Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

"Πρώτο Θέμα" 31.3.13, προσφορά: ταινία AGORA (ένα σχόλιο από μας)

πηγή
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, Β΄ Κυριακή των Νηστειών - τιμητική μέρα του αγίουΓρηγορίου του Παλαμά, ενός από τους μεγαλύτερους διδασκάλους όχι μόνο της Ορθοδοξίας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας, και φυσικά από τους σημαντικότερους διανοητές του αρχαίου κόσμου (ο μεγαλύτερος του Μεσαίωνα, κατά τη γνώμη μου, φυσικά εκτός του πολιτισμικού χώρου που βίωσε αυτό που ονομάζουμε στην ιστορία "Μεσαίωνα").Η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" αυτή την ημέρα (τη μεγάλη, αλλά άγνωστη γιορτή του πνεύματος και του πολιτισμού) προσφέρει στους αναγνώστες της σε DVD την ταινία AGORA, με υπέρτιτλο "Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ".

Μ' αυτό το δελεαστικό περιτύλιγμα, το δηλητήριο της κατασυκοφάντισης της Ορθοδοξίας, τα ΨΕΜΑΤΑ για την Υπατία (την όντως εξαίρετη, φυσικά - η οποία δολοφονήθηκε σε ηλικία μεταξύ 45 & 60 ετών), τα ΨΕΜΑΤΑ για τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας, τα ΨΕΜΑΤΑ για την Εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ., θα τρυπώσουν σε αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες σπίτια ελληνικών ορθόδοξων (τέως;) οικογενειών, μεταμφιεσμένα σε "ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ". Το ότι είναι Β΄ Κυριακή των Νηστειών, του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (ποιος είν' αυτός;), ποιος το ξέρει και - το κυριότερο - ποιος νοιάζεται;

Φυσικά, μια κινηματογραφική μυθοπλασία εποχής είναι κάτι θεμιτό και ενδιαφέρον. Εδώ όμως έχουμε μια μυθοπλασία που λανσάρει τον εαυτό της για αλήθεια. Άλλη μια τέτοια μυθοπλασία δηλαδή, που παραπληροφορεί και στέλνει τον κακόμοιρο κοσμάκη αλλού γι' αλλού.

Κλικ εδώ
Και ποιος νοιάζεται; Έτσι κι αλλιώς τον κοσμάκη τον έχουν σταυρώσει και τελειώσει (δηλ. εξοντώσει) χίλιοι εχθροί, με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Ποιος θα τον υπερασπιστεί;

Δεν προτείνω τη λογοκρισία, αλλά την ευθυκρισία. Άγνωστη λέξη κι αυτή βέβαια σε μια εποχή δουλείας και παρακμής. Ας γελάσουμε με τον Παστίτσιο κι ας μάθουμε εκκλησιαστική ιστορία με την "Agora". Με τον όμορφο και αποτελεσματικό τρόπο της ψυχαγωγίας. Τι μένει; Α, κι ας εκτονωθούμε σεξουαλικά μέχρι τελικής πτώσεως. (Ναι, δεν είμαι πουριτανός ).

Επειδή με την ταινία ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν, προτείνουμε μια επίσκεψη στα links που παρατίθενται εδώ. Κάντε ένα κλικ αγάπης προς τον εαυτό σας και ρίξτε μια ματιά - αν θέλετε βέβαια, εννοείται...

ΥΓ. Η Ορθοδοξία ΔΕΝ είναι ο Παπισμός. Αυτό ας το θυμόμαστε, τουλάχιστον οι Έλληνες...
Εννοείται πως είμαστε θετικοί, νιώθοντας αγάπη, για τους ανθρώπους της εφημερίδας και για όλο τον κόσμο. Απλά σκεφτόμαστε: Θεέ μου, πότε θα μας πάρεις, να πάψουν να μας πικραίνουν οι φίλοι του Σκότους και οι ανόητοι ή επιπόλαιοι υπηρέτες τους; (Μόνο, τότε, έχε μας κοντά Σου, παρακαλούμε, κατά το έλεός Σου, γιατί είναι αλήθεια πως δε μας αξίζει κατά τα έργα μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...