Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Του Παναγιώτη Τελεβάντου




ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάσαμε στο Megatv.com:

“Για πρώτη φορά, Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην τελετή ενθρόνισης Πάπα Ρώμης. Στέλνοντας μήνυμα φιλίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο κ. Βαρθολομαίος έλαβε την απόφαση θα ταξιδέψει στην Ιταλία και να παραβρεθεί στην ενθρόνιση του Φραγκίσκου.

"Ακόμη και πριν το Σχίσμα, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολεως δεν έχει ποτέ παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά" ανέφερε σε δήλωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, με τη χειρονομία του αυτή θέλει να δείξει τη σημασία που δίνει στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, αλλά και να υπογραμμίσει το πόσο έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό αυτές οι σχέσεις. "Όπως επίσης - πρόσθεσε - και ότι ελπίζω στην περαιτέρω ανάπτυξη τους επί των ημερών του νέου Πάπα".

Όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση Rai, o πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αυριανή τελετή ενθρόνισής του.

Όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, το Δαχτυλιδι του Ψαρά που θα φορέσει ο πάπας Φραγκίσκος και συμβολίζει ότι είναι διάδοχος του Αγίου Πέτρου δεν θα είναι χρυσό, αλλά απο επιχρυσωμένο ασήμι. Το δαχτυλίδι αυτό ανήκε στον Πάπα Παύλο τον Εκτο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής και προώθησε τον διάλογο με τους ορθόδοξους και του προτεστάντες.

Το ρεπορτάζ είναι πολύ εύγλωττο.

Είναι η πρώτη φορά, είπε, ο Παναγιότατος, όχι μόνον από το Σχίσμα, αλλά και πριν από το Σχίσμα, που Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θα παραστεί στην ενθρόνιση του Πάπα.

Ναι Παναγιότατε! 

Είναι η πρώτη φορά, αλλά τις παλαιότερες εποχές το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Ρώμη ήταν διάρκειας πολλών μηνών, ενώ τώρα με το αεροπλάνο είναι ζήτημα λίγων ωρών.

Ηταν εξ ορισμού σχεδόν αδύνατο να παραστεί ο Κωνσταντινουπόλεως στη Ρώμη για την ενθρόνιση πριν το Σχίσμα και πριν τον 20ον αιώνα.

Αλλά το πιο σπουδαίο.! 

Αν πήγαινε ή δεν πήγαινε ένας Πατριάρχης πριν αποσχιστούν οι αιρετικοί Παπικοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν απλά πράξη φιλοφρόνησης και εν Χριστώ αγάπης μεταξύ αδελφών Εκκλησιών, αφού πριν το Σχίσμα το Βατικανό ήταν η έδρα Ορθόδοξης Εκκλησίας και όχι αιρέσεως όπως τώρα. 

Ως εκ τούτου η παρουσία στην ενθρόνιση, όχι απλά αντιπροσωπείας, αλλά του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωσνταντινουπόλεως, υπογραμμίζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο "έργω τε και λόγω" ότι το Πατριαρχείο - και όχι μόνον δυστυχώς - θεωρεί το Βατικανό ως αδελφή Εκκλησία, άρα επικυρώνει στην πράξη την προδοτική για την Ορθοδοξία Συμφωνία του Μπαλαμάντ.

Αλλά αξίξει να διαβάσουμε προσεκτικά το νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του νέου Ιησουίτη και Ουνίτη Πάπα Φραγκίσμου Α΄.

Το “δακτυλίδι του αλιέως” - που συμβολίζει την παπική εξουσία - δεν θα είναι χρυσό αλλά επιχρυσωμένο από ασήμι. Αυτό έφερε και ο Πάπας Παύλος Στ΄γνωστός για τις μεταρρυθμίσεις του, αλλά και για την προώθηση των διαλόγων με τους Ορθόδοξους και τους Προτεστάντες.

Υπενθυμίζω στους αναγνώστες ότι ο Πάπας Παύλος Στ΄ είναι ο Πάπας που συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και ήραν αυθαίρετα και αντικανονικά τα αναθέματα.

Πολλοί, λοιπόν, και στοιχειοθετημένοι οι λόγοι για τους οποίους οι Ορθόδοξοι πιστοί ανησυχούν για τα τεκταινόμενα. Τόσον για τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλων ορθοδόξων ιεραρχών, όσο και για τις κινήσεις τακτικής του Ιησουίτη Πάπα Φραγκίσκου Α΄. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...