Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013

"Ο Θεός μάς ακούει.."Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


iisous
Ανάμεσα στα βιβλία που η Εκκλησία μας καθόρισε να διαβάζονται τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι και το βιβλίο του Προφήτου Ησαΐου.

Τον ονόμασαν πέμπτο Ευαγγελιστή. Ο Προφήτης Ησαΐας μάς αναφέρει στο περίφημο βιβλίο του, συν τοις άλλοις, και προφητεύει για την ενανθρώπηση και το πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στο κεφάλαιο ΞΕ’ στίχ. 24, βρίσκουμε την απάντηση που δίνει ο Θεός στα προβλήματα του καιρού μας : 
Ρωτάμε πολλές φορές, γιατί δεν απαντά ο Θεός;
Μήπως ο Θεός δεν μας ακούει;
 Έπαψε να ασχολείται με τον κόσμο μας και με τον καθένα μας ξεχωριστά;

Στο στίχο όμως αυτό παρουσιάζεται ο ίδιος ο Θεός να διαβεβαιώνει αυτούς που θα απευθύνονται σ’ Αυτόν ότι πριν Του μιλήσουν, Αυτός θα ακούσει το αίτημά τους και θα ενδιαφερθεί για το θέμα τους. 

«Πριν ή κέκραξαι αυτούς, εγώ υπακούσομαι αυτών, έτι λαλούντων αυτών ερώ, τι εστί;» δηλαδή, ενώ ακόμη θα μιλούν σε μένα, θα τους διακόψω, για να τους ρωτήσω : τι συμβαίνει; (Ησ. ξε΄ 24)

Παρεμβαίνει, λοιπόν, ο Θεός στη ζωή μας και μας ακούει.
Μας παρακολουθεί με πολλή αγάπη και ικανοποιεί τα αιτήματά μας, αρκεί αυτά να είναι σύμφωνα με το θέλημά Του. 

Πριν ολοκληρώσουμε τα λόγια μας, η στοργική Του φροντίδα και το άγρυπνο ενδιαφέρον Του έρχεται σαν ένα δροσερό αεράκι να δροσίσει το μέτωπό μας, να μας ενισχύσει στη δοκιμασία μας, να διαλύσει τους πειρασμούς μας και να μας εξάγει σε αναψυχή. 

Ο Θεός, θα πει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «έστηκεν διηνεκώς αναμένων». Στέκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ακούσει τα αιτήματα της καρδιάς μας, αρκεί με προθυμία να βρισκόμαστε κάτω από το θέλημά Του. 

Ζητά όμως την αρετή, τη δικαιοσύνη, την αποφυγή της αδικίας, τη φροντίδα των πτωχών, τη φιλοξενία των ξένων και καθετί που σαν θυμίαμα θα ανεβαίνει στο θρόνο της μεγαλοσύνης Του. 
Τότε θα έχεις άνθρωπε την προστασία του Θεού, θα συμπληρώσει ο Ιερός Χρυσόστομος. 

Τότε θα εκπληρώνεται ο λόγος του Προφήτου Δαυίδ «Εκέκραξαν οι δίκαιοι, και ο Κύριος εισήκουσεν αυτών, και εκ πασών των θλίψεων αυτών ερρύσατο αυτούς» (Ψαλ. λγ΄ [33] 18). 

Ας μην φοβόμαστε λοιπόν, αυτήν την τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας και τα προβλήματα που αυξάνονται καθημερινά στην πολύπαθη Πατρίδα μας. 
Ο Θεός είναι μαζί μας, έτοιμος πάντα να μας ακούσει και να μας δώσει τη Χάρη Του.
Οι ξένοι; Μας άφησαν, μας εγκατέλειψαν, μας πρόδωσαν!
Εμείς όμως έχουμε το Θεό!
«Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε, ότι μεθ’ημών ο Θεός». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Μνήμη των αναιρεθέντων υπό του Ηρώδου αγίων νηπίων: Ο Ιερός Χρυσόστομος για την σφαγή των νηπίων

    Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ  [:Ματθ.2,13-23]     « Τότε Ἡρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων, ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποσ...