Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ, Αποστ. Ανάγνωσμα: Ρωμ. 13, 11-14, 4 (17-3-2013) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου


Το σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα  μας βοηθά να κατανοήσουμε, να προετοιμαστούμε, να εννοήσουμε το νόημα της νηστείας που αρχίζει από την επαύριον.  Καλούμαστε να αποβάλουμε από την ψυχή μας το μίσος την έχθρα τους κακούς λογισμούς ώστε να βιώσουμε το νόημα τη χάρη και τη ευλογία του Θεού.  

 Μέσα από τον απόστολο της σημερινής Κυριακής αλλά και σε όλα τα αναγνώσματα που ακούμε στην Εκκλησία, ακούμε πολλές φορές την λέξη αμαρτία.  Αν μπορούσαμε να πούμε με λίγα λόγια τι είναι η αμαρτία, πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε ότι είναι το μη καλό. Είναι η άρνηση του θελήματος, του δρόμου που χάραξε ο Χριστός.                             
 Ως παράδειγμα άρνησης του θείου θελήματος είναι η πράξη των πρωτόπλαστων. Μας θυμίζει η Εκκλησία με το σημερινό απόστολο την έξωση του Αδάμ και της Εύας από το παράδεισο και την καταδίκη του ανθρώπου  να υποφέρει από τις συνέπειες της παρακοής και της παράβασης της Θείας εντολής.
 Εμβαθύνοντας στη λέξη αμαρτία, θα κατανοήσουμε ότι πίσω κρύβεται ο εγωισμός.  Είναι το πάθος που μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους ανθρώπους εκείνους που για πολλά χρόνια αγωνίζονται.  Ο Απ. Παύλος ως μέγας αγωνιστής της πνευματικής πορείας, μας προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μας καλεί να ενδυθούμε τον Κύριο, να αναγεννηθούμε ώστε να έχουμε συνοδοιπόρο το Χριστό στη ζωή μας.  Πρέπει να γυρίσουμε όμως τη συχνότητα της καρδιάς μας στη ταπείνωση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε από τις παγίδες του διαβόλου.
 Μας καλεί ο θείος απόστολος Παύλος να αποφύγουμε τα έργα του σκότους και ενδυθούμε τα όπλα του φωτός. Τα όπλα του φωτός είναι οι χριστιανικές αρετές, η ταπείνωση, η νηστεία, η προσευχή. Αυτά καλούμαστε να κάνουμε κτήμα μας, γιατί η νύχτα φεύγει και αρχίζει να ξημερώνει, να φαίνεται το φως της ημέρας. Το φως του Χριστού ανατέλλει. Γι’ αυτό και εμείς καλούμαστε σε επαγρύπνηση και πνευματικό αγώνα. Καλούμαστε ακόμα να αφήσουμε την άσωτη και ακόλαστη ζωή, τα φαγοπότια και τα μεθύσια. Η προτροπή αυτή του Αποστόλου των εθνών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού απ αύριο ξεκινα η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μια περίοδος νηστείας και πνευματικού αγώνα, αλλά και πνευματικής ανατάσεως. Καλούμαστε λοιπόν να αφήσουμε την αμαρτωλή ζωή και να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...