Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

'' Δε χαρίζουμε κάστανα '' - Παροιμιώδης φράση

Άντρες , γυναίκες και παιδιά της Μάνης , το μόνο επάγγελμα που ήξεραν να κάνουν στα παλιά τα χρόνια , ήταν τα όπλα. Για τα χωριά τους δεν έλεγαν  , ότι έχουν τόσους κατοίκους , παρά '' τόσα τουφέκια '' . Κανένας κατακτητής δεν πάτησε εκεί το πόδι του , ούτε οι  Φράγκοι ούτε οι Αλβανοί. Ο ίδιος ο Ιμπραήμ , που έκαψε την Πελοπόννησο , μόνο τη Μάνη δεν μπόρεσε να πάρει. Στα 1826 προσπάθησε να τους ξεγελάσει . Χώρισε σε δύο το στρατό του και τράβηξε τους Μανιάτες προς τον Αλμυρό , ενώ η άλλη φάλαγγά του - από τον όρμο του Δηρού - ανέβηκε στα έρημα χωριά τους . Αλλά τα γυναικόπαιδα , που βρέθηκαν εκεί , τους έδιωξαν με πέτρες και δρεπάνια . Ωστόσο ο Ιμπραήμ , που κατάλαβε γρήγορα  , ότι δεν επρόκειτο να τους νικήσει με πόλεμο , αλλά μονάχα με '' μπαμπεσιά '' , έστειλε μέσα στα χωριά της Μάνης τους κατασκόπους του , ντυμένους  καστανάδες . Αυτοί , για να πληροφορηθούν από τις γυναίκες και τα παιδιά  , που βρίσκονται κρυμμένοι οι άντρες τους , άρχιζαν να χαρίζουν τα κάστανά τους , αντί να τα πουλάνε . 
Αυτό έκανε εντύπωση σε όλους και τους έβαλε σε υποψία. Αμέσως τότε ειδοποίησαν για τα καθέκαστα κι ύστερα από λίγο , κατέβηκαν οι αρματολοί στα χωριά , έπιασαν τους καστανάδες και τους ανάγκασαν να ομολογήσουν την αλήθεια . Όταν οι κατάσκοποι ρώτησαν τρέμοντας , τι θα τους έκαναν τώρα που είπαν την αλήθεια, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν  : '' Εμείς δε χαρίζουμε κάστανα '' . Δηλαδή , θα σας τιμωρήσουμε όπως σας αξίζει .

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...