Κορωνιώτισσας η Δακρυροούσας φυλάσσεται στην ομώνυμη μονή του Ληξουρίου της νήσου Κεφαλληνίας. Η Παναγία κατά την ημέρα αυτή διέσωσε τη μονή από τον ισχυρό σεισμό του έτους 1867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...