Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2013

Κυριακή ΙΖ' Ματθαίου,Η πίστη αντίδοτο στον πόνο. “Κύριε, βοήθει μοι.” π. Περικλής Ρίπισης


Η πίστη αντίδοτο στον πόνο. “Κύριε, βοήθει μοι.” Πραγματικά μπορεί να θαυμάσει κανείς τη γυναίκα για την οποία γίνεται λόγος στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Η Χαναναία της περικοπής ήταν μπορούμε να πούμε μια τραγική ύπαρξη, μια δυστυχισμένη μητέρα. Πόσο αλήθεια θα υπέφερε όταν έβλεπε τη θυγατέρα της να βασανίζεται από τα δαιμόνια, τα οποία σίγουρα θα της προκαλούσαν ένα αβάστακτο πόνο. Βέβαια, ο πόνος πολλές φορές είναι ανυπόφορος για τον άνθρωπο σε σημείο που να τον μεταβάλλει σε ένα ερείπιο. Τον κάνει να διαμαρτύρεται και να ζητά βοήθεια και έλεος.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνθρωπος κάτω από το βάρος των ταλαιπωριών που υφίσταται στη ζωή του και μη έχοντας πίστη και ελπίδα καταλήγει ακόμα και σε κατάσταση απόγνωσης. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος υποφέρει και δεν έχει πίστη στο Θεό, δεν στηρίζεται στη χάρη του, γίνεται τραγική ύπαρξη. Μόνο η πίστη είναι το όπλο με το οποίο θα πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στον πόνο και τότε όχι μόνο δεν θα είναι κάτι το αρνητικό στη ζωή μας αλλά θα βγαίνουμε και πολύ πιο ενδυναμωμένοι από αυτόν.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η μεγάλη μορφή της Εκκλησίας μας ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, συμβαίνει όπως το χρυσάφι στην κάμινο που σε καμιά περίπτωση δεν του προκαλεί ζημιά έτσι και τον άνθρωπο που διαθέτει πίστη όπως διαβεβαιώνει, δεν τον λυγίζει ο πόνος. “Ώσπερ το χρυσίον ου φθείρει η κάμινος, ούτω τον γενναίον ου διαφθείρει ο πόνος”. Πατερικές νουθεσίες Μάλιστα οι Πατέρες της Εκκλησίας συστήνουν στον άνθρωπο να μην αποφεύγει τον πόνο στη ζωή, αλλά εκείνο που επιβέλλεται να κάνει είναι να τον αντιμετωπίζει με θερμή πίστη, οπότε μπορεί να λειτουργεί ευεργετικά στη ζωή του. Πόσοι αλήθεια άνθρωποι βρήκαν την ευκαιρία να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον Θεό και να εγκολπωθούν τη θεία ζωή με αφορμή ένα περιστατικό πόνου που συνέβη στη ζωή τους. Τους βλέπουμε σε τέτοιες περιπτώσεις να μεταμορφώνονται πραγματικά. Τέτοια μεταβολή έγινε και στη Χαναναία η οποία προηγουμένως ήταν ειδωλολάτρισσα και πίστευε σε ψεύτικους Θεούς. Ο πόνος της όχι μόνο δεν την λύγισε αλλά και της λεωφόρους για να συναντήσει το Θεό και να ξαναβρεί ουσιαστικά τη ζωή της.
Στη βάση του παραδείγματος της γυναίκας αυτής επιβάλλεται και εμείς να εκδηλώνουμε την πίστη μας στις περιπτώσεις εκείνες που διάφορα γεγονότα έρχονται για να προκαλέσουν ταραχή και τρυκιμίες στη ζωή μας. Η πίστη είναι η βάση και το στήριγμα για να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί και να ιχνηλατήσουμε τον αληθινό προορισμό μας που δεν είναι άλλος από την ένωσή μας με τον Θεό. Αγαπητοί αδελφοί, μέσα από τα κείμενα της Αγίας Γραφής, τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, βρίσκουμε πάρα πολλά παραδείγματα γενναίων ανθρώπων που με την πίστη τους κατόρθωσαν εκείνα που στη λογική του ανθρώπου φαντάζουν να είναι ακατόρθωτα. Και ο ίδιος ο Κύριος μας διαβεβαιώνει ότι η πίστη είναι εκείνη που μπορεί να μας εκτοξεύσει από τα επίγεια στα ουράνια και να αποκομίσουμε γεύσεις της Ουράνιας Βασιλείας Του. Και αν σε κάποιες στιγμές αισθανόμαστε αδύναμοι, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Χαναναίας και να αναφωνήσουμε και εμείς:
“Κύριε βοήθει μοι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...