Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

Κουβέντες σκληρές… του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου


Γνώριμη η εικόνα που μας ξεδιπλώνει αύριο ο  Ευαγγελιστής. Μια γυναίκα – ελληνίδα κατά τον Ευαγγελιστή Μάρκο – βγαίνει από το σπίτι της για να συναντήσει τον Κύριο που επισκέπτεται  την πόλη της, την γειτονιά της. Δεν συναντά ο Χριστός μόνο ανθρώπους αλλά και τον πόνο τους, το πρόβλημά τους.  Έτσι και χαρίζει λύσεις, υγεία, ζωή και σωτηρία.
  Ο Κύριος στην επίγεια διαδρομή Του ταύτισε την ζωή Του μ’ εκείνη των παιδιών Του, περπάτησε  τους δρόμους της βιωτής τους και ανταμώθηκε με τα αιτήματά τους. Αυτό έγινε και με την Χαναναία. Η δαιμονισμένη κόρη της ήταν αφορμή για συζήτηση και αιτία για παράκληση. Ο Χριστός δεν απαντά  μ’ εξαγγελίες  ή υποσχέσεις.  Αντίθετα  με τον τρόπο Του δοκιμάζει, με τα λόγια Του παιδαγωγεί.
«Καλύτερα τα σκυλιά  από τον άνθρωπο».  Σκληρές ακούγονται οι κουβέντες  του Ιησού. Εκστομίζονται  από Πατέρα λογικό και σωστό ; Ναι!  Δεν τις είπε για να μειώσει, αλλά για να δοκιμάσει.  Δεν τις είπε για να αποκαρδιώσει,  αλλά για να επιβεβαιώσει. Χάρη στην γεμάτοι ταπείνωση  και σύνεση απόκριση της γυναίκας ήρθε και η απάντηση, έγινε καλά η κόρη. Ήταν ολοφάνερη η εμπιστοσύνη στην θεραπευτική και σωστική δύναμη του Κυρίου, γι’ αυτό και δέχτηκε  την σύγκριση.  Εκείνος δε, αφουγκράσθηκε τον πόνο της μάνας,  λυπήθηκε τα νιάτα της κόρης. Πρόσφερα θεραπεία.
Εμείς που θ’ ακούσουμε αύριο το Ευαγγέλιο, τι ικανότητες  αναγνωρίζουμε ή προσδίδουμε στον Χριστό ;  Δεν μας ενδιαφέρει κάποιες φορές ποιος είναι  ή τι είναι, αλλά απλά τι κάνει. Αν ικανοποιήσει τις επιθυμίες μας θα Τον τιμήσουμε,  αν όχι θα Τον κατηγορήσουμε. Ποτέ όμως δεν θα ταπεινωθούμε, ποτέ δεν θα δούμε την προς στιγμή άρνηση Του, ως δοκιμασία,  αλλ’ ως αποστροφή Του, ως  αναλγησία Του, ως αποδοκιμασία Του. Γι’ αυτό θα απευθυνθούμε σ’ άλλους να μας λύσουν τα όποια προβλήματα,  σ΄ εκείνους που διαθέτουν λόγια και όχι έργα,  που φέρονται ως  σωτήρες και φαίνονται  ως  παντογνώστες.  Οι προθάλαμοι των κάθε λογής  μάγων και μέντιουμ ή οι αίθουσες  ψευτοδιδασκάλων και  αιρετικών γεμίζουν από πρόσωπα, αλλά είναι άδεια από χάρη Θεού άρα δεν έχουν  ικανότητα για  ίαση  ψυχικών και πνευματικών νοσημάτων.
Ο Ιησούς  δεν στηρίζει την επιτυχία  του έργου Του στην ποσότητα, αλλά  στην ποιότητα των ανθρώπων. Δοκιμάζει  και βλέπει, ακούει και απαντά. Όχι  σ’ όσους Τον πλησιάζουν ευκαιριακά, ούτε και σ’ όσους  Τον  ακολουθούν περιστασιακά. Αλλά σ’ αυτούς που δεν καταθέτουν μόνο παρακλήσεις θεραπείας αλλά και ταπείνωση καρδιάς.  Σ’ εκείνους  δίνει έλεος,  σ’ εμάς  μάθημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...