Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2013

Η εποχή της οδύνης, του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


 Η εποχή μας είναι η εποχή της οδύνης. Την οδύνη τη δοκιμάζουμε όλοι στο πετσί μας. Αυτό που ίσως πολλοί από μας δεν κατανοούμε, είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας.
     Μόνο η πνευματική μελέτη της Γραφής θα μας βοηθήσει  να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα που γεμίζουν την ψυχή μας με πικρία, εξαιτίας του παραλογισμού τους.
    Η μελέτη του Ευαγγελίου, με την ερμηνεία της Εκκλησίας. Είναι επιτακτική ανάγκη για όσους θέλουν να ξέρουν στο βάθος τί συμβαίνει. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία. Απλά να ακούμε με προσοχή το Ευαγγέλιο της Κυριακής στις εκκλησίες φτάνει. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες δεν είναι η αλήθεια και η ζωή. Ο Κύριος Ιησούς είναι, όπως είπε , η οδός και η αλήθεια και η ζωή.
      Η εποχή της οδύνης είναι η εποχή της ανομίας. Η ανομία έχει όλη την υλική δύναμη. Κανείς δεν υπερασπίζεται τη νομιμότητα.
       Ο άνομος έχει όλη την υλική δύναμη στα χέρια του. Ο άνομος δεν κρύβεται πια. Κάνει φανερά αυτό που θέλει, γιατί έχει τη δύναμη να το κάνει. Το μόνο όπλο που μένει στο λαό είναι η πνευματική δύναμη, η πίστη στο Θεό.     
       Η νομιμότητα ωστόσο , από τα αρχαία χρόνια ακόμα, από την εποχή του Σόλωνα, έχει τα εντεταλμένα όργανα να την υπερασπίζονται από τον φεουδάρχη. Ο λαός περιμένει από τα όργανα του κράτους να υπερασπιστούν τη νομιμότητα από αυτούς που την καταδολιεύτηκαν. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η  απαίτηση του φεουδάρχη δεν είναι νόμιμη.
       Καμιά πολιτισμένη νομοθεσία στον κόσμο δεν νομιμοποιεί την αποπληρωμή των χρεών, ακόμα και των νομίμων χρεών, με τη ζωή του χρεώστη, όπως γίνεται σήμερα με τις απαιτήσεις των τοκογλύφων εις βάρος του ελληνικού λαού.  Ο φεουδάρχης φέρεται σαν να έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου στον λαό, που μπήκε κάτω από την εξουσία του νέου αποικιοκράτη.
      Ποιος έβαλε τον λαό στη θέση του δούλου και τους τοκογλύφους στη θέση του  φεουδάρχη και του αποικιοκράτη;  Η υπεράσπιση της νομιμότητας είναι πνευματική. Ο λαός περιμένει από την πνευματική ηγεσία να υπερασπιστεί την νομιμότητα και το δίκαιο.
      Η εποχή μας προφητεύθηκε από αιώνες. Όλα τα προφητικά βιβλία μιλούν γι΄ αυτήν. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι η τελευταία εποχή. Η ζωή θα εκλείψει από τον πλανήτη, αν δεν γίνει κοινή συνείδηση ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ότι μπορεί ο καθένας να υπερασπιστεί την αξία της ζωής.
      Η μάχη είναι με τις αρχές και τις εξουσίες του σκότους του αιώνος τούτου. Δείτε πως περιγράφει τη μάχη αυτή το Ευαγγέλιο: Όταν δείτε , λέει το βδέλυγμα της ερημώσεως στον τόπο , όπου είναι ο άγιος τόπος του Θεού, να μην μας πλανέψουν να ζητάμε έξω από μας τη σωτηρία. Η ερήμωση ήρθε μέσα στην καρδιά μας. Είναι η ερημία από την παρουσία του Χριστού μέσα μας.
     « Το μήνυμα του Ευαγγελίου δεν είναι συγκαλυμμένο παρά μόνο σ΄ αυτούς που θεληματικά βαδίζουν προς την καταστροφή.  Ο σατανάς, ο θεός αυτού του αιώνα, έχει τυφλώσει τη σκέψη αυτών που δεν πιστεύουν, ώστε να μην μπορούν να δουν το φως του Ευαγγελίου που αποκαλύπτει τη δόξα του Χριστού……
      Ο Θεός που είπε μέσα στο σκοτάδι να λάμψει φως, αυτός έλαμψε  μέσα στις καρδιές μας και μας φώτισε να γνωρίσουμε τη δόξα του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού»  (Απόστολος Παύλος).
     Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό. Γι’  αυτό δεν χάνουμε το θάρρος μας. Όταν τα πράγματα είναι άσχημα όπως τώρα, ο Κύριος παίρνει το τιμόνι στα χέρια Του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...