Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2013

Τα γνωρίσματα του φαρισαίου


Ο φαρισαίος αποτελεί μια συμπεριφορά εξαιρετική επικίνδυνη , που συχνά απειλεί τη θρησκευτική μας ζωή , εισχωρεί και παρεισφρύει κάποτε στον πνευματικό μας αγώνα , τον διαψεύδει , τον αναιρεί και τελικά τον αχρηστεύει . Η ψυχολογική τάση να προσποιούμαστε και να παριστάνουμε κάτι άλλο απ`αυτό που πραγματικά είμαστε, να παίζουμε δηλαδή στη ζωή μας ένα θέατρο , καταδικάζεται απερίφραστα από το Ευαγγέλιο , γιατί οδηγεί στη λανθασμένη και αρρωστημένη θρησκευτικότητα του φαρισαίου. Αυτός ο θρησκευτικός τύπος του ευσεβιστή και φανατικού ανθρώπου έχουν πει ότι ξανασταυρώνει τον Θεό και λιθοβολεί τον άνθρωπο.
Όποιος θρησκεύει φαρισαϊκά , στην προσπάθειά του να υπερασπισθεί την πίστη του , αυτοπροβάλλεται και επιδεικνύεται στους άλλους. Κομπάζει για τις υποτιθέμενες αρετές του. Επιδιώκει τα χειροκροτήματα των ανθρώπων , και όπως είναι φυσικό , απορρίπτει τους άλλους για να επιβεβαιώσει τον εαυτό του . Όμως , κάθε προσπάθεια εξαπάτησης του Θεού αποδεικνύει όχι μόνο ένοχη , αλλά και ανόητη αφού '' Θεός ου μυκτηρίζεται '' ( Γαλ. 6,7 ). Κάθε '' φαρισαίος '' επειδή είναι άνθρωπος εσωτερικά διασπασμένος και διχασμένος καλλιεργεί το ψέμα , την υποκρισία και την παραπλάνηση. Δηλητηριάζει τις σχέσεις του με τον Θεό και τους άλλους.
Η φαρισαϊκή υπερηφάνεια και αυτοδικαίωση είναι τόσο επιλήψιμη και δαιμονική , όσο η αλαζονεία και αυτοπεποίθηση του σημερινού ανθρώπου , που καυχάται για την υπεροχή του και την απελευθέρωσή του από τη θρησκεία και την ηθική.

Και οι δύο νοοτροπίες αν και φαίνονται αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες  ( η μία είναι θρησκευτική και η άλλη κοσμική ) , είναι στο βάθος το ίδιο άθεες. Είναι χωρίς Θεό , γιατί στην ουσία περιφρονούν και παραμερίζουν τον Θεό και στη θέση του βάζουν το είδωλο του ανθρώπινου εγώ. Ο φαρισαϊσμός δεν είναι μόνο μια θρησκευτική φυλακή , αλλά και ένα φρόνημα αλαζονικό , που λέει ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει οτιδήποτε μόνος του. Στη θρησκευτική πίστη μπορεί να σωθεί με τις αρετές και τις αγαθοεργίες του · στην υπόλοιπη ζωή μπορεί , να προοδεύσει και να κατακτήσει τα πάντα μόνο με την εγωιστική του δύναμη. Εδώ η αδίστακτη προβολή , η επίδειξη , και η λάμψη των επιτυχιών και επιτευγμάτων του ανθρώπου και του πολιτισμού επιβάλλονται ως κάτι φυσικό και αποθεώνεται.

                                                                                                                          Αρχιμ. Ν.Κ


                                                                ΦΩΝΗ  ΚΥΡΙΟΥ  
                                                                    ΕΤΟΣ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...