Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ



Γραφει ο  Παναγιώτης  Τελεβάντος
Είναι η πρώτη φορά που παραιτείται Πάπας για λόγους υγείας. 

Οι ελάχιστες - τέσσερις όλες και όλες - άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έγιναν επειδή οι παραιτηθέντες Πάπες απεδείχθησαν διεφθαρμένοι και έγιναν για να προλάβουν την καθαίρεσή τους ή επειδή η παραίτησή τους αποσκοπούσε στην ενότητα του Παπισμού. Εξαίρεση η απόφαση το 1294 του Πάπα Καιλεστίνου Ε΄που παραιτήθηκε για να γίνει μοναχός πέντε μήνες μετά την εκλογή του.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν φυσικό η είδηση να πέσει ως κεραυνός εν αιθρία νοουμένου ότι - ακόμη και αν τυχόν ο Πάπας πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια - δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάτι τέτοιο. 


Οι Παπικοί θα έχουν έτσι σύντομα νέο Αρχηγό του Βατικανού.

Ποιος θα είναι αυτός θα αποφασίσει το κονκλάβιο των καρδιναλίων.

Πολύ πιθανή θεωρείται η εκλογή Πάπα από την Ιταλία, αλλά και οι πιθανότητες εκλογής Πάπα από άλλο μέρος του κόσμο και δη από την Αμερική είναι επίσης πιθανή.

Οι πιθανότητες να εκλεγεί Πάπας πιο φιλελεύθερων τάσεων από το σημερινό Πάπα είναι ισχυρές, αν και οι συντηρητικοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη στο σώμα των καρδιναλίων, αφού οι δύο τελευταίοι - γνωστοί για τις συντηρητικές τους απόψεις - Πάπες διόριζαν αφειδώς συντηρητικούς καρδινάλιους.

Το γεγονός ότι ο Πάπας παραιτείται σημαίνει ότι θα προσπαθήσει - από τα παρασκήνια - να ελέγξει τη διαδοχή ώστε να καταλήξει σε πρόσωπο περιορισμένης έστω εμπιστοσύνης στον ίδιο.

Ως Ορθόδοξοι από τον νέο Πάπα δεν έχουμε να ελπίζουμε απολύτως τίποτα διαφορετικό.

Η “Κουρία” είναι το πραγματικό κυρίαρχο σώμα του Βατικανού που παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις.

Οι θέσεις του Παπισμού έναντι της Ορθοδοξίας καθορίστηκαν άλλωστε με τη Β΄Βατικάνεια Σύνοδο και δεν αποσκοπούν σε τίποτε λιγότερο από το να μας κάνουν ουνίτες.!!! 

Ο νέο Πάπας θα είναι πιο επικοινωνιακός, αλλά πέραν αυτού είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε ουσιαστικές εκπλήξεις.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...